Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

KAMILowe krok po kroku 11:49, 05 sty 2016

Do góry
rozark napisał(a)
obficie kwitnie The Firy http://www.roses.webhost.pl/2008/03/the-fairy/ możesz ja połączyć z lawendą lub szałwią
Dzięki za info- poszukam na skarpę paru sztuk.

Plany zmieniają się na bieżąco

Powysiewałem do doniczek część nasion coby przyspieszyć obsadzanie ich na wiosnę w gruncie. Wysiałem już liatrę- ale dostałem kiepską paczkę z nasionami bardzo dużo pustych i wyszły jedynie 2 sztuki

wysiałem zawciągi białe i różowe - wzeszły jedynie różowe póki co

rozplenica- teraz dopiero widzę parę zździebełek

miskant siedzi pod ziemią

wczoraj wysiałem część nasion białej jeżówki - ok 50 szt- staram się sadzić tak żeby uniknąć pikowania

dziś jeżówka purpurowa i rudbekia błyskotliwa i może dwu barwna a jutro gailardia

Życie w wiejskim ogrodzie 20:02, 04 sty 2016

Do góry
Agatek napisał(a)
Na dmuszka zerkałam kiedyś i nie kupiłam, a widzę, że powinnam śliczny jest
ale ta rozplenica bije wszystko a jak ona pięknie na wietrze wygląda
niestety u mnie nie dostałam werbeny patagońskiej może w tym roku na nią zapoluję

Ja dmuszka w tamtym roku przygarnąłem z czystej ciekawości Nie zawiódł mnie
Jak mnie pamięć nie myli w tym sezonie rozlpenica równiez będzie w Twoim ogrodzie
Popytaj dziewczyn Może mają jeszcze nasiona werbeny a jak nie to na zakupy do Auchana
Życie w wiejskim ogrodzie 13:45, 04 sty 2016

Do góry
Na dmuszka zerkałam kiedyś i nie kupiłam, a widzę, że powinnam śliczny jest
ale ta rozplenica bije wszystko a jak ona pięknie na wietrze wygląda
niestety u mnie nie dostałam werbeny patagońskiej może w tym roku na nią zapoluję
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:26, 02 sty 2016

Do góry
Agania napisał(a)

Będę pamiętać Joasiu, ale wolę wysłąć Ci sadzonkę, rozplenica japońska Hameln, mam jeszcze dla Ciebie nasionka ośmiał czeka, wkrótce dostaniesz liścik

Aganiu,
mam tę rozplenicę ale na tym zdjęciu nie rozpoznałam. Jak przezimują siewki (mam sporo) to pół ogrodu obsadzę.
Nasiona ośmiału bardzo chętnie
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:22, 02 sty 2016

Do góry
JoannA napisał(a)

Jak pięknie wyglądają te pędzelki. Co to jest Aganiu? Poproszę o jeden kłos

Będę pamiętać Joasiu, ale wolę wysłąć Ci sadzonkę, rozplenica japońska Hameln, mam jeszcze dla Ciebie nasionka, ośmiał czeka, wkrótce dostaniesz liścik
Modrzewie bez igiełkowe

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 16:08, 29 gru 2015

Do góry
Zapowiadają mróz i to niemały.....moze wreszcie zatrzyma to wegetacje moich róż, bo Leoś w najlepsze sobie kwitnie....co prawda kwiaty niewydarzone, małe, pożółkłe zewnetrzne płatki mają ale są...a pozostałe róże zieloniutkie, bez kwiatów ale pełne liści. Okopczykowane sa od dawna więc taki mróz im nie straszny
Fotek z ogrodu brak, ciemno jak wracam, szaro-buro jak wychodze.....może wekend cos sfocę i wrzucę
Jeszcze muszę pochowac dzis do wnętrza donice z rozplenica Vertigo - zobaczymy, może uda mi sie ja do wiosny przechować.

Pozdrawiam zaglądajacych do mnie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:40, 28 gru 2015

Do góry
W sierpniu 2013 roku mogłam już podziwiać to i owo.
rozplenica z hortensją

bez czarny Black Lace

czerwone pęcherznice z jednoroczną ślazówką, za nimi rosną w trójkącie świerki serbskie

brzózki dawały trochę cienia

Postawiłam na tzw. żelazne rośliny. Mam sporo dereni, hortensji, mahonii, kalin, krzewuszek, tawuł, pęcherznic. Sadziłam je w grupach po kilka sztuk.
Nasza działka znajduje się na gruntach prywatnych. Miasto nie będzie się spieszyło z przyjęciem od nas części wspólnej w postaci drogi. Prawdopodobnie przez ładnych parę lat będziemy mieli prowizoryczna drogę. O chodnikach nawet nie marzymy Postanowiłam trochę ucywilizować to, co pozostało po uzbrajaniu działek w wodę i gaz. Skopałam kilkumetrowy pas poza granica działki, posiałam zielony nawóz, ścięłam, skopałam, posiałam trawę i posadziłam niewielkie drzewka: oliwniki, jarząby pospolite i szwedzkie i klony tatarskie.
Jesienią 2013 działka prezentowała się tak

Zielony pas to sad, a zielone pagórki to obsiany gorczycą ściągnięty w trakcie budowy humus.
Puste pole z wysepką kwiatową 00:04, 19 gru 2015

Do góry
Basiu - dzięki serdeczne za instruktaż, fachowiec jesteś jak się patrzy, bo dokładnie pokazałaś to, co było na tym filmiku, co Ci się nie otworzył. Ja jednak muszę zrezygnować z tej całej kępki po lewej, bo włazi na bramę, a ta jeżdżąc i tak wyłamuje gałęzie. Dopilnuję za to tego, co w prawo, a ponoć im mocniej się tnie, tym większe owoce. Właśnie popijam soczek za Twoje zdrowie! Buziaki

Irenko – Miluśka Ty moja kochana, no tak się porobiło, że faktycznie zaglądam rzadko, ale zorientowałam się, że nie tylko ja „nawalam”... Ale czas leci coraz szybciej, a szybkość mojego komputera – zupełnie odwrotnie, psiakostka...
Dziękuję, Irenko, mam ciepłe uczucia dla Was...

Danusiu - niewiele zdjęć robiłam w tym roku, po parę dosłownie każdego miesiąca, ot, żeby dokumentacja była. Ale Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem.
W październiku było tak:

W tak w listopadzie:

Sama jestem ciekawa, jak będzie w następnym roku po tegorocznej rewolucji.
A ciekawa jestem, czy przyjął Ci się rozchodnik Jose Auberginen?

Muszę go zacząć namnażać, bo jest nie dokupienia, a potrzebuję jeszcze jedną taką kępę ze względu na kolor. Wyobraź sobie, że w tym roku rozplenica mi nie zakwitła.
Co do śnieżynek – nie miały przecież robić za królewny, tylko w ogrodzie tyrać, jako okrywa przy bezśnieżnej zimie. No, ale jak chwilowo nie mają roboty...
Ściskam Cię Danusiu, i to jak!!!
Szmaragdowy Zakątek 00:15, 10 gru 2015

Do góry
Znalazłam jeszcze kilka ostatnich fotek. W szmaragdowym Pani Jesień rozgościła się na dobre…

perukowiec zgubił już prawie wszystkie liście

liście rozplenicy już całkiem żółte ale „kotki” nadal są ładne

berberys już zupełnie bezlistny, ale za to owocki czekają na zgłodniałe ptaszyny

miskant ML się buja…

pomiędzy ICE DANCE coś mi się posiało….jakieś bordowe liście wyrosły…wygląda trochę jakby rozplenica VERTIGO, ale skąd ona by się tam wzięła ????????
Życie w wiejskim ogrodzie 19:47, 08 gru 2015

Do góry
piękna ta rozplenica muszę się rozglądnąć za nasionkami
Życie w wiejskim ogrodzie 14:25, 08 gru 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Karol to jednoroczna rozplenica Nie udało się jej niestety zidentyfikować
Na wiosnę będę siał ją w hurtowych ilościach bo piękna jest w każdym stadium

O rany...cudo!! normalnie szczękę zbieram
Życie w wiejskim ogrodzie 21:09, 07 gru 2015

Do góry
anna_t napisał(a)
Przemek obłednie masz, o-błe-dnie!
a nie masz może za dużo tych nasionek rozplenicy..?

Aniu szkoda że wcześniej nie napisałaś Zostawiłem sobie tylko trochę a resztę rozesłałem po całej Polsce do dziewczyn W następnym sezonie ta rozplenica będzie rosła w wielu ogrodach
Życie w wiejskim ogrodzie 20:58, 07 gru 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)

A jaka to trawa? Prześliczna.

Karol to jednoroczna rozplenica Nie udało się jej niestety zidentyfikować
Na wiosnę będę siał ją w hurtowych ilościach bo piękna jest w każdym stadium

Ogród tworzony z pasją 16:07, 05 gru 2015

Do góry
Karolu powodzenia w sianiu trawek, ja też dzięki Ogrodowisku zakochałam sie w trawach i z roku na rok kupuje coś nowego a rozplenica japońska to sama rozsiewa się po całym ogrodzie
Ogród z pergolą 10:27, 03 gru 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

u Anety sa inne trawy
rozplenica, carex palmowy, miskanty...carex FC chyba...

wiem ale ona chyba ma tam wilgotniej, ja tez bym mogła podlewac ta rabatę i wybrac inne rosliny ale nie mam nawodnienia i juz wiem że podlewanie tego co mam z węża trwa 3h więc chce choc jedna rabate miec mniej wymagającą. zwłaszcza że planuje w innej częsci ogrodu szpalery hortensji,rabate rozplenicowo-rozchodnikową, szałwiowo-turzycową czy różaną a one bedą wymagac lania..
na obecny stan mojej wiedzy ogrodniczej to trawy ozdobne wydaja mi sie jedyna szansa na "suchą" rabatę
Ogród z pergolą 10:12, 03 gru 2015

Do góry
anna_t napisał(a)
a moze lepiej taki układ, trawy te same, dołożyłam milkę

a tak chcialabym zeby wygladała za parę lat
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4577-ogrod-anety?page=37

u Anety sa inne trawy
rozplenica, carex palmowy, miskanty...carex FC chyba...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:15, 29 lis 2015

Do góry
Iwciu to rozplenica alopecuroides mam ją od wiosny i też mi się podoba
Moje małe wielkie marzenie 11:54, 28 lis 2015

Do góry
alis napisał(a)
No i cała rabata, ogólny zarys

1- rododendrony x2, azalia x1
2- rozplenica
3- wrzosy (żółte, fioletowe i białe), we wrzosach ta zielona gwiazdka to jałowiec grey montley na pniu (bardzo nisko szczepiony)
4- sosna górska winter gold x1
5- jodła koreańska 'Blauer Pfiff' x1
6- berberysy Orange Rocket
7- berberysy Erecta Aurea x5
8- perukowiec, który chciałabym poprowadzić w kulkę
9- miskant zebrinus
?- tutaj chciałabym posadzić coś na pniu naprzeciwko tarasu, może umbry? a między nimi trawy?
10- róże (?)
11- hortensje 'Limelight' x4
12- szałwia omszona
13- no i tutaj w rogu może dereń biały elegantissima?
14- żurawki marmalade (pomarańczowy pasek)
15- miskant Gracillimus x3
no i śliwa wiśniowa Pissardii w żurawkach

Muszę się dopytać
za płotem tej rabaty "robi" się dom z oknami na was. Nie planujesz tam żywopłotu? Nie będzie ci przeszkadzać, że ktos z okien zaglada do ciebie?

Druga rzecz - na zdjęciach widzę, że owo miejsce nie obfituje zanadto w słońce. Jak tam jest z nasłonecznieniem? Jaka to wystawa?
Agatkowy Zakątek 08:39, 25 lis 2015

Do góry
AgataRed napisał(a)

Szał zakupów na targach rolnych (owies, jeżówki, liatra, rozplenica)

Prace przy rabacie

Nie kupuj pojedynczych roślin, gdybyś kupiła 11 jednakowych jeżówek,zrobiłabyś lepiej, a tak, brniesz w misz-masz czyli wszystkiego po trochu

A dlaczego nie włączyłaś lasku brzozowegop w rabatę, tylko brzozy sobie a rabata sobie? Rabatę trzeba dokleić do żywopłotu i zrobić jej linię. Dopiero sadzić na rabacie. Trawnik nie może pojawiać się ota tak chaotycznie gdzieś pomiędzy roślinami

Zaznaczyłam pola obsadzone roślinami, krzyżyki to jednakowe miskanty. Ciemnozielona linia to linia trawnika i rabaty jednocześnie.

a czasem nie na temat ... 14:59, 24 lis 2015

Do góry
alinak napisał(a)
Gosiu te kotki to oczywiście rozplenica hameln ,ale ją już wszyscy sadzą na podjazdach ,to takie zbyt oczywiste .
wymyślisz na pewno coś oryginalnego-wierzę w twoją pomysłowość .
Prace dziel sobie tak żeby doprowadzać do końca bo wtedy robota cieszy . pozdrawiam

Dzięki, to cenna uwaga zwłaszcza dl kogoś kto zawsze chce inaczej i prawie zawsze to się źle kończy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies