Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Chwasty w trawniku 07:38, 24 cze 2014

Do góry
Tylko, że herbicyd używa się na części zielone, polanie nim gołych korzeni nic nie da. Jeśli chcesz zastosować chemię, to odczekaj aż teren się "zazieleni", wtedy dopiero opryskaj.

Oprysk iglakowi zaszkodzi jeśli mgła poleci na części zielone, dlatego należy pryskać w dzień bezwietrzny i ochronić iglaka kartonem np.

Jednak herbicyd podany wyżej jest szkodliwy dla zdrowia, więc zastanów się dobrze, co robisz. (małe dziecko, żona).

Przy przygotowaniu pod trawnik trzeba się głównie skupić na wybraniu resztek korzeni chwastów wieloletnich typu. mniszek, ostrożeń i podobne, bo one są groźne.

Poczytaj tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku

a o herbicydach tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/4623-herbicydy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:30, 24 cze 2014

Do góry
Możesz dodać faktycznie drzewa liściaste, może miłorzęby na pniu, dodaj też koloru (bordo, pomarańcz). Fajne są na pniou rózne iglaki, np. świerki "Glauca Globosa", a może wysoki i chudy bonsai?
Iglaki trzeba pogrupować, albo zostawić usuwając "Conica", a dodając purpurowe drzewka, klony palmowe?
Pomocy co z dereniami 07:19, 24 cze 2014

Do góry
Pomyśl jeszcze czy czasem nie dałaś im za dużo nawozu, po przenawożenie też jest szkodliwe.

Mazan - a czy czasem nie powinno być "gdy zapewnimy im "nieodpowiednie warunki" , napisałeś "odpowiednie".
Ogród z lustrem 23:05, 23 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Poluję na to drzewko na pniu i nie wiem jak się nazywa .kto mi powie?
Laurowiśnia wschodnia - Prunus laurocerasus 22:08, 23 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest szczepiona, wykadrowałam zdjęcie i widać zgrubienie - miejsce szczepienia.

A to góra drzewka.

Danusiu proszę powiedz mi jak z doświadczenia Twojego trzymają się laurowiśnie na pniu.. jak w zimie i czy należy je okrywać? Ja mam miejsce trochę na przeciągu i nie wiem czy będzie się nadawać .Musi być osłonięte od przeciągu?
Ogród przy domu szeregowym 21:45, 23 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Też mam sporo trójkątów w swoim ogrodzie

Danusiu jak nazywa się to drzewko na pniu pomiędzy bukszpanami i hortensjami ?
Ogród Babci Jasi 21:43, 23 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bajki z mchu i paproci

Absolutnie mój ukochany styl ogrodu...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:02, 23 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Staram się, bo mam też inne ogrody do pokazania, niedługo będzie ogród bez trawnika/... Moda ogrodowiskowa przeminie z czasem, ale przyznasz że dzięki temu ogarnąłeś ogród na lepsze.

O ... to coś dla mnie. Tłumaczę, dlaczego...
W weekend poprawiałam linię trawnika, tzn. wycinałam, dokładałam, dziś przesadzałam do tej lini obwódkę bukszpanową. Mój eMuś jest poza domem i dzwoni i się pyta, czemu dziś nie dzwoniłam, a ja, że nie mam czasu, bo trawnik wycinam i bukszpany poprawiam. A on mówi, że jak cała Polska ( w domyśle: Ogrodowisko) będzie mi doradzać, jaką linię ma mieć mój trawnik, to za chwilę linia trawnika skończy się na złotej tuji, ( w domyśle: która jest na drugim brzegu mojego trawnika).
Wtedy zgłoszę się do Danusi po ten projekt, który właśnie opracowuje.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:52, 23 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak, dla skał, głazów wielkich. Układałam je w pierwszym ogrodzie, jaki robiłam zawodowo. leżą do dzisiaj.
To ten ogród, w odcinku Mai robiłam go już drugi raz, a ostatnio robiłam go trzeci raz, a kamienie leżą dalej.

http://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,20,1,0/ogrod-z-przebudowywanym-stawem,189.html

Ładne mi kamyki. Obejrzałam program. Miło widzieć Cię w tym programie, mówisz tak ciepło. Jak zobaczyłam, jak rozbieracie sadzawkę, to przypomniała mi się moja i praca przy rozbiórce. Tylko u mnie wytrzymała krócej. I potem się nie odważyłam założyć na nowo. Gdyby wtedy istniało takie gumowe tworzywo, jak teraz, to może? ...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:10, 23 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Staram się, bo mam też inne ogrody do pokazania, niedługo będzie ogród bez trawnika/... Moda ogrodowiskowa przeminie z czasem, ale przyznasz że dzięki temu ogarnąłeś ogród na lepsze.

moda ogrodowiskowa, czyli co?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:55, 23 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
"Kamyki" to mój dawny konik, "kamyki" o wadze pół tony oczywiście (tak na "oko") Aniu.

Lubię układać kamyki, od nich moja kariera ogrodnicza się zaczęła, ogrodowym salonem, który zdobył laury w ogrodowym konkursie Tam kamyki rozkładał Witek, a ja tylko pokazywałam paluszkiem, teraz wskazywałam paluszkiem Kazkowi. Historia lubi się powtarzać Aniu

A ja dodam, że teraz inspiracja Danusi jest na kamyk o wadze prawie 2 tony

Mam nadzieję, że odetchnęłaś po trudach podróży. Ja pożegnałam niedawno ostatnich gości i wracam do rzeczywistości. Odcinek Ogród z przebudowywanym stawem obejrzeliśmy z M ponownie z wielkim zainteresowaniem.. ten zoolit nas bardzo intryguje... a i budowa półek z zabetonowanych kamyków też
Podwórkowa rehabilitacja 16:41, 23 cze 2014

Do góry
Róże z bliska zachwycają, trzeba się dobrze przyjrzeć, bo z daleka wszystko niknie gdzieś w tłumie, a jak powąchasz i dotkniesz, czujesz prawdziwe piękno
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:12, 23 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ooo… ogród tez trawnika, Danusia jak zwykle na topie. Najmodniejsze z modnych trendy.
Ziarno ciekawości już Danusiu zasiałaś, będę wypatrywać kolejnego „wielkiego dzieła”

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:50, 23 cze 2014

Do góry
Jeśli osiada, to może nie była należycie zagęszczona, zwałowana przed wysiewem, Teraz wałowanie może zbytnio nie pomóc.
Trawnik na glebie z wykopu 15:48, 23 cze 2014

Do góry
Kwasowość nie ma tu w sumie nic do rzeczy, tutaj urodzajność, zasobność jest potrzebna, a nie kwasowość. Gleba jest jałowa. Trzeba to zapewnić.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie
Ogród z lustrem 15:43, 23 cze 2014

Do góry

A tu miejsce łączenia

Ogród z lustrem 15:42, 23 cze 2014

Do góry
Jakby ktoś był ciekawy to sytuacja jest taka. Wyczyszczone, zatopione drzewa wyrwane, dom stary zburzony i wywieziony, ogrodzenie jest, ziemia nieco uzupełniona jest, brakuje 30 wywrotek.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:40, 23 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
o to ciekawy jestem tego projektu Fakt jestem bardzo wdzięczny ogrodowisku za to do czego doszedłem w swoim ogrodzie bo bym dalej żył w nieświadomości ze mój ogrod był piekny hi hi hi i dzieki temu doszedłem jakiego stylu i ogrododu chce Po za tym tyle pięknych ogrodów i osób poznałem, wiedzę którą od nich otrzymałem i nigdzie bym jej nie dostał
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:34, 23 cze 2014

Do góry
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 15:00, 23 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nadmieniam, żeby cię pocieszyć, że pracy nie zabraknie, za chwilkę przekwitną naparstnice i co dalej?
za naparstnicami są jeżówki, już nic tam nie zmieszczę no poza cebulami...kossańce musiałam wyciapać bo już nie kwtitły, tzn się zestarzały
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies