Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogrodowy song 16:35, 07 lut 2016

Do góry
jolka napisał(a)
Ewcia, u nas też wiatr głowę urywa Nawet nie wychodzę na zewnątrz, ale za to posiałam ostnicę i rozplenicę.Zakupy fajne, też już kupiłam olejowe i miedzian. Myślałam, że coś w sobotę porobimy, ale przy takim wietrze to bez szans. Pozdrawiam niedzielnie

odwzajemniam pozdrowienia ostnica i rozplenica swojej produkcji...brzmi dumnie
Pogubiłam się po drodze... 12:01, 07 lut 2016

Do góry
Rozplenica już tam Przemuś rośnie
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 18:32, 06 lut 2016

Do góry
Kolejna raba w około tarasu, strona południowa, cały dzień słonko świeci jak żarówa, wiec zależy mi żeby nie popełnić błędów z roślinkami. W zeszłym roku wsadziłam tam 5 Anabellek i słońce mi je przypaliło. Pójdą przed dom do półcienia. Marzy mi się wokół tarasu dużo róż....

Po lewej stronie w rogu posadzona jest Limka, przy tarasie żywopłot z bukszpanu, i rządek lawendy, po prawej stronie Anabelki do przesadzenia.

Po prawej jest rządek bukszpanu.

Tak to wygląda. Zależy mi żeby z czasem przysłonić tą lukę między tarasem, a ziemią (na wiosnę będzie tam żwirek). Fajnie by było żeby jakieś roślinki wystawały nad podłogę tarasu. No nic coś takiego wymyśliłam i nie jestem za bardzo z tego projektu zadowolona, brakuje mi wyższych krzewów tylko boje się że dam za dużo roślin... szerokość 1,15m .... dużo się tam nie zmieści... no nic, liczę na Waszą pomoc.

1 - róża pnąca na kratce, 2 - Limka, 3 - rozplenica, turzyce, 4 - lawenda, 5 - lawenda biała ewentualnie róże białe, 6 - róże sztamowe, 7 - żywopłot z bukszpanu, 8 - sosna czarna na pniu, 9 - kule bukszpanu, 10 - miskant nie mogę się zdecydować który, 11 - drzewko Konika, 12 - Hortensje Pinky Winky, 13 - róża niska różowa, 14 - róża niska biała lub trawa
Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 17:47, 06 lut 2016

Do góry
A to kłącze? Chyba część rośliny wynikła z podziału kępy?
Rozplenice nie mają... kłączy. Z traw znam perz, ale rozplenica? Niech mnie ktoś naprostuje. Czy rozplenica ma kłącze czy nie ma?

A w jakiej postaci jest owo kłącze?

W torebce umieścili w torfie czy golcem sprzedają? Oj, to nie jest roślina którą się w ten sposób sprzedaje, chyba że zimę spędziła w szklarni i dzielili ją. Jest szansa że wcale nie urośnie a uschnie.

Posadź ją do ziemi, podlej i przecież na mróz nie wystawisz jakby się ochłodziło. Więc póki co trzymaj w domu lub chłodnym pomieszczeniu na plusie i widno musi być. Wyjaśnij co i jak z nią było, wtedy coś mądrego podpowiem.

Ci co sprzedają to już chyba pałę przeginają z tym lutowym terminem moim zdaniem...
Ogród z pergolą 10:39, 06 lut 2016

Do góry
Trzcinnik, stipa brachytricha, rozplenica...
Ogród tworzony z pasją 09:08, 06 lut 2016

Do góry
Rozplenica, która była siana 28. 01. zaczyna powoli kiełkować

Nie wiem czy dojrzycie tego kiełka
Zielonym od linijki - ogród Ivony 18:18, 05 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)

Też uwielbiam tylko ciekawe jaka to rozplenica na tym zdjęciu ma takie jakby białawe te kłosy.

może to jakaś odmiana jest? trza by pogrzebac w necie lub zapytac jakiegoś producenta traw
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:21, 05 lut 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Rozplenica chyba mniej słońca potrzebuje niż stipa.
Z moich obserwacji przynajmniej
Za to z wodą odwrotnie

moje skromne doświadczenie potwierdza to samo
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:18, 05 lut 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Za to z wodą odwrotnie

czyli niekoniecznie stipa sobie poradzi...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:15, 05 lut 2016

Do góry
Za to z wodą odwrotnie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:42, 05 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Jeśli rozplenica sobie radziła a lubi słońce to chyba stipa też powinna sobie dać radę

no tak mi się wydaje ale może czegoś jeszcze jednak wymaga więcej..np rozlenica lubi i słońce i wode a stipa raczej słońce i mniej wody?
bo mam tam nawadnianie...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:40, 05 lut 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
mam pytanie teoretyczne czy jeśli w danym miejscu radzi sobie rozplenica w sensie pięknie kwitnie to stipa sobie tez poradzi? bo jest to niby strona wsch-pd czyli słońce tylko do ok 13..

Jeśli rozplenica sobie radziła a lubi słońce to chyba stipa też powinna sobie dać radę
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:05, 05 lut 2016

Do góry
mam pytanie teoretyczne czy jeśli w danym miejscu radzi sobie rozplenica w sensie pięknie kwitnie to stipa sobie tez poradzi? bo jest to niby strona wsch-pd czyli słońce tylko do ok 13..
Życie w wiejskim ogrodzie 20:18, 04 lut 2016

Do góry
emilia napisał(a)
Czy jednoroczną rozplenicę sam wysiewałeś?

Tak Rozplenica została wyhodowana przeze mnie z nasionek
Zielonym od linijki - ogród Ivony 19:31, 04 lut 2016

Do góry
malkul napisał(a)
https://pl.pinterest.com/pin/537054324294903650/ to jest cudne!!!

Też uwielbiam tylko ciekawe jaka to rozplenica na tym zdjęciu ma takie jakby białawe te kłosy.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:13, 03 lut 2016

Do góry
Rozplenica czy coś nowocześniejszego?
Ogród pewnej ogrodniczki 19:55, 02 lut 2016

Do góry
Dorotka napisał(a)

Marzenka czy to jest rozplenica o której piszesz??? Mam takich 5 sztuk i nie wiem co to.

To rozplenica.jaka odmiana? Trudno osadzic jesli jeszcze nie ma docelowego rozmiaru.moze popularna hameln? Trawy w zasadzie tniemu na poczatku wiosny.ale rozpleice nie bardzo lubia ewentualne mrozy zatem mysle ze mozesz ze scieciem ich poczekac do poczatkow kwietnia.
Ogród pewnej ogrodniczki 19:26, 02 lut 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Mam nadzieje ze odpowiedziałam na wszystkie pytania u mnie
Gdyby mi cos umknęło trab

Jezówki kupuj koniecznie, przepieknie wygladaja w trawach (stipa i rozplenice little boy lub bunny, seslerii jesiennej )

Marzenka czy to jest rozplenica o której piszesz??? Mam takich 5 sztuk i nie wiem co to.

Mój mały ogródeczek :) 11:13, 02 lut 2016

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)
Posiałam dzisiaj Gazanie, aster książęcy ZORZA, aster piwoniowy NIMFA, goździk ogrodowy, jeżówka żółta purpurowa i biała, trawa zebrinus i rozplenica

Już Ci się zrobił spory ogródeczek na parapecie
Ogród z pergolą 21:31, 01 lut 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Z miesiąc by się przydał. Chyba, że masz takie już przemrożone czyli zebrane niedawno to wtedy nie trzeba. Rozplenicy nie siałam- tylko taką jednoroczną czerwoną to się nie wypowiem, ale logika nakazuje traktować tak jak inne byliny- przechłodzeniż w lodówce ze 3-4 tygodnie. A cóż to za rozplenica? Japońska pewnie, ale jakaś odmianowa czy czysty gatunek? Bo wiesz, że to odmianowe to mogą albo nie wzejść albo nie powtórzyć cech rośliny matecznej?

To stipę też trzeba w lodówce trzymać?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies