Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Toszka 12:35, 21 cze 2014

tabliczkaznapisem_ucze_sie napisał(a)

Nie wiem jak to robicie,ze u Was tak pięknie już kwitną, bo u mnie Anabelle dopiero w pąkach...

Bo to teraz czas ogrodówek, na pozostałe trzeba jeszcze chwilkę zaczekać.
Pocieszę cię, że moje ogrodówki jeszcze bardziej są w pakach niż w kwieciu. To Zbyszek jakiś cudotwórca
beata_kulesza 12:43, 24 cze 2014

Witam
mam problem z moimi hortensjami Anabel
coś je podgryza głównie liście i nie wiem co to jest i jak z tym walczyć. Przesyłam zdjęcie może ktoś będzie umiał mi pomóc. Pozdrawiam i z góry dziękuje
Gardenarium 10:21, 25 cze 2014

Oberwij te liście, nie wiem co to, mogą być nawet małe ślimaki. Mogą być nawet opuchlaki hmm. Zaobserwuj czy coś nie siedzi od spodu liścia.

Ślimaki mogą siedzieć ale opuchlaki raczej pod wieczór wychodzą, czy na innych roślinach masz podobne dziury?

Instagram Ogrodowiska
beata_kulesza 13:22, 25 cze 2014

nie, te dziury są tylko na "anabelkach". Przyjrzę się im dokładnie czy nie ma tam ślimaków i dam znać.
beata_kulesza 13:22, 25 cze 2014

nie, te dziury są tylko na "anabelkach". Mam jeszcze "vanile france" i "limki" ale one są czyste.Przyjrzę się im dokładnie czy nie ma tam ślimaków i dam znać.
beata_kulesza 20:01, 25 cze 2014

Miałaś rację Danusiu to ślimaki podżerają moje hortensje. Znalazłam dzisiaj jednego. Czy jest na to jakaś rada?
baraburska 22:41, 27 cze 2014

Witam, też się chciałam pochwalić moimi hortensjami. Wszystkie są posadzone w zeszłym roku. Wszystkie są nn, dwie kupiłam, jedną dostałam w prezencie, dwie zaszczepiłam z patyczka i się przyjęły.
ZbigniewG 18:27, 29 cze 2014

Endless Summer (kwitnie na starych i nowych pędach)

agadd02 17:42, 30 cze 2014

Witam, widzę że wątek bardzo długi i pewnie jesteście ekspertami w dziedzinie hodowli hortensji. W zeszłym roku dostałam w prezencie hortensję ogrodową kwitnącą na tegorocznych i zeszłorocznych pędach, kolor różowy. Chciałabym zakupić jeszcze 2 szt, ale nie potrafię jej zidentyfikować. Aż tu mnie olśniło, że może można ją rozmnożyć. Toteż poczytałam i dowiedziałam się, że hortensje ogrodowe łatwo się rozmnaża. Trzeba pobrać pędy z parą liści od góry uszczyknąć 1 cm nad liśćmi, a na dole musi być ok 10cm łodyżki i taką sadzonkę do wody dać aż puści korzonki a potem do torfu kwaśnego i gotowe. I już byłam bardzo szczęśliwa, aż tu mnie naszła wątpliwość, czy aby taka sadzonka zachowa właściwości i będzie kwitnąć i na 2-letnich pędach i na tegorocznych. Może ktoś tu ma doświadczenie na ten temat lub choć słyszał, czy jest możliwe takie rozmnażanie.

Z góry dziękuję
Daga
baraburska 17:49, 30 cze 2014

Właśnie tak rozmnażane rośliny zachowują cechy rośliny matecznej.