Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ściółkowanie - kora w ogrodzie 14:45, 02 lip 2014

Do góry
Taka kora się nie nadaje bo musi leżeć dłużej niż 3 miesiące, raczej ...3 lata.
Czy to kiedyś będzie ogród? 14:43, 02 lip 2014

Do góry
Witaj Danusiu, link nie działa dlatego, że prowadzi do wizytówek, a teraz jesteś w naszych ogrodach i jest inny link. ale admin Ci poprawi, już napisałam. Pozdrawiam.

Działaj dalej i wklejaj swoje osiągnięcia.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:32, 02 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Są jadalne tak samo smakują jak zwykłe wiśnie, owoce są mniejsze. Sprzedawać nie będziesz, bo za mały zbiór

Pokazywałam i pisałam u siebie onegdaj, dwa lata temu.

Danusia pamięć bywa ulotna a z tą sprzedażą to przecież wiadomo że żartowałam
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:28, 02 lip 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Wy się nie śmiejcie z mojego dżemu, bo ja mam w sumie 16 umberek jak mi wszystkie kiedyś obrodzą to na rynku będę sprzedawała. Tylko zastanawiam się czy one jadalne????

Są jadalne tak samo smakują jak zwykłe wiśnie, owoce są mniejsze. Sprzedawać nie będziesz, bo za mały zbiór

Pokazywałam i pisałam u siebie onegdaj, dwa lata temu.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 09:50, 02 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pozdrawiam właścicielkę wątku, widzę, że listonosz dał radę Czasem zawodzi

Odpozdrawiam
a listonosz aż mi głęboko w oczy zajrzał jak zobaczył moją rozpromienioną twarz w ogóle to był jakiś inny, specjalny listonosz od przesyłek nadzwyczajnych

Miejsko & sielsko 08:58, 02 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Co do nawozu... wiem wiem, sama stosowałam, bo przywiozłam sobie z Anglii i dlatego sprowadziłam je do sklepu. Ostatni z obecnej dostawy kupiła GabiK ale zamówię znowu.

U mnie rosną jak na drożdżach i są takie masywne.

och, Danusiu...
Wiesz, że jesteś nie ma skali, której byś nie przeskoczyła,
Nie ma ogrodu, którym byś nie zachwyciła,

Postawić trawkę nad i... 08:51, 02 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No właśnie ten bałagan jest interesujący a nie tylko same efekty końcowe
Pokazuj

popieram już przeglądnęłam cały Twój wątek w szczególności zdjęcia i jeszcze raz stwierdzam, że przepięknie ogród zmieniłaś i z niecierpliwością jak inni czekam na kolejne zdjęcia zwłaszcza dachu
Postawić trawkę nad i... 07:51, 02 lip 2014

Do góry
No właśnie ten bałagan jest interesujący a nie tylko same efekty końcowe
Pokazuj
Miejsko & sielsko 00:57, 02 lip 2014

Do góry
Przegapiłaś, było dużo Zamawiam jutro.
Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 00:57, 02 lip 2014

Do góry
Rozebrać część stawu i dokleić folię, tylko że może przeciekać. Najlepiej gdy jest to jeden kawałek folii. Na bank coś się nie uda, gdy będziesz sztukować.
Chyba że niska kaskada to może ten zapas folii starczy?
Bonsai i niwaki 00:50, 02 lip 2014

Do góry
Trzeba ciąć przynajmniej dwa razy w roku, najtrudniejsze jest pierwsze cięcie, potem to już sama przyjemność.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 00:49, 02 lip 2014

Do góry
Zbieraj czereśnie i liście, które spadną.

Może skoś nieco niżej? O jeden stopień, przekoś kawałeczek dla porównania.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 00:45, 02 lip 2014

Do góry
Pozdrawiam właścicielkę wątku, widzę, że listonosz dał radę Czasem zawodzi
Miejsko & sielsko 00:25, 02 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Co do nawozu... wiem wiem, sama stosowałam, bo przywiozłam sobie z Anglii i dlatego sprowadziłam je do sklepu. Ostatni z obecnej dostawy kupiła GabiK ale zamówię znowu.

ja tez kcem..... kiedy będzie?
A u Ewuni pięknie. .....
Bluszcz pospolity - Hedera helix 00:08, 02 lip 2014

Do góry
Pytanie mail

Dzień dobry
Mam do Państwa jedno pytanie.
Planuję właśnie zagospodarowanie ogrodu 1400 m. Odległości od domu do ogrodzenia po obu stronach wynoszą 4 m.
Jedna strona ogrodu od sąsiada miała już ogrodzenie 1,2 m, więc posadziłem wzdłuż ogrodzenia tuje (w niedalekiej przyszłości będzie z nich osłona) gdyż będzie z tej strony przejazd na tył domu i właściwą część ogrodu.
Natomiast z drugiej strony domu zrobiliśmy ogrodzenie z siatki oczkowej i tu mam pytanie, czy mogę posadzic bluszcz pospolity zimozielony aby wspinał się po niej tworząc 1,5 żywopłot jako osłonę od sąsiada (zieloną zimą), a jednocześnie tło dla roślin. Czy będzie dobrze rósł na siatce i czy będzie to dobrze wyglądało jako tło (baza) dla innych roślin. Wiem że odpowiedź na ostatnie pytanie to subiektywna ocena ale i tak licze na odpowiedź.
Drugim rozwiązaniem to też tuje z tej strony ale korci mnie ten bluszcz.
Co Państwo na to?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Posadzenie bluszczu na siatce w mroźne zimy grozi jego przemarznięciem. Tak się zdarzało wielokrotnie w naszej praktyce ogrodniczej. Potem odbijał lub nie.
Miejsko & sielsko 00:04, 02 lip 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
Danusiu,
Musisz to zobaczyć jak działa nawóz do bukszpanów )))

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4072-aranzacja-ogrodka-przy-szeregowcu?page=271#post_5

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:01, 02 lip 2014

Do góry
polinka napisał(a)
Danusiu w jaki sposób przymocować róże pnącą do muru? Planuję na przedpłociu posadzić bluszcz z różą i nie mam pojęcia jak to zrobić aby ładnie zarastało płot betonowy?

Róże dobrze kwitną gdy są wyginane w łuk, przewierć kołki i umocuj róże na mur.
Choroby i szkodniki piwonii, piwonia - Paeonia 23:57, 01 lip 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Chora peonia Shirley Temple

Ja też jestem ciekawa diagnozy, wiem jednak że peonie są wrażliwe na choroby grzybowe najbardziej w przypadku niewłaściwych warunków uprawy, i tak mi tutaj wygląda, że peonia jest posadzona zbyt głęboko, ma sporo kory, a ona raczej nie przepada za taką ściółką, zwłaszcza grubą.

Podejrzewam też matę p. chwastom ze jest pod korą.

Z mojego artykułu mozliwe choroby piwonii

Ta raczej odpada - Choroby grzybowe i bakteryjne mogą dokuczać piwoniom. Zwłaszcza grzyb o nazwie Botrytis sprawia, że pąki kwiatowe robią się czarne i spadają. Dzieje się to w czasie mokrej i chłodnej pogody. Należy usuwać porażone części z dala od rośliny, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby. Radykalnym sposobem ratowania porażonej rośliny jest ucięcie wszystkich liści nad ziemią.

To odpada, nie te objawy Mączniak pojawia się na liściach, pąkach kwiatowych i kwiatach, powodując czasem ich zniekształcenie. Aby pomóc i ochronić rośliny przed tą chorobą, zapewniamy dobrą cyrkulację powietrza pomiędzy roślinami i słoneczne miejsce.

Żadna mi nie pasuje Piwonie drzewiaste w przypadku niewłaściwej pielęgnacji są podatne na choroby uwiądu, szarą pleśń i choroby wirusowe.

Dlatego proszę najpierw o odpowiedź odnośnie sadzenia.

Podejrzewam plamistość liści, pisałam tutaj o tym

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1262-szara-plesn-piwonii

Choroby i szkodniki piwonii, piwonia - Paeonia 23:57, 01 lip 2014

Do góry
magdalena_grabowska napisał(a)
Witam,
Jestem poczatkującą ogrodniczka w zeszłym roku zasadziłam w domowym ogródku piwonię Shirlej Temple. Niestety podczas prac budowlanych została przez robotników zapytana, jednak pomimo wszystko na wiosnę tego roku się odrodziła ale niestety nie zakwitła
Jednak to co mnie martwi to jej obecny wygląd. Właściwie każdy liść jest przebarwione, niektóre w całości. Od spodu nie widać żadnych zmian.
Bardzo bym prosiła o radę co robić, czy da się jakoś ją odratować? Czy trzeba wykopać?

Bardzo dziękuję za wszystkie rady
Chora peonia Shirley Temple 23:56, 01 lip 2014

Do góry
Watek zdublowany, posty przeniosę, odpowiedź znajduje się tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1262-choroby-piwonii
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies