Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Donia72 22:54, 22 cze 2014

Olga, tu jest ładnie i ja nic bym nie zmieniała Jedynie możesz wsadzić cebulki tulipanków, na wiosnę będzie ładnie Chyba, że już posadziłaś?
jula81 21:19, 23 cze 2014

Chcę usunąć wszystkie iglaki Conica bo już mam dość walczyć z nimi - tzn choróbskiem. ciągle usychają i co raz to gorzej wyglądają - nieestetycznie.Na zdjęciu jeszcze zdrowe. Teraz już brązowe w połowie.
Chcę na ich miejsce posadzić coś np. szczepionego na pniu. I nie wiem co będzie pasować do wrzosów i pozostałych iglaków.

A może zmienić tą rabatę w innym ułożeniu - z wykorzystaniem tego co już jest tylko inaczej ... ?
Proszę poradźcie mi coś.

anita_kazmie... 21:45, 23 cze 2014

A może świerki srebrne szczepione(małe)?a może bukszpan na nóżce dwie kulki?
Mogłyby być także thuje occidentalis 'Golden Tuffet' na pniu? tu masz fotke jak to wygląda
Malgosik 22:20, 23 cze 2014

jula81
ja bym pomyślała o jakimś drzewie liściastym lub dwóch
Nie dokładałabym już iglaków bo jest ich masa
Coś liściastego.
Może część iglaków da się przerzucić na inną rabatę?
Można te ala kulki posadzić rytmicznie, przeplatając bylinami czy trawami.
To by je uporządkowało.
Zobacz Danusia ma tutaj przed tujami kulki bukszpanowe przeplecione albo żurawką, albo funkią żółtą, nie widzę wyraźnie.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=188

To wyższe między tujami to kocanka, gdzie indziej w wątku znajdziesz jej niebieskie kwiaty.

Wrzosy zgromadź razem, stwórz kompozycję z sosną, trawami, berberysem, co tam masz. W wątku powyżej też znajdziesz wrzosowisko, a tutaj ogród z wrzosowiskiem:
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-wrzosowiskiem
Malgosik 22:22, 23 cze 2014

najlepiej gdybyś wrzuciła rzut działki z domem i układ tej rabaty, bo tak to trudno bardziej szczegółowo coś powiedzieć.
jula81 22:40, 23 cze 2014

Malgosik napisał(a)
najlepiej gdybyś wrzuciła rzut działki z domem i układ tej rabaty, bo tak to trudno bardziej szczegółowo coś powiedzieć.

Nie mam innych zdjęć .Pokażę te co mam w innym układzie.
To jest przód ogrodu -ściana wschodnia. (Na południowej mam róże z trzmieliną na pniu i obwódkę bukszpanową-to co w mojej wizytówce widać. a na zachodniej taras.cała działka ma 6 arów z domem .)
jula81 22:44, 23 cze 2014

Malgosik napisał(a)
jula81
ja bym pomyślała o jakimś drzewie liściastym lub dwóch
Nie dokładałabym już iglaków bo jest ich masa
Coś liściastego.
Może część iglaków da się przerzucić na inną rabatę?
Można te ala kulki posadzić rytmicznie, przeplatając bylinami czy trawami.
To by je uporządkowało.
Zobacz Danusia ma tutaj przed tujami kulki bukszpanowe przeplecione albo żurawką, albo funkią żółtą, nie widzę wyraźnie.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=188

To wyższe między tujami to kocanka, gdzie indziej w wątku znajdziesz jej niebieskie kwiaty.

Wrzosy zgromadź razem, stwórz kompozycję z sosną, trawami, berberysem, co tam masz. W wątku powyżej też znajdziesz wrzosowisko, a tutaj ogród z wrzosowiskiem:

Dziękuję Ci ślicznie Nie pomyślałam że wrzosy można łączyć z berberysami
Podoba mi się tez zestawienie drzewka na pniu z żurawkami
jula81 22:47, 23 cze 2014

anita_kazmierczak_nawrot napisał(a)
A może świerki srebrne szczepione(małe)?a może bukszpan na nóżce dwie kulki?
Mogłyby być także thuje occidentalis 'Golden Tuffet' na pniu? tu masz fotke jak to wygląda

Anitko ładna tuja tylko zastanawiam się czy nie za dużo już ich mam tak jak mówi Malgosik.Pomysł z bukszpanem mi się podoba.
Proszę was o więcej propozycji.Może mi Danusia słówko szepnie na ten temat
Malgosik 07:19, 24 cze 2014

no właśnie póki Danusi nie ma coś trzeba robić
ale trudno jest coś radzić bez tego rzutu, nie chodzi o zdjęcia, ale o rzut działki, gdzie wejście/wjazd, wejście do domu, przejście, wtedy można gdzieś ławkę umieścić, zmienić linię rabaty, jakiś placyk zaaranżować a może przy wejściu jakieś drzewo lub 2 po obu stronach.
Jak to przygotujesz, to i Danusia Ci trafniej doradzi.
Bo tak ze zdjęć można tylko poradzić pogrupowanie i wprowadzenie drzew, bylin, czyli innych faktur, kolorów, by było ciekawiej.

masz tam zdaje się żółte cyprysiki groszkowe
możesz je zakomponować na słonecznej rabacie z lawendą, będzie żółto niebiesko czy też żółto fioletowo, ale trzeba to narysować, by ciągle nie przesadzać roślin.

a żurawki to na pełnym słońcu lubią się przypalać, więc większość potrzebuje półcienia, albo tylko porannego słońca, może tylko te ciemniejsze dobrze znoszą słońce

obejrzyj sobie jeszcze realizację Danusi:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=27
wtedy zaczyna się w głowie układać, jak te rośliny komponować, grupować
Gardenarium 07:30, 24 cze 2014

Możesz dodać faktycznie drzewa liściaste, może miłorzęby na pniu, dodaj też koloru (bordo, pomarańcz). Fajne są na pniou rózne iglaki, np. świerki "Glauca Globosa", a może wysoki i chudy bonsai?
Iglaki trzeba pogrupować, albo zostawić usuwając "Conica", a dodając purpurowe drzewka, klony palmowe?

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies