Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Pszczelarnia 09:05, 29 maj 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ciągle się zastanawiam, jak wykończyć brzegi tej rabaty przy kulach / pomiędzy kulami bukszpanowymi. Co pasowałoby do rabaty bylinowej i nie szkodziło bukszpanom? Jakieś pomysły?

Jeśli chcesz koniecznie coś w nóżki bukszpanom to coś niskiego, by nie odbierać im powietrza. Ja stawiam na kukliki - są niziutkie, a kwiaty pięknie odbijałby by się od zieloności bukszpanów. Tylko kwitnienie wiosenne, ale jak dla mnie to zaleta,bo teraz nie odwracałby by uwagi od kolorów i tym co się dzieje za bukszpanami.
Lub na teraz szałwia deep blue - niziutka, a fioletowy kolor zawsze i wszędzie ładnie się wpasuje.
Pszczelarnia 22:22, 28 maj 2018

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Szałwia caradonna?

Tak. Ona.

Przy szklarni od południa jednak nie powinnam mieć tak wysokich roślin (szałwie i kocimiętki troszkę za wysokie), papryki mają zacienienie:

Tutaj widać wysokości:

Ogród w dolinie 22:18, 28 maj 2018

Do góry
Piwonia Louis van Houtte

Róża herbaciana wielkokwiatowa przy tarasie

Pączek hortensji Anabelle (widziałam dwa)

Szałwia daje radę (ale w realu jest bardziej fioletowa)

Ogród Ani :) 22:02, 28 maj 2018

Do góry
Szałwia będzie kwitła w tym roku i to nie raz, o ile ją przytniesz. Piękne hakone, a róża to queen of sweden?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:08, 28 maj 2018

Do góry
ryska napisał(a)
I ja się zachwycam takimitamami i porównaniami

Kocimiętka wcale nie jest zwyczajna, raczej jakaś szlachetna. Zwyczajna to jest moja, strasząca, że oparzy jak ktoś się do niej zbliży

Szałwia lekarska służy u mnie za wabik dla pszczół ( O losie, właśnie sobie uświadomiłam, że wcześniej posadziłam ją gdzie rośnie teraz ta nieszczęsna kocimiętka. Czyli do 3 razy sztuka. ) przy szklarni. Jest wieloletnia.

I na koniec dziękuję za polecenie Mary Rose. Są małe na razie ale już widać jakie z nich księżniczki.

Kocimiętka to potwór . Jedna spokojnie zajmuje m2.
Przy szałwii rzeczywiście pszczół i trzmieli zatrzęsienie. Lubie odgłosy wydawane przez bzyczki. Mary Rose nawet mszyce nie atakują. Wiem, że szałwia jest wieloletnia, nie wiem tylko, czy ją ścinać po kwitnieniu tak jak kocimiętkę.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:37, 28 maj 2018

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Cześć Polinka, przyszłam podglądać Twoje trawki...No marzenie... Molinie masz piękne! Napisz, proszę, jaka to odmiana? Ja swoje szałwie połączyłam z seslerią jesienną. Ładnie grają kolorami. Ściskam ciepło!!

Hej Agatko
Molinie mam Moorhexe i Karl Foerster. Szławia z s.j. to idealne zestawienie ale u mnie s. to tylko dobrze rosną w doniczkach Na rabacie mam problem ponieważ ta część ogrodu gdzie jest szałwia jest bardzo często podlewana i sesleria żle to znosi.

Macham upalnie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:51, 28 maj 2018

Do góry
I ja się zachwycam takimitamami i porównaniami

Kocimiętka wcale nie jest zwyczajna, raczej jakaś szlachetna. Zwyczajna to jest moja, strasząca, że oparzy jak ktoś się do niej zbliży

Szałwia lekarska służy u mnie za wabik dla pszczół ( O losie, właśnie sobie uświadomiłam, że wcześniej posadziłam ją gdzie rośnie teraz ta nieszczęsna kocimiętka. Czyli do 3 razy sztuka. ) przy szklarni. Jest wieloletnia.

I na koniec dziękuję za polecenie Mary Rose. Są małe na razie ale już widać jakie z nich księżniczki.
Ogród Ani :) 13:35, 28 maj 2018

Do góry
Dziewczyny macham i dzięki za mile słowa W tych zalatanych czasach ogródek to prawdziwa przyjemność i odskocznia
Gosiu szałwia to Deep Blue, mam nadzieję że nie będzie pomyłki
Buźka
Enklawa w mieście 11:48, 28 maj 2018

Do góry

Trawy też się po deszczach rozrosły

Ale szałwia wymiata, muszę dosadzić w innych częściach ogrodu

pozdrawiam !
Zielona przestrzeń 11:38, 28 maj 2018

Do góry
??? Podpowiedzcie proszę, bo się jedynie domyślam

Szałwia

Przywrotnik

Enklawa w mieście 11:01, 28 maj 2018

Do góry
Szałwia super, ale te białe róże!!!!
Wymarzony sielankowy ogród..... 09:30, 28 maj 2018

Do góry
Makusia napisał(a)
Piwoniowo- hortensjowa będzie moja u Ciebie ulubioną- już to czuje! Będzie grała na dwa głosy!

Ten zakątek ogrodu powoli zaczyna mi się podobać, myślę, że będę tam często przesiadywać dojdą nowe piwonie i szałwia
Ogrodowe szaleństwo ... 22:40, 27 maj 2018

Do góry
Piwonia jak ta lala...

Kocimiętka tez szaleje...

Zoju mój maczek kalifornijski

I szałwia
Nieśmiałe pierwsze kroki 22:09, 27 maj 2018

Do góry
Sylwia taki jest plan - tzn. szałwia i trawy Dziś mnie znowu rozpacz wzięła bo zauważyłam, że mi kolejną tuję jeleń zniszczył. W takich chwilach wszystkiego mi się odniechciewa.
Malutki pod lasem 20:51, 27 maj 2018

Do góry
Stipe to Ty masz ogromną u mnie też zimuje póki co, ale sadzonki tak dorodne to nie są ślicznie wygląda z szałwia
Malutki pod lasem 16:20, 27 maj 2018

Do góry
Ania, stipa i szałwia cudna!
Malutki pod lasem 16:14, 27 maj 2018

Do góry
Ania, dawno nie byłam u ciebie. Pięknie jak zawsze. Szałwia i stipy to niezłe faktycznie zestawienie.
Małymi kroczkami do celu... 15:03, 27 maj 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Sesleria z szałwią u Ciebie ślicznie wygląda!
Róże dorodne przyszły, domyślam się, że jest radość

Oj tak sesleria i szałwia to strzał w 10 cieszę się,że mam ten duet blisko tarasu no różyczki przyszły ładne to fakt, chociaż jak teraz ruszyła posadzona wiosną munstead dochodzę do wniosku,że lepiej już wygląda niż te co zamówiłam teraz, chyba jednak szybciej ona zakwitnie ale póki co oczy cieszy róża Charles austin no i ten zapach...

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 13:44, 27 maj 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)
Pobiegałam trochę po Twoim ogrodzie, popanoszyłam się pokazując Twoje edenki w innym wątku. No i te wypasione, tłuściutkie szałwie [wiesz które to są?]!

Bardzo sympatycznie u Ciebie!

Szałwia to Deep Blue
Polecam!
Z Pszenicznej ... 10:10, 27 maj 2018

Do góry
Różyczki

powojnik

ostróżki - będą piękne
białe mi zeżarły nornice chyba, dobrze że kilka zostało, może zakwitną w przyszłym roku

tutaj też mnóstwo pączków na różach, trawa tymotka w tyle, szałwia zaczyna

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies