Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:08, 26 cze 2017

Do góry
Agania napisał(a)
Trzecie oczko dostało 50 irysów syberyjskich...próbuję bolestraszyckie klimaty wprowadzić...
50 irysów posadzilam, tego nawet nie widać

Agato a jaką wielkość ma 3 oczko? Mogę prosić o zdjęcie? Z tym 'znikaniem' posadzonych roślin też mam problem w stawie.

A co to za 'choineczka'w oczku?

Sprzeczność w ogrodzie 19:05, 26 cze 2017

Do góry
Jana napisał(a)
o to fotka...trochę czasami go koryguję

Przypomina mi tego z Ettenbühl, Belle Etoile Tak mi się spodobał jego zapach, że dumam nad jakąś miejscówką
Ogród do odnowy 19:04, 26 cze 2017

Do góry
Cypryśnik

Ogród z łezką II 19:02, 26 cze 2017

Do góry
Gocha napisał(a)

Te róże chyba naprawdę chcą do Ciebie jechać- a jak tak to szykuj miejsce na kolejne- może się skusisz na jakieś jeszcze. A może tę- już się dowiedziałam to Green Ice. Buziaczki

Ta róża bardzo mi się spodobała

Ten ptasiek bardzo podobny do Twojego piesa w umaszczeniu
Nowa rata zachwyca, szałwie piękne okazy...tak jak tobie wszystko rośnie to u mnie aż nie do wiary smutno się robi...

Gosia piękną Wam fotkę zrobiła na tej ławeczce...romantyczna fajna wycieczka za Wami, kiedy kolejna?
Nowa róża jak z mojej bajki
Sprzeczność w ogrodzie 18:57, 26 cze 2017

Do góry
o to fotka...trochę czasami go koryguję
Ogródkowe rewolucje 18:49, 26 cze 2017

Do góry
Alicjo, Jolu, Marto dziękuję

Toszko gracki zarezerwowane będą w sierpniu , wintergoldy przesadzić jesienią i tak z metr starczy?

Asiu z tym przesadzaniem to chyba każdy ogrodnik tak ma, a poczatkujący chyba w szczególności.

Mad witam Cię serdecznie i idę obejrzeć Twój "ścisk"

Podpowiedzcie mi proszę czy takie coś ma sens.

Przeniosłabym wszystko co rośnie przed tujami, aż do rozchodników, a posadziła taki szpaler rozplenicy hameln. Czyli cała rabata to hortensje limelight, dalej rozplenice, potem 3 rozchodniki, amonagawa, półkole z kulkami bukszpanowymi i dalej już te rodki z tawułami?

Albo może pomieszać na zmianę rozplenice z rozchodnikiem.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:46, 26 cze 2017

Do góry
Witam serdecznie użytkowników Ogrodowisko.

Tak mi się życie potoczyło, że rok temu udało mi się założyć niewielki trawnik.
Był to mój pierwszy raz i już wtedy wiedziałem, że popełniłem kilka poważnych błędów.
Trawa rosła przez pierwsze dwa miesiące, później wyschła.

W tym roku chyba bardziej przyłożyłem się do pracy. Stwierdziłem, że nie będe zrywał całkowicie starej darni. Wygrabiłem ile się dało. Co przy kondyscji trawnika udało mi się pozbyć go prawie w całości. Dowiozłem nowej zaworkowanej ziemi. Rozsypałem, zasiałem trawę, przykryłem włókniną i czekałem.

Po pierwszym koszeniu podlewałem HUMUS Activ do trawników. Trawa rosła ale słabo.
Po którymś z kolei koszeniu przełom maja/czerwca rozsypałem nawóz do trawników TARGET z mikroskładnikami.
Nastąpił bujny wzrost trawy. Niestety po kilku koszeniach, trawa zaczyna wyglądać tak jak na zdjęciach w załącznikach. Podlewana regularnie, co 2-3 dni w czasie upałów.
Wykopałem dzisiaj kawałek ziemi (kwadrat na głębokość 15 cm) żadnych szkodników gołym okiem nie widać. Na chwilę obecną trawnik ma ponad 3 miesiące.
Robiłem też dosiewki, jak widać mają się dobrze. Zastanawia mnie tylko czemu w miejscu przy betonowym płocie, (do widać na zdjęciach) trawa jest wyższa. Może dlatego, że jest tam więcej cienia?

TRAWA: Wimbledon firmy KANLAS
NAWOZY: HUMUS Active do trawników na przemian z nawozem TARGET z mikroskładnikami.

Podłoże to glina i i kamienie. Podczas pierwszego siewu starałem się wybrać jak najwięcej śmieci. Wybralem glinę i nasypałem ziemi zwykłej w kolorze ciemnoszarym oraz wierzchnią warstwę czarnej ziemi. Całość to około 15-20 cm.

Będe wdzięczny za jakąkolwiek pomoc lub naprowadzenie mnie na właściwą ścieżkę.

Pozdrawiam
Karol

Mój przyszły ogród 18:39, 26 cze 2017

Do góry
Mój przyszły ogród 18:38, 26 cze 2017

Do góry
Mój przyszły ogród 18:36, 26 cze 2017

Do góry
Ogród na piasku i z wielkim murem 18:32, 26 cze 2017

Do góry
Pąki lilii uległy jakiejś inwazji szkodnika, wg wujka google jest to ostępka lilianka
Tak to wygląda:

Tak wygląda większość paków moich lilii, w tym roku nie będę miała sezonu liliowego, szkoda
Zrywam te pąki i do śmieci, mam nadzieję, że w przyszłym roku cebule się odbudują i będą zdrowe pąki kwiatowe.
Jakoś przeoczyłam, żeby coś żerowało, nieliczne poskrzypki wyłapywałam a tego paskudztwa nie zauważyłam
Gożdzikowa - wiejski ogród 18:26, 26 cze 2017

Do góry
Dziękuje za mile wpisy

Rododendronowy ogród II. 18:25, 26 cze 2017

Do góry

Buziaki przez szybke monitora dla Wszystkich.
Rododendronowy ogród II. 18:23, 26 cze 2017

Do góry
Jeszcze kilka moich róz i juz mnie nie ma.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:23, 26 cze 2017

Do góry
Sruba014 napisał(a)

Założyłem trawnik w pierwszych dniach czerwca....[...]

Znalazłem kilka porad na tym forum ażeby:

opcja 1. skosić za kilka dni (pokos zostawić czy zgrabić przy okazji zruszając ziemię?), sypnąć równomiernie nawozem wieloskładnikowym po całości,podlać w celu rozpuszczenia, gdy się rozpuści sypnąć ziemią w puste placki, wsypać nasion (wtedy się przegrabia te nasiona z tą świeżą ziemią ażeby je przykryć czy nie?) i lać wodę.

Opcja 2. jw tylko bez nawozu

Ewentualnie poczekać do jesieni (do tego czasu regularnie kosić i podlewać) i we wrześniu zastosować jedną z opcji powyższych

1. pokos do kosza, nie zostawiać, bo zabijesz młode siewki delikatne tym pokosem, zgniją
Posypać nasionami, potem ziemią i nie musisz przegrabiać.

2. nawóz czy bez nawozu zależy od stanu trawnika, nie musisz od razu wywalić nawozy

Nie czekać do jesieni, gdy trawnik będzie źle wyglądał, żółkł, słabł - daj nawóz + woda. Gościu z filmiku miał rację, nie musisz przegrabiać po nasionach.

Swoją drogą trawa nie za ciekawie wzeszła, wałki się porobiły i sporo pustego.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:18, 26 cze 2017

Do góry
Lolanka napisał(a)
Madeczkam, a w jakiej odległości sadzić te rozplenicę? Bo się napaliłam bardzo na nią, już ją widzę w wobraźni na tej skarpie
Będę chiała jej mieć trzy kolumny ale nie wiem jak w rzędach czy trzy czy cztery mi wejdą.

Dziękuję

[img

moze tak
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 18:17, 26 cze 2017

Do góry
charming alice mam.Super przezimowala. Pakow jeszcze nie ma, ale podobnie jak black diamond kwitnie dopiero w lipcu, pewnie na dniach pokaza sie zalazki pakow. Ale nic nie zmarzlo u mniej.U mnie teren na wysokosci 650 m.p.p.m i wszystko z opoznieniem zawsze.

U sasiadow kwitnie wlasnie na niebiesko hortensja, pomimo 22 stopniowych mrrozow. Czy to moze byc nikko blue czy generale vicomtesse de vibraye?Nie moge je rozroznic.
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 18:06, 26 cze 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
u mnie nawet kociomietki nie ruszaja. Tylko ostatnio nasza kotka mi codziennie myszke przynosi. Na szzescie jak ja nie chce to daje malej ale tak na poczatku to biega za mna z ta mysza i rzuca mi pod nogi.

moja zagadkowa roslina, mysle, ze jak bym sie nie podzielila tylko cala kepke dostala to by fajna byla ale nic to, poczekam rok i przynajmniej wiem juz gdzie ja posadzic

[/img]

A to nie jest przypadkiem Lysimachia ciliata 'Firecracker', po niemiecku Bronze-Felberich, a po polsku nie wiem
Miłkowo - sezon 2016-2022 18:01, 26 cze 2017

Do góry

azalia Maruschka jeszcze kwitnie

Rododendronowy ogród II. 17:55, 26 cze 2017

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Gil boski a te piwonie biale jak poezja

Kasiu to zdjęcie dzierzby gąsiorka a Ci co sa u mnie systematycznie wiedzą ze założyły u mnie gniazdo gile, pokazywałam zdjecia i chciałam napisac ze na szczęscie nigdzie sie nie wyniosły bo je (gile widuje)Tu na zdjęciu jest gil

zdjecie słabe bo robione wieczorem , a nie było czasu na zmiane ustawień , jak to przy fotografowaniu ptaków.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies