Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:53, 25 cze 2017

Kostrzewa odrasta po przycięciu, za moment w tej kompozycji pojawią się główki czosnków.

Przekwitają astry alpejskie, a zamiast nich będą złocienie i przegorzany.

Rozchodniki formują kwiatostany, czosnki nabierają kolorów.

Lato, lato czeka!

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
marba 23:19, 25 cze 2017

Ależ u Ciebie urokliwie, Haniu. To prawdziwa przyjemność pospacerować po Twoim ogrodzie.
Johanka77 23:54, 25 cze 2017

Ale masz fajnie! U nas od dwóch dni pochmurno, wiatry i deszcze. Ciśnienie na poziomie uniemożliwiającym prace jakiekolwiek... Nawet funkcjonowanie zwykłego człowieka. Dramat!
Od jutra urlop, a weekend stracony...
Makusia 12:02, 26 cze 2017

Przegorzan i firletki są super- tzn. u Ciebie, bo ja nie mam ani jednego, ani drugiego
Ale chciałabym- tylko nie wiem gdzie Więc zapobiegawczo nie zaopatruję się
Pszczelarnia 13:16, 26 cze 2017

3-4 lata szybko zlecą i będzie przesłona. Nie sieje Ci się ten śmiałek nadmiernie? Czy tawlina nie jest zbyt zaborcza?

Oliwnik to duże już drzewo.

Naparstnice trzymaj jak najdłużej, stanie się sucha i wtedy wytrząśnij, na jesień będzie kożuch siewek. Czasami dopiero wiosną je widać. Trzena umiejętnie pielić(sprzątać rabaty wiosną). Ja bardzo dużo zdeptałam.
Można już jesienią je wysadzić w pożądane miejsca.

Chodzę teraz za wiciokrzewem i kombinuję jak go wcisnąć do mnie. I jak się takie coś prowadzi? Jak solidne muszą być podpory, wiesz, może?
AgataP 19:51, 26 cze 2017

Ewa dobrze napisała o naparstnicy, ja się już jej nauczyłam, wiem jak wygląda malutka więc zostawiam ją na rabacie, w razie jeśli siewki są za gęsto to wyrywam i przesadzam w inne miejsce.
Gruszka_na_w... 21:43, 26 cze 2017

Marba, serdecznie witam nowego gościa w ogrodzie. Cieszę się, że spacer się podobał.

Johanko, u nas też niskie ciśnienie, ale podczas weekendu sąsiedzi zadbali, żeby się ciut podniosło. 10 pijanych dorosłych plus czwórka dzieci w przedziale 2-6 lat kilka metrów od okien sypialni potrafi dokonać cudów w okolicach północy. Zwłaszcza jeśli akurat mają potrzebę wyciągania na zewnątrz głośników. Uwierz.

Makusiu, zarówno firletka jak i przegorzan świetnie się komponują z rozplenicami. Dałyby też radę na suchym słonecznym stanowisku. Np. przed brzozami. U siebie testuję na tym stanowisku rozchodniki, turzyce Frosted Curls, imperatę, bukszpany i barbule oraz kocimiętkę. Bukszpany podlewam, a z reszty
bez podlewania najlepiej radzi sobie turzyca.

Pszczółko, śmiałek rośnie na skraju rabaty tuż obok trawiastej ścieżki. Na rabacie się nie wysiewa. Tawlina wypuszcza odrosty, ale wycinam je podczas pielenia. W sąsiedztwie jest bez czarny Aurea, więc warunki świetlne dla ewentualnych odrostów są raczej kiepskie.

Dwa wiciokrzewy miałam na ROD-owskiej działce. Jeden rósł na drucianej siatce, a drugi na rogu domku ogrodnika. Zaplatając gałązki można wytworzyć coś na kształt pieńka. Dobrze reaguje na wiosenne cięcie.
Za rady dotyczące naparstnicy dziękuję.

Agatko, może im się uda samosiew.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:00, 26 cze 2017

Spryskałam dzisiaj ogród roztworem tymolowym. Podlałam róże, hortensje i warzywnik gnojówką ze skrzypu. Trzeba się zmobilizować do wycięcia przywrotników i kocimiętki.
Bardzo przydałby się solidny deszcz. Prognozy wyglądają obiecująco.

W tym sezonie w ogrodzie debiutują czosnki główkowate. Ciekawa jestem, czy wyjdzie z tego coś ciekawego.

Jest pierwszy kosmos i pierwsze kwiatki na The Fairy. Dopasowały sie kolorystycznie do New Dawn.

W zeszłym roku kupiłam taką bylinę. Tradycyjnie nie zapamiętałam nazwy. Może ktoś rozpozna, co to?

Kwitną rozchodniki ościste. Uzupełniają się kolorystycznie z kwitnącą naprzeciw tojeścią.

Gruszka_na_w... 22:08, 26 cze 2017

Z okna kuchennego mam widok na kwitnącą Bonicę. A tej okrywowej pasuje do towarzystwa żurawka i imperata Red Baron.

Dobrze spisuje się w tym sezonie Błękitna rapsodia. Zupełnie nie pamiętam, że wsadzałam pod nią lilie. Szałwie też trzeba powoli ścinać.

Johanka77 22:20, 26 cze 2017

Podoba mi się Twój dzisiejszy ogród.
A przy okazji Cie trochę popytam.

Kocimiętkę tniesz po kwitnieniu? Bo moja po przesadzeniu fatalna... Dziś dosadziłam jej koleżanki i strasznie odstaje.

Śmiałki zwykłaś ciąć w trakcie lata?
Moje są już gigantyczne i sama nie wiem, co począć...

Przymierzam się też do cięcia szałwii. Nigdy jeszcze nie cięłam

Buziole!
Ja spadam jutro na wakacje, ale dziś jeszcze dałam do wiwatu!
No, może nie aż tak hucznie, jak Ci Twoi sąsiedzi w amoku