Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:39, 25 maj 2017

Do góry
Bzy Palibin mają swoje 5 minut. Po kwitnieniu robić będą za zieloną plamę. Aż do jesieni. Wtedy ładnie się przebarwiają. Po kwitnieniu ścinam przekwitłe kwiatostany. Są mniejsze i drobniejsze niż u lilaków. Trzeba się trochę namachać.

Wciąż odkrywam jakieś zapomniane ogrodowe byty. Wyka ptasia i mniszek spokojnie mogą robić za elementy naturalistycznych nasadzeń. Tego bodziszka nabyłam chyba dla jego jesiennej kolorystyki liści. Musze poczekać do jesieni, żeby to sprawdzić.

Dbając o ochronę danych osobowych sąsiadów na ogół robię zdjęcia w pozycji kucznej. Wewnętrzne rabaty często nakładają się na te na obrzeżach. Przez co ogród wydaje się bardziej zarośnięty.

W ogrodzie był dzisiaj dzień ekologiczny. Zrobiłam oprysk roztworem tymolowym. Ściągnęłam z trzmieliny te kropkowane gąsienice. Próbowałam pielić, z mizernym skutkiem. Ziemia jest bardzo sucha. Podlałam warzywnik.
Nie wiem, czy to zasługa oprysków, ale na bylinach nie ma żadnych oznak chorób grzybowych, choć na Dolnym Śląsku panoszy się mączniak rzekomy. Liście róż są zdrowe, a one same ładnie przyrastają i mają sporo pąków. Wybiórczo na niektórych roślinach są wżery w środku liści (jeżówka). Muszę uważnie obserwować bób. Rozpoczął kwitnienie i na gorze łodyg pojawiły się mrówki, a jak wiadomo mrówki kolegują się z mszycami.
Mój 4 arowy azyl... 22:34, 25 maj 2017

Do góry
Bodziszek Renarda

Posłonek bardzo mi podmarzł, kwiatów będzie niewiele

Orliki

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:34, 25 maj 2017

Do góry
Kasik napisał(a)

Piękny kolor tej azalii jak to odmiana? Ślicznie u Ciebie i jak kolorowo!!
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 22:32, 25 maj 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
czyli nie ma potrzeby by było gęsto. to odbierze urok ich kształtowi. i Ciac ich nie trzeba bedzie.ja mam szpaler grzeie mam co 6 metrów a na podjezdzie co 3 dokładnie. ostatnio wstawiałam fotkę

a ile masz od murku do tego zywopłotu na dolnym pietrze?

O tą odległość Ci chodzi?

Celowo zmierzyłam niecałe, bo to pewnie wyjdzie w praniu z tymi murkami jeszcze ale coś koło 4,5 do 5m max
Ogrod stewardessy 22:32, 25 maj 2017

Do góry
Pochodze z Gornego Slaska ale od 2007 r mieszkam z rodzina na polnocy Niemiec.
Tutejszy klimat cechuja lagodniejsze zimy i mniej upalne lata. Wiele osob twierdzi, ze to 'Kraina deszczowcow'. Fakt...pada czesto ale nie az tak czesto jak na Wyspach Brytyjskich.

Zdazylam sie przyzwyczaic, chociaz na poczatku bylo mi ciezko. Tutaj niebieskiego nieba nie widac praktycznie od pazdziernika do konca marca. Wiosna przychodzi szybciej niz w Polsce ale lato trwa krocej i jest chlodniejsze. Aczkolwiek zdarzaly sie temp przekraczajace 35 stopni.

Ogrody niemieckie sa wizytowka domow i panuje w nich bardzo czesto tzw. niemiecki porzadek.

Chcialabym sie z Wami podzielic tym, co mi sie do tej pory udalo zrobic.

Tak, jestem stewardessa... w sumie juz od prawie 10 lat.
Niestety zawod ten potrafi byc bardzo stresujacy i wtedy 'ukojenia' szukam w moim ogrodzie.
Pierwsze kroki zaczelam tu stawiac trzy lata temu. Na poczatku bez pomyslu karczowalam i usuwalam co mi sie nie podobalo. Teraz przyszedl czas na nasadzenia.
Wiel roslin przywiozlam z miejsc, ktore odwiedzilam. Niestety nie wszystkie zaklimatyzowaly sie w tym klimacie.

Bardzo prosze o opinie i rady. Na chwile obecna potrzebuje duzo motywacji.

Zapraszam do mnie

Ogród Mirelli 22:31, 25 maj 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Pierwsze zmiany na bylinowej. Tujki danica posadzone

Zmiany bardzo korzystne
Czekam na kwitnienie szałwii
Ogród w Cichym Dworku 22:31, 25 maj 2017

Do góry
ania1110d napisał(a)
To jeszcze proszę o podpowiedz czy lawenda będzie pasowała tutaj

Ania róże masz? Lawenda pęknie z różami się prezentuje tam ja gdzieś upchaj
Bawarka 22:30, 25 maj 2017

Do góry
Nasz Dzięgiel (arcydzięgiel (Angelica archangelica). Bardzo czesto mylony z Barszczem Sosnowskiego.
http://barszcz.edu.pl/tag/rosliny-podobne-do-barszczu-sosnowskiego/

Wszyscy znamy, prawda ? Nie wszyscy go probowali w kuchni

Kminek zwyczajny.

Malutki pod lasem 22:30, 25 maj 2017

Do góry
Wczoraj jak byłam po córkę, to zachwyciłam się tamaryszkiem rosnącym pod szkołą
Zobaczcie jaki piękny

A dziś super się pieliło, mokro po wczorajszych burzo-ulewach, zrobiłam frontową pod cisami i brzeg, środka nie ruszałam póki werbena nie podrośnie na tyle, żeby wybrać kilka siewek i wsadzić na właściwe miejsce
Pod tymi dużymi kulami też coś porobiłam, najgorsze, że jeszcze tyle mam miejsc do ogarnięcia, a tylko dwie ręce
A zobaczcie jak cięcie czyni cuda Duże buksowe kule łysawe od dołu, bo w trawie po kolana rosły pięknie wypuszczają w nogach
Mój 4 arowy azyl... 22:30, 25 maj 2017

Do góry
A mnie dzisiaj udało się uchwycić kwitnący len!

godz. 11:33

12:47 - gdybym na działkę przyjechała dwie godziny później, nie byłoby co fotografować!

Ogród w Cichym Dworku 22:29, 25 maj 2017

Do góry
To jeszcze proszę o podpowiedz czy lawenda będzie pasowała tutaj

W zgodzie z naturą 22:27, 25 maj 2017

Do góry
Nie mam wątku, bo nie mam na razie co pokazywać...uczę się wciąż ogrodowniczkować, pewnie uczyć się będę całe życie
Możesz napisać co to za miejsce z wycieczki rowerowej? ten drewniany kościół? pewnie całkiem blisko?

elka_ napisał(a)

Witaj, Tajemnicza
Ogród i ja dziękujemy za komplementy
Jak będziesz w Pniewach, zapraszam, wypijemy kawkę w ogrodzie

Gdzie masz swój wątek?

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:27, 25 maj 2017

Do góry
kamila66 napisał(a)
Kasia pospacerowałam po ogrodzie
ostatnio mam chrapkę na pomarańczowe-łososiowe azalie. Czy któraś z Twoich w tym kolorze zasługuje na szczególną uwagę?

Ja mam ich trochę ale większość kupiona jako nn.

Ta azalia 'Strawberry Ice jest taka łososiowa i ma pomarańczowe oczko - w pokroju krzaka też ładna.

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:26, 25 maj 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Elegant Lady i Queny to fajne sprawdzone zestawienie tulipanów. Ale, że EL masz limonkowe to niespotykane. Pierwszy raz takie widzę

Znalazłam zdjęcia z zeszłego sezonu. Tym razem miały bardziej intensywny kolor. W pierwszej fazie są limonkowe, póżniej przybierają właściwy kolor.

nieco pózniej wyglądały tak

Leśne Wzgórze 22:20, 25 maj 2017

Do góry
Juzia napisał(a)
Jakie nie widać jak ja widzę!!!

Jak znajdziesz takie tulipany to daj znać!
Ja zaraz Ci napiszę które u mnie są w miarę wytrzymałe

Chyba muszę okulary kupić

Juzia napisał(a)
No to tak....

pomarańczowe - American Dream
W tym roku nawet więcej miałam niż w zeszłym. Wielkościowo też ok...tzn nie kurdupleją

białe....i tu nazwy nie znam, bo były kupowane w mega pakach w Benku
Też więcej się zrobiło w drugim roku, w trzecim już chyba tyle samo ale liści jeszcze więcej

i jakieś takie małe dziwoloągi - Fly Away - żółto - pomarańczowe....wpadające w czerwony

Reszta mi zanika....czyli te najładniejsze

U mnie:
Claudia - średnio, powtarza, ale co roku więcej liści,
Exotic Emperior - bardzo fajnie powtarza
Van Eijk - powtarza i ma więcej kwiatów w stosunku do roku ubiegłego. Posadziłam 75 sztuk, a kwiatów naliczyłam w tym roku 130, choć niektóre były mniejsze niż w roku ubiegłym.
Bardzo dobrze kwitną Corsage i Prinses Irene

Kwitną bodziszki przywiezione od Bogdzi:

Bawarka 22:17, 25 maj 2017

Do góry
Ochota na maly spacer po ogrodzie botanicznym w miescie Ulm ? Piekny ogrod na kilku hektarach, ciekawe rosliny, miejsca i...zreszta ocencie sami, zapraszam.

Ogrodowa apteka. Rosliny, ziola ktore mijamy na codzien, rosnace na lakach, polach a takze w naszych ogrodach. Niestety nie zawsze znamy ich wartosc i lecznica moc. Kilka zdjec pogladowych i moze zachecajacych do...

ziarenka zaskakujaco slodkie i pachnace.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:15, 25 maj 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Długa prosta 4 lata temu

Fragmenty tej rabaty dzisiaj

Jejku, to prawie niemożliwe!
4 lata i z pustyni -busz!
Pozdrawiam
Moja działka na Dębowym Lesie 22:15, 25 maj 2017

Do góry
BasiaLT napisał(a)

Co to takiego? Bardzo fajne

Basiu to Szafirek Blue Spike Piękny, inny prawda ??
Już pomału przekwita
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:12, 25 maj 2017

Do góry
Kamilko, zestawienia kolorystyczne czasem wychodzą zupełnie przypadkowo.
Jak te na przedpłociu. Wsadzałam to, co da radę na mieszance gliny, gruzu i na tym, co tam jeszcze zwozili do utwardzenia drogi. Trawa nie chciała tam rosnąć.

Zadarniałam, czym popadnie. Kiedy zasadnicze rośliny się rozrosną, usunę zadarniacze. Zanim wyłoni się ład, musi być trochę bałaganu. Przynajmniej u mnie.

Ogrodowa przygoda Łukasza II 22:10, 25 maj 2017

Do góry

Muszę zacząc sadzić bo utonę w doniczkach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies