Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Podmiejski ogródek 12:22, 08 cze 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)

Tak właśnie się zastanawiałam czy Tobie z geometrią i symetrią po drodze

Z geometrią tak, z symetrią nie

Czy ja pokazywałam, jak robiłam plan dla ogrodu?

Ogród tworzony z pasją 12:21, 08 cze 2017

Do góry
Karol99 napisał(a)
Zapraszam Was na spacer po moim ogrodzie

Witaj dorosły Karolu
Chyba kilka miesięcy nie byłam u Ciebie, ale nadrobiłam zaległości. Wiosnę miałeś uroczą, dobry pomysł z tulipanami pod brzozami ("nie uciekają, bo twarde podłoże")

Ogród, masz czym chwalić się, jest bardzo elegancki, ładnie rozplanowany, pełen kolorów, przyjemnie jest pospacerować sobie

Pewnie odpoczywasz po maturze, jakie dalsze plany?

Pozdrawiam serdecznie
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:17, 08 cze 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Łubiny masz zachwycające.
Ja też wszystkie kwiatki lubię

Wiem, że lubisz wszystkie kwiatki i one Ciebie też, tym bardziej, że ich straszysz, że wyciepiesz jak nie będą chciały rosnąć. Nie mają wyboru muszą Cię lubić i starać się.
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:17, 08 cze 2017

Do góry
zszywka napisał(a)
Basiu poczytałam co tam słychać i firletka mnie zauroczyła, moja jeszcze malutka i nie ma tyle kwiecia. Jej kolor powala! Iryski też masz super, ja mam te najzwyklejsze niebieskawe i chyba posadzę je w wielorybie... Zobaczę co mi głowa podpowie

Warzywnik i rabatki imponujące
zazdroszczę Ci koperku, ja siałam już 3 raz i nic hahah. ehh, co poczynić

Co do magnolii, nawoziłaś ją? Może brakuje jej składników, ja nawoziłam swoją drugi raz i listki ma zielone

Bocianków szkoda

Ślę pozdrówka z burzowego Śląska

Magnoli nie nawozilam..muszę kupić jej jakiś nawóz ale teraz po deszczach trochę listki nabierają koloru
moja firletka też rozsadzana jesienią ...ale widocznie jej podpasowało miejsce

Koperek ci nie wschodzi czy zjadają go mszyce? moj to samosiew ..zostawilam na brzegu rabaty i jest strasznie gesty

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:14, 08 cze 2017

Do góry
wiolcia12 napisał(a)
Powoli coś sobie zaczynam planować.

Proszę o porady - czy ma to sens...

Prawa strona - przy ogrodzeniu z sąsiadką, chcemy coś nie wysokiego... Czy trzmielina by tu pasowała?

Środek - mąż poszedł z rozmachem, ale mi się wydaje, że zmieści się tu jedna roślina główna... Myślałam o cyprysiku Ivonne na pniu (podoba mi się też trzmielina na pniu - ale co wtedy przy ogordzeniu???) Wokół tej rośliny myślałam o żurawkach Heuchera.
Jaka jeszcze roślina na pniu (nie za wysoka) mogłaby tutaj się pojawić?

Czerwone koło - to pokrywa od szamba, która będzie obsypana kamykiem. Poniżej pokrywy chciałabym może dzwonek kalifornijski lub goździk kalifornijski (czy mogą one rosnąć w kamykach)? Rząd tej samej roślinki chciałabym dać na samym dole (przy krawężniku od opaski wokół domu).
Po prawej stronie od pokrywy w tym uciętym narożniku jest kącik ze śmieciami, a powyżej pokrywy jest chodnik...

Nie bardzo wiem co dać po lewej stronie - wzdłuż chodnika do furtki...

Wystawa ogrodu - północna, ale słońce jest i od wschodu i od zachodu (zacienienie jest największe przy budynku).
Na tą rabate patrzymy z okna kuchennego, więc nie mogę tam posadzić jakichś bujnych roślin, żeby nie ograniczały nam dostępu do światła dziennego

Wg mnie zdecydowanie jedna roślina jedno drzewo jakieś ciekawe. Može wielopienne to też w zimie ładnie będzie wyglądać. Za to coś zimozielonego pod spodem.
Wszystkiego po trochu 12:12, 08 cze 2017

Do góry
Taka roślinka zasiała mi się w zeszłym roku, podejrzewałam że to dziewanna, ale myślałam po cichu że może naparstnica. Nie ma pojęcia skąd się wzięła?
Czy to naparstnica?

W moim małym ogródeczku - Dorota 12:10, 08 cze 2017

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Uwielbiam takie kolorowe i na dodatek pachnące ogrody jak twój. Masz wspaniale skomponowane rabaty, ciągle coś kwitnie i o to chodzi. Łubiny pamiętam z dzieciństwa- wtedy królowały w ogrodach. Żałuje że nie mam ani jednego ale może wygospodaruję dla nich choć trochę miejsca.Pozdrawiam

Łubiny zawsze lubiłam i pozwalam im rosnąć gdzie chcą. Jak mi nie pasują to po prostu zaraz po kwitnieniu ścinam prawie po ziemi lub wykopuję. Nasiona co roku rozrzucam w nieładzie po rabatkach.

Podmiejski ogródek 12:09, 08 cze 2017

Do góry
Lulilaj napisał(a)

A może jednak zostawić z prawej strony te 2 kulki?

Też mi ich żal

Na razie je zostawię, bo i tak w tej chwili nie mam ich gdzie przenieść, a tutaj na razie mam za dużo miejsca. Ale jak byliny tutaj podrosną, a ja ogarnę inne rabaty, to wrócę do tematu
Pszczelarnia 12:05, 08 cze 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Bardzo lubię tego bodziszka korzeniastego; wspaniały zadarniacz i na obwódki idealny:

Chyba mam tego samego bodziszka. Spessart? Te różowe kuleczki są urocze I pod jesionem u mnie świetnie sobie radzi.

Jak trafiłam na forum Twój ogród bardzo mi się podobał. Wydawało mi się, że już cięzko coś zmienić na lepsze. A Ty wciąż udowadniasz, że można

A to cała prawda o moim ogrodzie.

Ogród w remoncie 12:04, 08 cze 2017

Do góry
Zakwitł też powojnik
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:04, 08 cze 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Dorotko ogrod masz kolorowy i pachnący bardzo kobiecy pięknie ((())
Takie słowa od takiej wytrawnej ogrodniczki to prawdziwa pochwała

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:55, 08 cze 2017

Do góry
ana_art napisał(a)

Droga Ano, nie pamiętam czy już pytałam..w jakiej odległości od tui rosną u Ciebie brzozy (pożyteczne)? Danusia radzi kilka metrów..
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 11:48, 08 cze 2017

Do góry
kasja83 napisał(a)

No jak bywasz to odezwij się kiedyś
Narazie głazowa przypomina trochę jakiś pomnik przyjaźni,ale jak będzie więcej nasadzeń to mam nadzieję efekt placyku zniknie
Tu szersza perspektywa z wiosny

Mnie nie przeraża ilość żwirku wizualnie Bardzo ładnie wygląda.
Pomnik przyjaźni - dobre
Bywam raczej przejazdem i to z całą rodziną, więc w jakieś spontaniczne odwiedziny raczej nie wpadnę
Nawożenie, zasilanie trawnika 11:48, 08 cze 2017

Do góry
Dzień dobry,

chciałbym prosić o poradę dotyczącą nawożenia nowo założonego trawnika (siew 6-go maja). Podczas siewu zastosowałem nawóz "Substral Do Siewu – 100 dni" (teraz trochę żałuję, bo doczytałem że te nawozy "100 dni" nie są najlepsze). Trawnik był codziennie, a czasami dwa razy dziennie, nawadniany przez system automatyczny (maj był bardzo gorący i praktycznie bez deszczu). Trawa rośnie dość nierównomiernie - miejscami już tydzień temu miała ponad 10 cm, a miejscami ledwo 5cm (co widać na zdjęciach). Miejscami rośnie dobrze, a miejscami tak jakby się "zatrzymała" - na końcówkach listków widać żółtawe zabarwienie. Czym to może być spowodowane? Czy powinienem posypać jakiegoś nawozu aby zasilić ponownie tę młodą trawę? Gleba jest raczej słabej jakości. Niestety pojawiło się też mnóstwo chwastów ( Przy okazji chciałbym prosić o identyfikację chwasta z ostatniego zdjęcia - czy to perz? a może chwastnica? jak z tym walczyć na młodym trawniku? )

A jeśli chodzi o podlewanie – jakie są zalecenia (litrów/dzień/m2) dla takiego młodego trawnika?

pozdrawiam
Bartek

Podmiejski ogródek 11:44, 08 cze 2017

Do góry
Lulilaj napisał(a)

Mi się podoba - ale ja się nie znam

A może jednak zostawić z prawej strony te 2 kulki?

Tak fajnie
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 11:40, 08 cze 2017

Do góry
BODZISZEK RENARDA PHILIPPE VAPELLE

Bodziszek czerwony Aviamore

Jeszcze mam jednego, ale nie kwitnie na razie.
Droga do spełnienia 11:38, 08 cze 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
Dopier o wróciłam do domu..
Roslinkom deszcz służy..
Współczuję wszystkim których dopadly nawałnice

Piękna piwonia!! I jarzmianka...miałam jedną sadzonkę i podala mi. To się tu nacieszę
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 11:37, 08 cze 2017

Do góry
Bodziszek Endressa

Bodziszek kantabryjski Biokovo

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 11:34, 08 cze 2017

Do góry
Przegląd bodziszków

Bodziszek korzeniasty Spessart

Bodziszek korzeniasty NN

W moim małym ogródeczku - Dorota 11:30, 08 cze 2017

Do góry
Donia72 napisał(a)
Dorotko, ależ Ty masz piękne orliki takie inne
Cieszę się, że Ci się spodobały, dla Ciebie kolejne rozkwitające okazy.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies