Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Rumianka 23:09, 12 sty 2021

Udało się...złożyłam zamówienie na książkę Miałam jakieś problemy, bo zamykała mi się strona i wcześniej nie dało rady nic zrobić. Pewnie mój sprzęt szwankuje czasem. Pozdrawiam Danusiu
basia3012 23:17, 12 sty 2021

Książka zakupiona, udało się z rabatem. Cieszę się bardzo.
Pozdrawiam.
Milka 06:37, 13 sty 2021

Widoczki oszronionego i popudrowanego ogrodu cudowne.
Taka harmonia w ogrodzie, bardziej widać teraz zimozielone topiary. Ich ilość robi wrażenie, ale jak pomyślę o cięciu...ufff
Gardenarium 08:26, 13 sty 2021

Damy radę, mamy sprzęt a ja też wezmę się do roboty. Tnę "bałwany" - mam z tego wielką satysfakcję gdy wyjdą mi ładnie.
Tnę oczywiście ręcznie.

Muszę zainwestować jakiś wygodny stołek/stół, schodki, żeby było bezpiecznie i wygodniej. Bo teraz robię to z dużej donicy.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:29, 13 sty 2021

Wczoraj w te pędy pojechałam do ogrodu ratować ciemiernikowe dekoracje szklarniowe. W tym roku nie ogrzewam szklarni, do tej pory wszystko było na plusie, ziemia w doniczkach nie zmarznięta.

Obecnie mają być duże mrozy, więc prawie wszystkie drobne rośliny (głównie ciemierniki) zabrałam do ogrzewanego namiociku z folii pęcherzykowej, który jest zbudowany w namiocie foliowym dużym. Teraz jestem spokojna, że kwiaty które pokazały się w dużej masie - przetrwają bez uszczerbku. Jestem zadowolona z akcji.

Ponadto wszystkie bukszpany z tarasu pod szklarnią znalazły się w środku. W słoneczną pogodę będzie tam na plusie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:32, 13 sty 2021

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:37, 13 sty 2021

Te rośliny zostawiłam

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:38, 13 sty 2021

Oczywiście jak co roku, w styczniu przeglądam co się da. Już wytypowałam dalie, mam za sobą zakupy ciemierników, same kolorowe zamawiałam, bordowe, czarne, różowe.

Dalie zamawiam na rabaty w ogrodzie wgłębionym. Kolory pomarańczowe, fioletowe, różowe, mocno różowe, bordowe i czarne. Kształty różne, pomponowe, dekoracyjne olbrzymy i kaktusowe. Także te mniejsze na brzegi rabat.

Na razie nie robiłam jeszcze przeglądu nasion, zrobię to pod koniec stycznia.
Rozważałam zakupy ciekawych odmian jarmużu, ale przesyłka jest droższa niż same nasiona. Musowo poszukać w sklepach stacjonarnych.

Instagram Ogrodowiska
Agania 19:38, 13 sty 2021

Super plany te najbliższe, a szklarnia zachwyca jak zawsze, piękne regały i dzban, ciemierniki mają się bardzo dobrze
Czekam na kolejne

Zakupiłam nasiona sałat stacjonarnie, pamiętam je u Ciebie, nie mogłam się nie skusić
beamilusia 19:59, 13 sty 2021

Witaj Danusiu. Czyli miałaś dzisiaj dzień dźwigania. Pięknie kwitną Twoje ciemierniki, szkoda by było, gdyby zmarzły. Nawet bez ciemierników pięknie w szklarni. Ja dzisiaj też przenosiłam wiaderka i donice do cieplejszego pomieszczenia. Jesienią posadziłam w nich lilie, do tej pory ziemia nawet trochę nie zmarzła, ale trzymałam je w domku gospodarczym. Teraz zapowiadają u mnie mrozy - 15 w dzień. Wolałam nie ryzykować i przeniosłam do cieplejszego pomieszczenia. Teraz trochę się martwię, ponieważ co roku przenoszę donice z hortensjami, liliami i różami przed zapowiadanymi większymi mrozami do piwnicy, a potem mam problem, ponieważ tam jest za ciepło, rośliny zaczynają wegetację pod koniec stycznia i ja z powrotem szukam im miejsca jasnego, ale raczej chłodniejszego, z temperaturą dodatnią. Czyli kursuję tak z tymi donicami, ha, ha (nie potrafię wstawiać uśmiechniętych buziek). Śmieję się, że to tak dla sportu to dźwiganie u mnie.
Jarmużu nigdy nie siałam, może spróbuję w tym roku, choćby do dekoracji. Pozdrawiam, Danusiu.