Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Herbicydy 10:19, 08 cze 2014

Do góry
Trawniki angielskie nie są znowu takie idealne, jak się u nas uważa. Po zwiedzeniu około 140 ogrodów angielskich, prywatnych, RHS-u i innych, mogę z całą odpowiedzialnością napisać że tylko w kilku ogrodach nie widziałam chwastów w trawniku... trawniki angielskie są z wielką ilością chwastów.

Koszone są nisko, całkiem innymi kosiarkami jak u nas.
Mata przeciw chwastom 10:16, 08 cze 2014

Do góry
Uff, ziemia i rośliny oddychają z ulgą
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 10:15, 08 cze 2014

Do góry
Wertykulacja jest zalecana jeśli widzisz że trawa jest zafilcowana, plus to co powyżej.
Chwasty w trawniku 10:13, 08 cze 2014

Do góry
Jeśli jesteśmy ekologiczni i nie chcemy herbicydów to o głupocie nie może być mowy, a raczej o mądrości, tylko że mądre postępowania wymaga o wiele więcej wysiłku.

Jak przekopiesz to nowe nasiona chwastów wyjdą na wierzch i znowu będzie to samo

Więc jak chcesz przekopać, to odczekaj aż chwasty wzejdą, wyrwij je i dopiero siej nowy trawnik.

Albo nie przekopuj, a wyrywaj chwasty i dosiewaj trawę.
Choroby trawnika 10:11, 08 cze 2014

Do góry
Tak jest.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:10, 08 cze 2014

Do góry
Bardzo się cieszę, a trawnik wyszedł pięknie, z chwastami sobie poradzisz.
Zakładanie trawnika na gruzie-gruzowisku 10:07, 08 cze 2014

Do góry
Powinieneś zamieścić zdjęcie tego miejsca, bo skarpa a skarpa, na pewno się różni, wszystko zależy od spadku, ukształtowania. Jeśli jest stroma - koszenie może być bardzo utrudnione albo wręcz niemożliwe.

Poza tym gruz - jaki to gruz, jak rozdrobniony, czy jest na nim ziemia? Jeśli tak, to jakiej grubości warstwa.

Ja nieraz piszę tak: trawnik urośnie i na betonie na balkonie, aby tylko był podlewany i nawożony, ale to nie całkiem prawda, bo przecież nie chcesz "wpakować" się w taką robotę bez końca? Na gruzowisku i na skarpie woda którą dostanie trawnik, będzie odpływała w zastraszającym tempie i trawnik dobrej jakości jest niemożliwy do utrzymania, albo kosztem ogromnego wysiłku i pracy.

A przecież chyba nie o to Ci chodzi, żebyś się zarobił po łokcie i zajmował tylko tym?

Jeśli się przyjmie i przez chwilę będzie rósł, to potem raczej wyprą go chwasty i będzie wyglądał jak większość trawników przy autostradzie, czyli koszone chwasty

Może pomyśl o roślinach okrywowych, dlaczego akurat ma tam być trawnik?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:05, 07 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Możesz przycinać, wczoraj widziałam w okolicy Gabika trzy brzozy na białym pniu, ale korony w kształcie jajka, niesamowite wrażenie na mnie zrobiły. Normalnie brzozy z kosmosu

Bomba . Dzięki Danusiu .
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:00, 07 cze 2014

Do góry
justi napisał(a)
Danusiu, zaglądam do Ciebie i czytam, że obsadziaś już drugą stronę ulicy ... i też upraszam o fotki.... duuużo fotek

Druga strona na razie raczkuje, posadziłam fioletowe szałwie i kocimiętkę pod hortensjami jedynie i przycięłam w ekran kwitnący jaśminowiecTam jeszcze nie mam się czym pochwalić
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:58, 07 cze 2014

Do góry
Sharlee napisał(a)

Danusiu uwielbiam Twoje ogrody, ale hidcotowa mnie powaliła. Maleńki skrawek ziemi a tak dopracowany. Chciałabym zobaczyć taki angielski ogród w Twoim wydaniu, myślę, że byłby wzorem do naśladowania dla rasowych Anglików.

Obiecuję że zrobię taki ogród, Wollerton po Danusiowemu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:58, 07 cze 2014

Do góry
Możesz przycinać, wczoraj widziałam w okolicy Gabika trzy brzozy na białym pniu, ale korony w kształcie jajka, niesamowite wrażenie na mnie zrobiły. Normalnie brzozy z kosmosu
Chwasty w trawniku 09:49, 07 cze 2014

Do góry
Nasiona chwastów przyfrunęły, albo były w ziemi, Herbicyd nie działa na nasiona, stąd taka inwazja. Pozostaje wyrywać ręcznie, zaprosić wszystkich domowników, każdemu wydzielić poletko, niech wyrywają, takie młode chwasty dobrze wychodzą. Tylko ta powierzchnia ...o matko...ogromna

Czy trawa też wschodzi? czy same chwasty?
Kiedy kupić nasiona traw? 09:40, 07 cze 2014

Do góry
Cieszymy się razem z Tobą, bo też mamy soczyście zielone trawniki
Chwasty w trawniku 23:10, 06 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Można po 2 latach i opryskiwaczem nie konewką. Uważaj na rośliny na rabacie, bo wiatr może zanieść herbicyd tam gdzie nie trzeba. Dzień bezwietrzny i nie przed deszczem. Musisz wstrzelić się w dobrą pogodę, Chwasty muszą być suche.

Czy przez te dwa lata chwasty nie zdominują trawnika? Zakładałem jesienią, czytam żeby nie pryskać, co robić z chwastami - wychodzą mi teraz właśnie mniszki i liście - babki, oprócz tego perz, ale wydaje mi się, że częste koszenie powoduje, że zaczyna wymierać końcówki robią się wyschnięte - czy mogę je wyrywać?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:02, 06 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
]

Danusiu uwielbiam Twoje ogrody, ale hidcotowa mnie powaliła. Maleńki skrawek ziemi a tak dopracowany. Chciałabym zobaczyć taki angielski ogród w Twoim wydaniu, myślę, że byłby wzorem do naśladowania dla rasowych Anglików.
Moja bajka 22:34, 06 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Posadziłam ją w zimozielonym

https://www.ogrodowisko.pl/watek/828-brzoza-betula?page=7#post_8

Dzięki Danusiu . Piękna jest, taka delikatna .
Moja bajka 21:49, 06 cze 2014

Do góry
Katkak napisał(a)

Dzięki Danusiu Jak zwykle jesteś niezawodna . Lecę do wujka google zobaczyć co to za cudo .

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:48, 06 cze 2014

Do góry
Katkak napisał(a)

Dzięki Danusiu Jak zwykle jesteś niezawodna . Lecę do wujka google zobaczyć co to za cudo .

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:46, 06 cze 2014

Do góry
Borbetka napisał(a)
Danuś, jaką mniej więcej średnicę ma Twój buk Riversii? Nie wiem ile miejsca mu dać.

Dać dużo miejsca, jak nie będziesz cięła to 6 metrów przynajmniej, mój jest mocno cięty w stożek, a i tak puszcza malownicze "wędki" które kołyszą się na wietrze
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:45, 06 cze 2014

Do góry
Margarete napisał(a)

To twoje wejście do smietnika wygląda jak furtka do zaczarowanego ogrodu albo innego podobnie tajemniczego miejsca.......

Boska jest Danusiu ta twoja rabata na "przedpłociu" jak ostatnio nazywaja to miejsce u siebie dziewczyny, a juz ta biała róza Winchester Cathedral zawojowała moje serce do cna, pamietam ja z ubiegłorocznej wizyty u ciebie.

Czytałam o niej, że nie do końca lubi samo słońce, mam miejsce w ogrodzie obok planowanego placyku żwirowego z ławeczką na jakąś piekną pnącą różę. Nie ma tam duzo słonca niestety, to znaczy słońce jest ale troche las daje cienia, szczególnie latem od rana. Chciałam jakąs jasną, obficie kwitnąca, pachnąca i powtarzająca kwitnienie czy myslisz że ona dałaby radę ?

Myślę że da radę, u mnie ma cień, a słoneczko na górze, jak już wyszła ponad płot to kwitnie na samej górze korony wiśni. widzę to z balkonu, jak wstanę rano wychodzę popatrzeć na ogród z góry i oczywiście na kwiaty róż. Są bardzo wysoko. To mocne róże i dorodne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies