Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Maja w ogrodzie 10:02, 25 cze 2014

Do góry
Ależ wcale nie musisz - to nie jest obowiązek
Narzędzia do pielęgnacji trawnika 10:00, 25 cze 2014

Do góry
Szpadelki wszystkie kolory i firmy są od wczoraj.
Letnie skrzynki balkonowe i donice 09:59, 25 cze 2014

Do góry
Są lepsze. Np. rozplenice różne czarne, kordyliny australijskie, Phormium które można przetrzymać przez zimę.
Żurawka - Heuchera 09:57, 25 cze 2014

Do góry
Nie wklejajcie takich linków długich co wychodzą poza monitor
Bukszpan (Buxus) - uprawa 09:55, 25 cze 2014

Do góry
Trudno o diagnozę, nie wiem co z nim było, był mocno przycięty?

Jest na pewno zagłodzony i na pewno cierpiał z powodu suszy

Na teraz : podlewaj go systematycznie, jak się napije spróbuj go podlać Florovitem w płynie (rozcieńczonym) lub opryskaj "naszym" nawozem angielskim

http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/topiary-fertiliser-1000ml

Jeśli to fytoftoroza (zamierają gałązki) to może pomóc podlewanie i oprysk Previcurem, możesz za dwa tyg, opryskać Topsinem (na inne możliwe grzyby), ale przede wszystkim skup się na zapewnieniu właściwych zabiegów uprawowych.

Poskub też te wszystkie brązowe listki i wyrzuć do śmieci lub spal.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:47, 25 cze 2014

Do góry
Daj nawóz wieloskładnikowy do trawnika, posyp te miejsca bardziej blade i dobrze podlej. Za miesiąc czy trochę wcześniej posyp po całości.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:40, 25 cze 2014

Do góry
Tomekb - tej trawie potrzebna jest głównie woda teraz - widać oznaki suszy i tych zabiegów, ale to da się uratować. Tak jak powyżej i jeszcze tę ziemię do posypania weź taką z worka, do trawników, albo torf, albo jeszcze lepiej przesiany kompost jak masz. Ciemny kolor dodatkowo sprawi, że trawnik będzie od razu ładniejszy. No i nie przywleczesz nasion chwastów z ziemią polną czy ogrodową (mogą zachwaścić ten trawnik).

Nasiona, ziemia, woda. lanie, lanie , lanie, potem nawóz i znowu lanie, lanie, lanie...

Coś takiego z tym posypaniem (tutaj zdjęcia z marca po wertykulacji)

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/383-naprawa-trawnika-po-zimie-dziury-laty-i-poszarpane-krawedzie
Brązowienie iglaków 08:32, 25 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Sadzonki wyglądają na niepełnowartościowe, nawet nie wiem czy to są Smaragdy czy inne tuje np. Columnaris. Nie wiem też czy to choroba czy tylko po prostu zamierają stare igły.

Żeby je uratować poskub te brązowe, niczym nie nawoź bo akurat to mogło też zaszkodzić. Dbaj o prawidłową wilgotność podłoża nie zalewaj i nie zasuszaj.

Dla pewności opryskaj po obskubaniu Topsinem.

Dziekuje za odpowiedz, sa to Smaragdy, wczesniej tak nie wygladaly, teraz sie przerzedzily. Widze ze ten brazowy kolor pojawia sie na wszystkich. Ile razy robic oprysk?

Narzędzia do pielęgnacji trawnika 00:10, 25 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem kiedy będą więc co mam odpisywać? Nie ma więc nie zamawiam

czy jest jakaś szansa że szpadelki znów się pojawią?
Kondziowy ogrod cz II 23:42, 24 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja chcem Kondzia a nie kwiatek

Ja też ....
Chamaecyparis lawsona (Columnaris). Co mu dolega. 23:13, 24 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja nie wiem dlaczego tak wierzycie w to polewanie przeciw brązowieniu, może dwukrotnie to było o raz za dużo, również nic nie wiem, czy okazy miały dobre korzenie.

Fruwające szkodniki to akurat ich nie zwalczy, tutaj jest potrzebny środek owadobójczy (może Confidor?) ale co to za motyle - nie wiem.

A może one nic wspólnego nie mają z zasychaniem, bo po prostu cyprysik zasycha z powodu innego (zasuszenie, brak korzeni, zalanie, opieńkowa zgnilizna korzeni) - nie jestem w stanie stwierdzić przyczyny, za mało wiem.

Dziękuję za odpowiedź. Magiczna siła na pewno nie zaszkodziła, bo został podlany tydzień temu i dziś, a zmienia kolor już od kilku miesięcy . Skoro rosną tyle lat i od posadzenia urosły 2,5 metra to też nie wydaję mi się, że to wina zbyt małych korzeni. Może uda mi się jutro zrobić zdjęcie tym małym fruwającym stworkom. Danusiu, czy jeśli to jest zgnilizna korzeni, o której wspomniałaś to, czy można temu jakoś zaradzić?
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 22:59, 24 cze 2014

Do góry
Może gleba do iglaków (lekko kwaśna) nie była lekko kwaśna a np. zasadowa? pH sprawdź.
Chamaecyparis lawsona (Columnaris). Co mu dolega. 22:55, 24 cze 2014

Do góry
Odgrzeb nasadę pnia i zobacz czy kora jest zdrowa, czy nie gnije. Opryskaj Mospilanem, czymkolwiek systemicznym na wypadek szkodników.
Chamaecyparis lawsona (Columnaris). Co mu dolega. 22:54, 24 cze 2014

Do góry
Ja nie wiem dlaczego tak wierzycie w to polewanie przeciw brązowieniu, może dwukrotnie to było o raz za dużo, również nic nie wiem, czy okazy miały dobre korzenie.

Fruwające szkodniki to akurat ich nie zwalczy, tutaj jest potrzebny środek owadobójczy (może Confidor?) ale co to za motyle - nie wiem.

A może one nic wspólnego nie mają z zasychaniem, bo po prostu cyprysik zasycha z powodu innego (zasuszenie, brak korzeni, zalanie, opieńkowa zgnilizna korzeni) - nie jestem w stanie stwierdzić przyczyny, za mało wiem.
Brązowienie iglaków 22:51, 24 cze 2014

Do góry
Mixerus napisał(a)
byla ale tylko przez 4 miesiace po przeczytaniu Waszych artykulow od razu ja zlikwidowalem jednakze na kilku nie bylo a wygladaja podobnie.

Sadzonki wyglądają na niepełnowartościowe, nawet nie wiem czy to są Smaragdy czy inne tuje np. Columnaris. Nie wiem też czy to choroba czy tylko po prostu zamierają stare igły.

Żeby je uratować poskub te brązowe, niczym nie nawoź bo akurat to mogło też zaszkodzić. Dbaj o prawidłową wilgotność podłoża nie zalewaj i nie zasuszaj.

Dla pewności opryskaj po obskubaniu Topsinem.
Czas na zmiany czyli totalna demolka ogrodu 22:41, 24 cze 2014

Do góry
Hosty niebieskie są chyba za gęsto, one rosną duże, ja bym dwa razy rzadziej posadziła.
Na skraju miasta 22:38, 24 cze 2014

Do góry
Wyrzuć matę bo ona zbije różaneczniki w pierwszej kolejności, nie może tak być. Zabije wszystko i życie w glebie.

Ania z zielonego wzgórza :-) 19:44, 24 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Piękna ta szałwia Czy z nią mogę skomponować tawułę japońską gold? Mam 4 szt. tawuły przy czerwonych różach i chcę dosadzić właśnie tą szałwię do róż
Brązowienie iglaków 19:21, 24 cze 2014

Do góry
Pierwsze pytanie czy jest mata p. chwastom.?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:28, 24 cze 2014

Do góry
Zieleń bukszpanów i żywotników, trzmielina żółto-ziel. pienna, róże czerwone, hortensje Silver. Ale mam też róże białe Chopina i jasnofioletowe więc dodałam lawendę.

Wszystko gra, jest dobrze, do czerwonych róż dodałabym nawet mocniejszego fioletu w postaci szałwii omszonej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies