Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Doświadczalnia bylinowo-różana 2 10:19, 04 mar 2024

Do góry
Róże już bardzo zaawansowane.

Doświadczalnia bylinowo-różana 2 10:19, 04 mar 2024

Do góry
Przebiśniegi wczoraj wreszcie podzieliłam. Orliki coraz większe. Mieczyki bizyntyjskie mimo dzielenia rozrastają się jak oszalałe. Tulipany nie zanikają, przyrastają powoli. Za to wszędzie widać małe szczypiorki czosnków główkowatych, wrrr...

Doświadczalnia bylinowo-różana 2 10:15, 04 mar 2024

Do góry
Czas na fotki

Wiosna chyba wszystkich zaskoczyła w tym roku Mnie na pewno. Porządku na rabatach u mnie raczej nie zobaczycie jedynie coraz bujniejsze zieloności.

Zdjątka sprzed tygodnia.

Ciemierniki nadal kwitną. Niektóre już przekwitają. Na ostatnim zdjęciu siewka.

mocno pochyła brzoza - co robić? 08:57, 04 mar 2024

Do góry
dzięki, ale przycinania się obawiam, czytałem w kilku miejscach, że brzóz nie nalezy przycinać, bo po przycięciu, szczególnie przycięciu pnia, osłabiają się

ta brzoza nie jest nienaturalnie cienka, jest normalna chyba jak na brzozę, wychyliła się do słońca, bo za nią jest dużo drzew

załączam zdjęcie - chodzi o drzewo najbardziej na prawo

Zielony Chram 07:51, 04 mar 2024

Do góry
Resztkami sił doczłapałam na przedpłocie, żeby dokończyć nową mini rabatkę. Dosadziłam po 5 szt. rozchodnika Frosty Morn na każdą jej stronę, myślę, że fajnie będzie się to komponować ze zwariegaconą brzozą . Dzisiaj pojedziemy po drobną korę, wszystko porządnie wyściółkujemy i pauza operacyjna do weekendu .

Wcześniej wywaliliśmy obrzeże ze starej, zmurszałej dechy, dzięki czemu mogłam poprawić linię tej rabaty. Czeka mnie wykopywanie rosnących tu hortensji, ale to melodia na przyszły tydzień, o ile pogoda pozwoli. Aha, oczyściliśmy ze starych badyli naszą mini łączkę kwietną, więc sporo udało się nam osiągnąć przez ten wydłużony weekend .

Zielony Chram 07:45, 04 mar 2024

Do góry
Przymiarka bluszczyków- jeszcze 4 zostały do wkopania na dzisiaj. Wczoraj juz nie dałam rady, padłam jak kawka. Wieczorem myślałam, że trzeba będzie kupić dla mnie balkonik do chodzenia, przemieszczałam się jak robocik, tak mnie plecki rwały .

Łapiemy ostatnie promyki słonka, wszystko posadzone, zasieki antypiesowe porobione (już brakło sił, żeby je jakoś bardziej estetycznie wykonać):

Z dystansu mauzer praktycznie niewidoczny :

Układ nasadzeń (dziebko inny niż w "projekcie"): Dwa duże rododendrony, a między nimi z tyłu klon Flamino. Z lewej, od frontu, niebieskie hosty: 2 Diamond Lake i 1 Waterslide. Następnie kiścień Whitewater (dużo tej wody w nazwach roślin ); doniczka robi za azalię Silver Sword, obok jałowca, z lewej, mamy miskanta Morning Light i po 3 werbeny patagońskie z każdej jego strony. Przed jałowcem, po obu jego bokach mamy grupę po 4 sz.t rozchodnika Xenox i finalnie 3 kępki niziutkich dzwonków na froncie rabaty.

Zielony Chram 07:34, 04 mar 2024

Do góry
Niedziela rano. "Prawa strono altany, taki mam pomysł na Cię!"

Zaczynamy od wyznaczenia nowej linii rabaty:

Następnie oczyszczanie przedpola, na placu boju ostał się jeno jałowiec Blue Star:

Pierwsze przymiarki, wykopane zeszłej jesieni rododendrony, które zadołowaliśmy w warzywniku, w końcu doczekają się swojej chwili chwały:

Zielony Chram 07:29, 04 mar 2024

Do góry
Na tym zakończyliśmy sobotę, ostatni rzut oka na klonową trójcę:

I na efekt wykopków- ilość doniczek zamiast maleć, to sukcesywnie się powiększa. Nachodzą mnie rozterki: "Czy zdążę to wszystko posadzić przed powrotem do pracy?".

Zielony Chram 07:26, 04 mar 2024

Do góry
Po przenosinach drzewek każde z nas rozpierzchło się w odrębne zakamarki ogrodu. Ja udałam się na przedpłocie, żeby zawalczyć z nową mini rabatką- pamiętacie, jak odgrażałam się jesienią, że mus coś z tym miejscem zrobić, bo słaba to wizytówka? Ten mój wewnętrzny imperatyw przeobraził się w takie oto nasadzenia (tutaj jeszcze nie gotowe). Ten mikro patyczek na środku, to brzoza Shiloh Splash. Po lewej przesadzona chojna, po prawej thuja Danica, na środku 3 gaury (nie jestem pewna, czy przeżyły zimę, najwyżej wymienię na szałwię omączoną, której całe przedszkole rośnie już na parapecie w kuchni ) - poza brzozą wszystkie roślinki z zasobów własnych

Kolejne miejsce: Wcześniej rosło tu tylko 5 tulipanów Purissima Blonde, jednakże Sabcia skutecznie mi jednego zdekapitowała, przebiegając sobie po nim jakby nigdy nic. Dzięki temu nastąpiło cudowne rozmnożenie, przeniosłam tu 8 tulipanów Esperanto z warzywnika i zrobiłam kolejne zasieki..

Tymczasem Szym zakończył swoje dzieło sztuki nowoczesnej zwane "Mauzer z Konopii". Już mnie zęby nie bolą, jak na niego patrzę, a Was?

Przerwa na kawę... 07:25, 04 mar 2024

Do góry
I z góry
Zielony Chram 07:12, 04 mar 2024

Do góry
Hrabia Monte Pryskocz pryska sobie ochoczo naszego szpetnego mauzerka na próbę- test zaliczony, można następnego dnia udać się na zakupy do lokalnego ogrodniczo-budowlanego po więcej farby (i nie tylko ):

Sobota zaczęła się z przytupem, największy klon został szczęśliwie przetransplantowany w nowe miejsce doczesnego spoczynku. Nie byłam pewna, czy damy radę, na szczęście mam swojego osobistego siłacza na podorędziu (Yeah Buddy! Light Weight! ).

Jakimś cudem niczego nie podeptaliśmy, znaczniki z doniczek zrobiły robotę . Podsypałam mączki bazaltowej, granulowanych bobków i mikoryzę, do tego pomieszałam sporo dobrej ziemi, wiec jestem pełna nadziei, że nic moim drzewkom nie będzie.

Zielony Chram 07:04, 04 mar 2024

Do góry
Następnie w ruch poszła "Dumka na dwa szpadle", moje randomowe nasadzenia mające udawać klonową aleję wjazdową powoli przechodzą do przeszłości, ale zanim to nastąpi, mus wykopać wszystko, co rosło wokół nich, żeby oczyścić sobie przedpole:

Szeregowy Miskant, co drugi- wystąp!

"Aniołowie poniosą Cię .. na taczce?"- to chyba nie tak leciało... Podzielone miskanty (pierwotnie sztuk 3, teraz po podzieleniu 6- fotka wyżej) oraz rutewki Black Stockings (tyleż samo) już wkrótce zasilą szeregi ogrodowe mojej mamy, a w zasadzie to juz zasiliły .

Trzeba ino łopatować!

Zielony Chram 06:57, 04 mar 2024

Do góry
Czas zaprezentować, co tam zmajstrowaliśmy przez ostatnie trzy dzionki. Piątek co prawda nie rozpieszczał pogodowo, ale za to był pełen emocji . Dojechały moje wymarzone, szczepione drzewka: Klon Flamingo (potencjalny potworek) i Brzoza Shiloh Splash. Wcześniej kurier dostarczył też bluszczyki na kratki:

Wycięliśmy "gawialkiem" miskanty- z tym narzędziem jest to kwestia kilku minut, super satysfakcjonująca robota .

Przerwa na kawę... 06:53, 04 mar 2024

Do góry
Rabata frontowa po przeróbce z każdej strony

I widok najważniejszy dla mnie, z okna kuchennego, przy porannej kawie. Pod ten widok robię głównie przeróbki. Czy to odrobinę nie jest nie śmieszne?
Zielony Chram 06:40, 04 mar 2024

Do góry
Agnieszka_Z napisał(a)
Nie myślałam o nowym wątku, bardziej o wrzucaniu zdjęć na bieżąco. To taka forma pamiętnika, stąd więcej zdjęć wrzucam. Roku temu robiłam mniej, a szkoda bo fajnie byłoby podejrzeć jak wyglądały sadzonki aksamitek z siewu w domu i z tegorocznego WS.
(...) Dobrze wiedzieć, które kwiaty dłużej postoją. Moje żonkile od wczoraj suche pomimo nowej wody, wydaje mi się że niepotrzebnie dodałam im cukier trzeciego dnia. Pani w kwiaciarni wspominałam, że kwiaty z polskich plantacji są inaczej hodowane i przewożone niż te z supermarketu. Tym z kwiaciarni dodanie cukru szkodzi, bo nie są chowane na odżywkach, te z supermarket są więc im to służy. Żonkile niby z supermarketu, sprawdzę jeszcze raz.
LIDKA napisał(a)
Ja nic nie dodaje do wody w bukietach. Goździki z biedry stoją mi pełne 3 tyg.
Tulipany z marketu pędzone na pewno bo w wazonie rosną i wiszą
Niezbyt elegancko.

Frezje mi się marza ale już ich nawet w kwiaciarniach nie mają.

Też lubie żywe kwiaty. Przez zimę mam suche bukiety w domu.

Aga, w takim razie będziemy po prostu wrzucać fotki w naszych wątkach i się nawzajem inspirować . Lidko, widzę, że team "bukiety" chyba wcale na O. nie jest taki mały, fajnie móc się powymieniać doświadczeniami . U mnie w kuchni teraz stoi mix, myślałam, że mój chłopina zrobił mi niespodziankę, a okazało się, że sprawczynią tego różanego bukietu jest moja teściowa, bardzo miło mi się zrobiło .

Małymi krokami-Ogród Wioli 05:47, 04 mar 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Pokazywałaś gdzieś te warzywa?
Bo nie zakodowałam. sorry.

To miejsce mam w drugiej części działki. Za budynkiem gospodarczym.
Tu na fotce widać, szykowałam wtedy glebę pod maliny.
Nie mam dużo miejsca ,ale podstawowe warzywa i owoce się mieszczą

Warzywnik dopiero będę upiększać

Magary Dramaty z Rabaty 05:39, 04 mar 2024

Do góry
Magara napisał(a)
Kilka fotek (Lidka prosiła ):

Widzę, że nie masz nasadzeń przy płocie, czy to celowo, czy jeszcze przed Tobą?
Ja na początku swego ogrodu najpierw robiłam nasadzenia wzdłuż płotu, potem ścieżkę, a za ścieżką tak jak Ty mniejsze wyspy, potem jednak te mniejsze wyspy były coraz większe, aż się połączyły tworząc większe rabaty Trawnik został tylko na środku
Ładnie u Ciebie, już wygląda , widać że masz posprzątane po zimie
Gdzie mieszkasz na Kaszubach? Ja też w młodości tam mieszkałam, teraz w Gdańsku.
Ale miłość do krajobrazów kaszubskich pozostała,
Magary Dramaty z Rabaty 00:48, 04 mar 2024

Do góry
A na koniec - kaszubskie strusie Drą ryje przeokrutnie, strasznie mnie to cieszy
Magary Dramaty z Rabaty 00:46, 04 mar 2024

Do góry
I krokusiki:

Magary Dramaty z Rabaty 00:45, 04 mar 2024

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies