Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 14:56, 07 sie 2015

Do góry
Tu o goliźnie gada, od Ensaty powrotu do gorsetu się domaga...
"W kolorze blue" 14:52, 07 sie 2015

Do góry
A korzonki ta trzmielina ma w porządku? Bo jak tak, to nie ma się co martwic, aczkolwiek dziady są, nie szkółkarze.
MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 14:44, 07 sie 2015

Do góry
Ozz napisał(a)
Nie mogę się wciąż zdecydować, czy kłaść płytki w żwirku, jako przedłużenie skośnej ścieżki czy sobie odpuścić, bo będzie niewygodnie...

Z tej perspektywy wygląda, że kłaść. A dlaczego niewygodnie?
MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 14:42, 07 sie 2015

Do góry
Widziałam, że u Joku pytałaś o Arabellę. Tez mam ten powojnik i jestem bardzo zadowolona. Jego kwiaty są drobne, nie jest wielkokwiatowy, jak Prezydent. Tylko on jest okrywowy, nie bardzo chce się piąć w górę. W tym roku mu odpuściłam i pozwoliłam walać się po glebie Wypełnia rabatę.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=681
W Gąszczu u Tess 14:37, 07 sie 2015

Do góry
Też je pamiętam. Miotałam się nie umiejąc ruszyć z miejsca.
Cuda dziękują
Niestety, lustro odpada, nie miałoby się co w nim odbijać. Z lewej jest wiata ogrodowa na słupach, z prawej (schowana za tym gabionem drewnianym) wiatka na narzędzia. Drzwi byłyby dobre, nawet dawno temu ten pomysł był. Może wrócę do niego, jak eM się trochę czasowo ogarnie.
"Niezdecydowana ogrodniczka" 14:32, 07 sie 2015

Do góry
MarzenaG napisał(a)
Teresko, mnie też zaczyna się podobać

Wiem, że jeszcze sporo pracy i dopieszczania ale wszystko to bardzo cieszy.
Uwielbiam wieczorem patrzec z różnych miejsc na mój ogród

Mogłabym się podpisać pod tymi słowami, jakby moje były.
Buziaki
Znowu na wsi 14:29, 07 sie 2015

Do góry
Piękny kolor kratek. A Arabella nie próbuje się kłaść? Bo ona nie bardzo chce rosnąć w górę, u mnie w tym roku poniewiera się po glebie, czyli wypełnia rabatke.
Też jestem z tego powojnika zadowolona.
W Gąszczu u Tess 14:27, 07 sie 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Jej Tesss... pamiętam początki Naprawdę cuda wyszły, cuda

A na tym foto powyżej to aż się prosi o lustro na tej ścianie, albo ,,bramę do innego świata", czy inny akcent
"Niezdecydowana ogrodniczka" 14:21, 07 sie 2015

Do góry
WOW! Ale ładnie. Miodzio!
A zmiana rozłożenia kulek na kapslowej bardzo korzystna.
W Gąszczu u Tess 14:16, 07 sie 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Tesia, dzielilas kiedys hosty w innym terminie niz wiosna? Wiem ze wtedy najlepiej, ale mam ochote pogrzebac na jesien.. nie zmarnuje ich??

No przecież teraz niedawno dzieliłam tę limonkową od Toszki. Na drobne kawałeczki, czyli pojedyncze kły. Jesień to też dobra pora, tylko nie czekaj do listopada, żeby się zdążyły ukorzenić.
Zadbaj o dostateczną ilość wody, przeżyją.
W Gąszczu u Tess 14:14, 07 sie 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Tess czy mogę Hosty Patriot (chyba dobrze napisałam) posadzić pod Budleją?

Jak często się dzieli trawy i jak to się robi? Tyle ich posadziłam i zaczynam się martwić. W zeszłym roku na próbę posadziłam Rozplenicę Hameln i już spora urosła. Chciałam ją przesadzić, ale nie byłam w stanie jej wykopać tak jest mocno zakorzeniona.
Mam trawy :
Trzcinnik Overdam
Caree Ice Dance
Carex Ever Gold
Carex The Beatles
Miskant ML
Red Baron
Rozplenice Hameln

Które z nich się dzieli?

A będzie tam miała cień? No niby budleję masz wielką.
Dzieli się wszystkie z w/w.
Trawy dzieli się wiosną. Rzeczywiście karpy miskantów są wielkie. Trzeba się namęczyć czasem, by je wykopać. A dzielić trzeba nożem a jak wielka karpa, to i siekiera się nada
W Gąszczu u Tess 14:11, 07 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
czekam na kwitnące zawilce, uwielbiam to miejsce w Twoim ogrodzie, wszędzie je rozpoznam!

Już za chwilkę, już za momencik
Kasya napisał(a)
Zacieniowac...Juz 2 leżaki robią cień zurawkom...

Parasolkę rozłóż. Bezużyteczna leży
inag napisał(a)
Nigdy nie lubiłam zacienionych miejsc w ogrodzie. Zawsze wydawały mi się takie ciemne, ponure i bure. Bez życia. Przysięgam na co tylko chcesz: Twój jest wyjątkowy! Taki chciałabym mieć!

Bo pewnie widziałaś zacienione-zarośnięte-zakrzaczone. A u mnie jest tylko 5 drzew.
Jeśli wyjątkowy znaczy niepowtarzalny, to rzeczywiście - jest
rzulieta napisał(a)
A jakie błogosławieństwo w takie upały!!!! Ja mam patelenkę i siedzę w domu.

No tu nie mogę zaprzeczyć - mam cień, by postawić fotel czy leżaczek (ale leżaczka nie mam)
Magda70 napisał(a)

Ja czekałam na piwonie.... więc mam nadzieję, że nie będziesz tak samo czekać na zawilce
Buziaki Teesssiuiuuuu
Wszsystko wygląda tak soczyście...zdrowo Piekne widoczki zapodajesz...

Passsskuda! Przecież już tłumaczyłam, że przez upał przekwitły za szybko pod moją nieobecność. Widoki ciągle te same. Nie znudziłam Was jeszcze?
W Gąszczu u Tess 14:03, 07 sie 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

Hahaha
I co? Cudnie?

popcorn napisał(a)
no mam nadzieje ze sama widzisz ze cudnie
i ten cien, w taka pogode to super sprawa!
musze moje zawilce przeniesc w polcien chociaz, bo mdleja codziennie na slonku

No właśnie nie wiem, czy to nie z powodu wszechobecnego upału mój cienisty (dość) ogród jawi Wam się cudownym
Ładny jest, ale żeby zaraz cudowny?
Juzia napisał(a)

Tess...sorry, że tak u Ciebie, ale napisałam póki pamiętam
Bo skleroza u mnie postępująca

Nie ma sprawy Tylko czy jesteś pewna, że tu zostawiona wiadomość dotrze do adresata?
Toszka napisał(a)

He, he, poczułam się prababcią tej hochli

Bo w zasadzie jesteś
Pszczelarnia napisał(a)
Tess, b. lubię ten Twój cienisty, trawiasty ogród. A rodgersja jest u Ciebie naj!

Tyle mówi się o proporcjach trawnika do rabat. Ciekawe, czy ktoś wyliczył prawidłowe proporcje cienia i słońca. Części leśnej ogrodu w proporcji do słonecznych rabat? Tak się chyba nie da? To już tylko sprawa upodobań.

No u mnie to nie tylko kwestia upodobań, ale stanu "zastanego". (wprawdzie nie zastany po poprzednikach, bo sama ten stan stworzyłam onegdaj). Taki stan zastany w momencie tworzenia ogrodu na nowo.
A rodgersję uwielbiam i cieszę, się, że mnie na nią swego czasu namówiono.
Małymi kroczkami do celu... 13:18, 07 sie 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Ja bym na tak wąskiej rabacie już tuj nie dawała. Szkoda miejsca, a przecież nie musisz się przed sąsiadem ogdradzac, bo on się zasłonił dostatecznie.
Jeśli chcesz tło zielone, można bluszcz puścić. Albo powojnik jakiś.
Tam widzę cień. A Ania proponuje rośliny na słoneczną rabatę.
To jak tam jest? Kiedy tam jest cień?

a i chciałam powiedzieć, że rynna nie przeszkadza w przedłużeniu rabaty. Można ją przecież właśnie skutecznie schować pomiędzy roślinami. Ja zrobiłam mam na mojej wiejskiej działce.

Bluszcz fajny pomysl, tyle tylko czy sobie z nim poradze? W takim sensie zeby wszedzie mi nie wlazil? To jest sloneczna rabata cien jest do godziny 11, dzisiaj sprawdzone Jedynie przy samym kojcu jest caly czas troche cienia. Masz pokazana ta rabatke gdzie Ci rosliny rynne zaslaniaja?
W Gąszczu u Tess 12:54, 07 sie 2015

Do góry
Tess czy mogę Hosty Patriot (chyba dobrze napisałam) posadzić pod Budleją?

Jak często się dzieli trawy i jak to się robi? Tyle ich posadziłam i zaczynam się martwić. W zeszłym roku na próbę posadziłam Rozplenicę Hameln i już spora urosła. Chciałam ją przesadzić, ale nie byłam w stanie jej wykopać tak jest mocno zakorzeniona.
Mam trawy :
Trzcinnik Overdam
Caree Ice Dance
Carex Ever Gold
Carex The Beatles
Miskant ML
Red Baron
Rozplenice Hameln

Które z nich się dzieli?
Małymi kroczkami do celu... 12:46, 07 sie 2015

Do góry
Ja bym na tak wąskiej rabacie już tuj nie dawała. Szkoda miejsca, a przecież nie musisz się przed sąsiadem ogdradzac, bo on się zasłonił dostatecznie.
Jeśli chcesz tło zielone, można bluszcz puścić. Albo powojnik jakiś.
Tam widzę cień. A Ania proponuje rośliny na słoneczną rabatę.
To jak tam jest? Kiedy tam jest cień?

a i chciałam powiedzieć, że rynna nie przeszkadza w przedłużeniu rabaty. Można ją przecież właśnie skutecznie schować pomiędzy roślinami. Ja zrobiłam mam na mojej wiejskiej działce.
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 12:34, 07 sie 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
Kupiłam hortensję i zapomniałam jak się nazywała U Ciebie jest tyle hortek, ze na pewno zobaczę u Ciebie ta moją Może to nawet była Magical Candle
Mam pytanie odnośnie Tojeści purpurowej ( Widziałam u Tess) Czy Ty ją hodowałaś z nasion? Jeśli tak to czy ona zakwitnie w tym samym sezonie co siew ? Ja mam gigantyczne liście a kwiatostanów niet .
ściskam

W fazie rozkwitania to niektóre hortki tak podobne ze nie odrozniam
Ta tojesc to od Joasi - ogród Joanny i Andrzeja od podstaw.
dostałam małe siewki. Ona nie zakwitnie w tym roku. Nie wiadomo tez czy przezimuje planuje ze 3 szt zabrać na zimę do garażu w doniczkach.
Handmade by Elka 12:33, 07 sie 2015

Do góry
A jakie Cię kolorystycznie interesują?
Może spróbuj metodą wprost do ziemi. Tylko nie na patelni.
Doskonale sobie radzą, lepiej niż w doniczkach.
Handmade by Elka 12:30, 07 sie 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Zawsze mnie zastanawia, dlaczego tak chętnie udziela się rad, do których samemu się nie stosuje.

Elka, przyszłam z wątku wymienię. Rozmnażanie żurawek z sadzonek proste jest. Co sprawia Ci trudność? Wcale nie próbowałaś, czy się nie przyjęły?

Tu masz obrazową instrukcję:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3386-ogrodowa-przygoda-lukasza?page=57

Tess, próbowałam, uwierz mi. Poodrywałam/poodcinałam z posiadanych nowe pędy, w ukorzeniacz, do doniczki i do cienia. Z niemal dwudziestu sztuk - dwie się przyjęły W tym tempie to do emerytury obwódki z żurawek w ogrodzie zrobię
Dzięki za link, jeszcze raz zobaczę. TYlko teraz nie mam rozrośnietych żurawek, z ktrórych mogłabym brać odkłady. Może kupię po dorodnej sztuce z interesujacych mnie kolorystycznie odmian i ponowię próby desperackie.
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 11:07, 07 sie 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Kopiuję od Tess...bo mi się niechcący u niej napisało

Karola, a te ciemierniki to mam dać Anicie? Też w doniczkę bym włożyła...
napisalam u Ciebie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies