Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:38, 13 sty 2021

Do góry
Oczywiście jak co roku, w styczniu przeglądam co się da. Już wytypowałam dalie, mam za sobą zakupy ciemierników, same kolorowe zamawiałam, bordowe, czarne, różowe.

Dalie zamawiam na rabaty w ogrodzie wgłębionym. Kolory pomarańczowe, fioletowe, różowe, mocno różowe, bordowe i czarne. Kształty różne, pomponowe, dekoracyjne olbrzymy i kaktusowe. Także te mniejsze na brzegi rabat.

Na razie nie robiłam jeszcze przeglądu nasion, zrobię to pod koniec stycznia.
Rozważałam zakupy ciekawych odmian jarmużu, ale przesyłka jest droższa niż same nasiona. Musowo poszukać w sklepach stacjonarnych.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:37, 13 sty 2021

Do góry
Te rośliny zostawiłam

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:32, 13 sty 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:29, 13 sty 2021

Do góry
Wczoraj w te pędy pojechałam do ogrodu ratować ciemiernikowe dekoracje szklarniowe. W tym roku nie ogrzewam szklarni, do tej pory wszystko było na plusie, ziemia w doniczkach nie zmarznięta.

Obecnie mają być duże mrozy, więc prawie wszystkie drobne rośliny (głównie ciemierniki) zabrałam do ogrzewanego namiociku z folii pęcherzykowej, który jest zbudowany w namiocie foliowym dużym. Teraz jestem spokojna, że kwiaty które pokazały się w dużej masie - przetrwają bez uszczerbku. Jestem zadowolona z akcji.

Ponadto wszystkie bukszpany z tarasu pod szklarnią znalazły się w środku. W słoneczną pogodę będzie tam na plusie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:26, 13 sty 2021

Do góry
Damy radę, mamy sprzęt a ja też wezmę się do roboty. Tnę "bałwany" - mam z tego wielką satysfakcję gdy wyjdą mi ładnie.
Tnę oczywiście ręcznie.

Muszę zainwestować jakiś wygodny stołek/stół, schodki, żeby było bezpiecznie i wygodniej. Bo teraz robię to z dużej donicy.
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:31, 13 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Fajnie, że jesteś i już szykować się do wiosny będziemy, szykuje się sporo roboty doczytałam

Postaram się być, pewnie nieregularnie, ale to już u mnie norma.
Danusia, ja jeszcze o wiośnie kompletnie nie myślę, mam tyle innych rzeczy do zrobienia, że w spokoju jej doczekam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:27, 12 sty 2021

Do góry
Bobry niedaleko, ale mają tam dobrze w olszynach.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:13, 12 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Sylwia, wszystko będziemy obserwować, na razie żywioł jest. Są dzikie rybki od bobrów przypłynęły, kolorowych stadko. W jeziorku mamy taką jakąś dziką trawę podwodną, co ją grabiami tępiliśmy, to niech wcinają tą trawę.

Grzybienie mamy posadzone zjawiskowe...boję się, może nie zjedzą.

U taty grzybieni nie ruszają, ale wszystkie delikatniejsze rośliny nie mają przy nich szans, za to jak raz wpuściłam hiacynty wodne, rogatka i rzęsę( całe wiadro rzęsy to na rano na drugi dzień nie było prawie wcale, wszystko zjadły, ale tato ma takie egzemplarze po pół metra, to może też im łatwiej szło
Danusiu, a daleko te bobry od Was? Czytałaś co u Ani w " Kiedyś będzie tu ogród" zrobiły z ogrodem?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:04, 12 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja się nie znam na szubunkinach, zakodowałam sobie że są pstrokate, ale nie wiedziałam że dotyczą karasi, nieważne, szukam pstrokatych i śmiesznych Trzeba będzie pojechać do hodowcy

Kumaków nie mamy, ale mamy rzekotki i różne inne, trzeba się zapoznać z nazwami. Witek zakupił ksiażki.

Danusiu pokażesz książki, które zakupił Witek?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:06, 12 sty 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Danusiu super rybki macie Nie spodziewałam się Ich wcale, nic nie pisałaś Mój syn pyta czy nie boicie się, że te zwykłe karpie będą wcinać roślinki z oczka? I w sumie pytanie zasadne bo u mojego taty w oczku przy karpiach to tylko lilie i irysy dały radę, resztę roślin zjadły mimo, że karmione regularnie. Jak masz w oczku takie zwykłe i złote to mogą po tarle w przyszłości różne mieszanki być

Sylwia, wszystko będziemy obserwować, na razie żywioł jest. Są dzikie rybki od bobrów przypłynęły, kolorowych stadko. W jeziorku mamy taką jakąś dziką trawę podwodną, co ją grabiami tępiliśmy, to niech wcinają tą trawę.

Grzybienie mamy posadzone zjawiskowe...boję się, może nie zjedzą.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:02, 12 sty 2021

Do góry
Ja się nie znam na szubunkinach, zakodowałam sobie że są pstrokate, ale nie wiedziałam że dotyczą karasi, nieważne, szukam pstrokatych i śmiesznych Trzeba będzie pojechać do hodowcy

Kumaków nie mamy, ale mamy rzekotki i różne inne, trzeba się zapoznać z nazwami. Witek zakupił ksiażki.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:53, 12 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam tylko dwa, ale to dlatego że Wicio jak kupował to były tylko pomarańczowe, a ja chciałam takie śmieszne pstrokate (szubunkiny) mieć, więc kiedyś też dodam więcej.

Żabek są miliony. Jak wyjdą ze stawu.

Szubunkiny to inaczej karasie zwane kometą o welonkowym ogonie, tylko takie znam z tej nazwy
Koi 3 kolorowe będą wiosną do zdobycia
Koi, w których się zakochałam to Goshiki... Zwykłe marmurkowe mam malutkie takie z naszych wód, jak na razie spokojnie zimują
Mam nadzieję, że się tak oswoją, że zechcą jeść z ręki
Danusiu, ach wzdycham do wiosny i do tych wiosennych żabich godów, a masz kumaki?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:59, 12 sty 2021

Do góry
Mam tylko dwa, ale to dlatego że Wicio jak kupował to były tylko pomarańczowe, a ja chciałam takie śmieszne pstrokate (szubunkiny) mieć, więc kiedyś też dodam więcej.

Żabek są miliony. Jak wyjdą ze stawu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:28, 12 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gaby najpierw kliknij dodaj do koszyka, potem pokaż koszyk i tam jest rabat właściwy) w ramce po prawej stronie ("Mam kod rabatowy") wpisujesz hasło: ogrodmarzen

Książki z przedsprzedaży będą z autografem, pojadę podpisywać)

Super
Zakupy zrobione, już tupię nóżkami i nie mogę się doczekać...
Zacisze Alicji 12:32, 12 sty 2021

Do góry
Bardzo gustowne miejsce na ognisko. Klimat jest
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:31, 12 sty 2021

Do góry
Dziękuję Alicjo, wątek nieco stoi w miejscu, no bo co tu zmieniać, jak już pozmieniałam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:30, 12 sty 2021

Do góry
Jolu, żab zatrzęsienie i ropuchy w warzywniku co i raz straszą. A w stawie i jeziorku mnóstwo skrzeku na wiosnę. Rechotanie nie daje spać. Potem mnóstwo kijanek i po trawniku potem takie malutkie żabeczki skaczą - miliony milonów. Aż trzeba uważać żeby nie rozdeptać. A my pływamy w stawie z kijankami

Wcale mi to nie przeszkadza, one usuwają się na bok w strefę roślinną. Żaba to najczystsze stworzenie świata.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:48, 12 sty 2021

Do góry
Płyńcie na wody, oceany Było.

I otrzymałam prezent, dwa karpie koi

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:47, 12 sty 2021

Do góry
A pozostałe do jeziorka, żeby nie zagęszczać fontanny

Dodatkowo jeziorko zostało przez Wicia zarybione karpiami i linami

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:44, 12 sty 2021

Do góry
Haiko - fajnie zobaczyć, że odwiedzasz, dziękuję i zapraszam w sezonie
Asiu - również dziękuję, będzie co podpisywać
Beatko - może jednak kiedyś zaplanujesz wyjazd? Jest co oglądać i rozkoszować się
Jolu - oczywiście zapraszam na ciemierniki i przebiśniegi, masz blisko
Conic Wioletto - dziękuję, zapraszam do założenia wątku
Agatko - przemiłe to jest, dzięki. Rybki w części są moje, a w części z adopcji, z pewnego stawu który "szedł" wraz z domem do sprzedania. Ich właściciel stwierdził, że nie zostawi obcemu, a będzie mógł odwiedzać swoje rybki u mnie. Mają się bardzo dobrze, karmię je a jedna ma nawet imię Lilcia - tak nazwała ją moja wnusia
Kilka rybek pływa w fontannie, a cała reszta stada - pływa w jeziorku.

Oto moment pożegnania się z nimi przez poprzedniego właściciela:

Ostatnie "głaski"

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies