Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:50, 06 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Brzoza chińska 'Fascination" powiem lubieżnie i nieskromnie

Dzięki Danusiu Jak zwykle jesteś niezawodna . Lecę do wujka google zobaczyć co to za cudo .
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 16:53, 06 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Albo jest uprawiane w gruncie i co roku ma podcinane korzenie aby ograniczyć objętość bryły korzeniowej, albo od początku jest doniczkowane, czyli przesadzane z małych do coraz większych doniczek, ale w tym wypadku myślę, że było w gruncie, potem wczesną wiosną zostało wykopane, zawinięte w balot i wysłane do odbiorcy (centrum ogrodnicze), tam je potem wsadzili do donicy i sprzedali Kamajli .

Projekcik już jest w toku Będzie pięknie.

z tego co wiem to ta druga wersja.

projekcik, hmmm... czekam, czekam
Mata przeciw chwastom 16:27, 06 cze 2014

Do góry
Podważać łopatką głęboko w ziemi i wybierać ile się da. To jest mały ogródek, poradzisz sobie z ręcznym wyrywaniem tego co się będzie pojawiać i w końcu chwasty padną.
Wykonanie źródełka z kamienia 15:50, 06 cze 2014

Do góry
Podawanie tylko na pw, reklamy nie będziemy robić, jak ktoś zechce zapyta.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:48, 06 cze 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Dzięki
chyba najlepiej na taras imprezowni, ale tam bajzel, ze teraz paca nie wciśniesz, ale docelowo pójda tam i jeszcze poszukam im miejsca; to nie pustaki, to kamienie, na zaprawie, zarośniete mchem, nie wiem czy da radę je wywalić...a gdyby ławki zrobić lub takie stołki, dac na nie dechy, co myślisz? już wiem, ze eksmituję je, w nich posiałam maciejkę, będą pachnące
p.s.....a jakby jakie rzeźby na nich poustawiać?

Nic, wywalić i niech trawnik ładny będzie, no bo znowu to samo, czyli wywalić rzeźby., kamienie itd Irenko posłuchaj mojej rady, może być doskonale.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:47, 06 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wejście do smietnika

To twoje wejście do smietnika wygląda jak furtka do zaczarowanego ogrodu albo innego podobnie tajemniczego miejsca.......

Boska jest Danusiu ta twoja rabata na "przedpłociu" jak ostatnio nazywaja to miejsce u siebie dziewczyny, a juz ta biała róza Winchester Cathedral zawojowała moje serce do cna, pamietam ja z ubiegłorocznej wizyty u ciebie.

Czytałam o niej, że nie do końca lubi samo słońce, mam miejsce w ogrodzie obok planowanego placyku żwirowego z ławeczką na jakąś piekną pnącą różę. Nie ma tam duzo słonca niestety, to znaczy słońce jest ale troche las daje cienia, szczególnie latem od rana. Chciałam jakąs jasną, obficie kwitnąca, pachnąca i powtarzająca kwitnienie czy myslisz że ona dałaby radę ?
Czym nawozić trawnik- nawożenie trawnika zamkn. 15:47, 06 cze 2014

Do góry
Trawnik jest nierówno nawieziony, trzeba to uzupełnić, żeby kolor się wyrównał i kosić wyżej, wtedy będzie zdrowsza i ładniejsza. Koszenie to najważniejsza sprawa, są trzy - koszenie, podlewanie i nawożenie. Wszystkie trzy muszą ze sobą się zgrać, jak zabraknie jednego - cały trawnik do niczego.
Koszenie zbyt długiej trawy 15:43, 06 cze 2014

Do góry
Pod drzewem liściastym rozłożystym nie można szdzić jodeł koreańskich, będzie to samo co z cisem, trzeba go albo wykopać (odchyla sie do światła, za mało ma miejsca, cięcie tu nie pomoże a przesadzenie, albo podcięcie gałęzi u drzewa.

Pod tym drzewem nie pasują iglaki a rośliny liściaste zimozielone i kwitnące byliny. Jodła pasuje do wrzosowiska, ogrodu z iglakami i trawami, ale nie pod drzewem
Koszenie zbyt długiej trawy 15:41, 06 cze 2014

Do góry
Pod skoszoną trawą wymarły chwasty, to jest pewnik, więc masz już z głowy pielenie w tym miejscu. Trawę trzeba zgrabić i zebrać, bo jak będziesz od razu sadzić to w siano nie wsadzisz

Wytycz kształt rabaty, wytnij kancik i resztę przekop, wybierając chwasty wieloletnie z korzeniami. Zresztą inne też możesz w sumie wybrać, ziemię wzbogać w kompost lub próchnicę i przekop widłami amerykańskimi.

Tu masz sporo informacji, szkoda pisać od nowa to samo

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie
Herbicydy 15:34, 06 cze 2014

Do góry
My nic nie poradzimy, tutaj do głowy może przyjśc tylko zdrowy rozsądek i ręczna pielenie.
Zimozielony ogród przy białym domu 15:32, 06 cze 2014

Do góry
Zeta napisał(a)
Mam pytanie podobają mi się te obeliski ze stali nierdzewnej jak sądzę ...czy można je gdzieś kupić czy to jakieś robione na zamówienie.....zastanawiam się gdzie ewentualnie pytać o takie cuda....zakochałam się w clematisie Maria Skłodowska Curie i chciałabym go na takim stożki puścić ?

Były robione na zamówienie. Będziemy produkować obeliski ale nie takie nowoczesne i luksusowe ale to zimą - do ogrodów wiosennych
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:30, 06 cze 2014

Do góry
Na taras przy imprezowni, na placyku, przy ławce, przy altanie, na wejściu do domu, ale nie w trawniku, gdzie jest tak wąsko i za dużo się dzieje Pustaki wywal, zasiej w dziury trawę, będzie piękniej.
Dłużej nie wytrzymam :) 15:29, 06 cze 2014

Do góry
Zapraszam do mojego, jako że jestem gospodynią tego miejsca Link w podpisie
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 15:13, 06 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Albo jest uprawiane w gruncie i co roku ma podcinane korzenie aby ograniczyć objętość bryły korzeniowej, albo od początku jest doniczkowane, czyli przesadzane z małych do coraz większych doniczek, ale w tym wypadku myślę, że było w gruncie, potem wczesną wiosną zostało wykopane, zawinięte w balot i wysłane do odbiorcy (centrum ogrodnicze), tam je potem wsadzili do donicy i sprzedali Kamajli .

Tak myślałam, że coś kombinują z tymi korzeniami.
U mnie w doniczkach rośliny bardzo szybko przerastają i co chwilę muszę dawać większą doniczkę. Mowa o kwiatkach. A co dopiero takie wysokie drzewo.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:44, 06 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Irenko wywal donice stąd, nie pasują Miałam apelować jakby co.

Wywalę pod nimi są takie murki-kostki z kamienia, to co na nie dechy jakieś i siedziska zrobic, czy zostawić je same sobie?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:35, 06 cze 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
Danusiu ja znowu pomęczę Cię tą brzozą - zastanawiam się nad pożyteczną Doorenbos lub omszoną Aurea. Co byś mi radziła? Ta Doorenbos rośnie znacznie wyższa, bo Aurea podobno do 5m, więc może tą Aurea? Albo może kupić tę płaczącą i już? Obiecuję, że w kwestii brzózek więcej męczyć Cię nie będę . Ale tylko w kwestii brzózek . Miłego dnia .

Brzoza chińska 'Fascination" powiem lubieżnie i nieskromnie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:34, 06 cze 2014

Do góry

Irenko wywal donice stąd, nie pasują Miałam apelować jakby co.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 09:44, 06 cze 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
jak oni to robią, że takie duże drzewo rośnie w takiej małej doniczce...

Fotorelacje - pielęgnacja roślin 08:06, 06 cze 2014

Do góry
W kilku przypadkach stosowania dozownika okazało się że w ogóle nie miesza, nie pobiera, więc się zniechęciłam do tego sposobu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:13, 06 cze 2014

Do góry
Ale to dobrze, przynajmniej coś się dzieje, a tak to "pustka" by była. U Ciebie też pytania na każdy temat Jak są całkiem nie na temat to przenoszę posta do właściwego tematu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies