Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

Gardenarium 20:51, 19 kwi 2013

Sebek napisał(a)
Kochani - WYGRALIŚMY!!!!
Nagrodami w konkursie był indeks na uczelnię na zarządzanie
Następną nagrodą jest wycieczka do Brukseli do Europarlamentu
Dodatkowo kurs nurkowania, poradniki, kursy przygotowujące do matury
No i 6 z marketingu na świadectwo maturalne

Jeszcze nie ochłonąłem

Sebku, gratulacje - nisamowite to jest, ale ja jednak liczyłam że na ogrodnictwo pójdziesz
Danuśkam mocno i serdecznie, a kurs nurkowania to w Egipcie?

Instagram Ogrodowiska
Sebek 20:56, 19 kwi 2013

W Krakowie W klubie czy grupie nurkowej.....Ale nie wiem czy pojadę - okaże się
marzena 21:35, 19 kwi 2013

Sebek, gratulacje
czyli teraz spokojnie podejdziesz do matury, bo studia już pewne
Przetacznik 21:38, 19 kwi 2013

Wielkie gratulacje za sukces : )
Magda70 21:41, 19 kwi 2013

Brawo!!!
Danusiu...zawsze mogą być drugie studia Kto wie co Sebusiowi do głowy przyjdzie za jakiś czas
Joku 21:42, 19 kwi 2013

Sebastian, gratulacje!
Sebek 21:44, 19 kwi 2013

A teraz wracamy do spraw ogrodowych Z racji tego, że mamy piękne lato tej wiosny robota u mnie wre Zdjęcia robiłem od poniedziałku i postaram się je ułożyć dość chronologiczne - na razie bez kffiatków

W poniedziałek panowie zrobili podjazd - dopiero dzisiaj po nim przejechałem, bo cement z piaskiem miał się związać czy coś by kamienie nie wypadły....Po pierwszym moim przejeździe kilka już wypadło Ale to nic - cementu mi zostało to zrobię po swojemu Wygląda tak

W środę wyrównałem tutaj teren i zasiałem trawę - w przyszłym tygodniu powinno być już tu na prawdę przyjemnie

Z bylinówek usunąłem wszystkie badyle, kamienie gałęzie - trochę świeci pustkami

Jednak zdjęcie jest też chyba z poniedziałku i teraz jest już bardziej zielono

Bardzo ładnie przezimowały żurawki Southern comfort - dobrze się tu czują, ale nie wiem czy tu zostaną - zależy czy znajdę dla nich miejsce czy nie....Po przycięciu kilku listków wyglądają tak

Sebek 21:52, 19 kwi 2013

A w środę było totalne szaleństwo - aż sam bojam się siebie z łopatą w dłoni..... Miały przyjechać bukszpany no i chciałem wykopać te połamane - rosły tu

Na ich miejsce miały iść cyprysiki groszkowe, ale zgubiły by się za berberysami.....Szybka decyzja, żeby je przesadzić. Po kilku chwilach cierpień było tak

I z drugiej strony

Do tego pęcherznice latem liśćmi przysłaniają świerki białe - przesadziłem jednego i drugiego trochę dalej
Sebek 22:02, 19 kwi 2013

Jednak od samego rana oczekiwałem kuriera z bukszpanami Jak przyniósł mi pudełko to trochę byłem w szoku, że tam potrafiło wejść tyle sadzonek.....Jednak były one dużo węższe niż pokazywane w ofercie....Jednak były dobrze zabezpieczone i nawilżone - tutaj duży plus. Szybko rozrzuciłem je na trawnik, bo akurat przyszła ulewa i się namoczyły.

Tak wygląda przykładowa sadzonka - chyba troszkę przymarznięte u góry

Jednak po tym zakupie doszedłem do wniosku, że koszt pierwszego i drugiego zakupu wyniósł mnie właściwie 2 razy więcej niż zakup sadzonek z szkółce.....No ale cóż.....Jeśli ktoś chce mieć od razu obwódkę idealną to niech nie kupuje przez neta bukszpanów......Nie warto..... Jak ktoś chce czekać kilka lat to OK

Front przed sadzeniem wyglądał tak

Sebek 22:12, 19 kwi 2013

Po chwili było już tak - wykopałem rosnące tu dotychczas bukszpany, przywiozłem trochę kompostu na taczce i mieszałem z ziemią z worka. Bukszpany są teraz wyniesione do góry co widać z boku, ale przyszłe nasadzenia zniwelują ten efekt

Pierwszą połowę mam z głowy - ziemi na kostce tyle samo co na rabacie Przy sadzeniu bukszpanów baardzo ucierpiały cebulowe, bo musiałem większość cebulek wysadzić gdzie indziej. Krokusy już nie nie kwitną, ale myślę, że tulipany tarda i szafirki dadzą radę

No i efekt końcowy - po prawej brakło mi dwóch czy trzech sadzonek, ale dokupię je w szkółce