Maty nie ma pod magnoliami (stosuje je tylko w miejscach, gdzie nie mam nasadzeń).
Pod jedną z magnolii mam kamyki, to prawda (została posadzona w kwietniu).
Pod drugą jest ściółka. Sadziłem równo z warstwą ziemi obok dołka, więc raczej nie jest za głęboko. Zbyt gruba warstwa ściółki (kora sosnowa) - jaka powinna być, raczej nie mam grubej warstwy, ale też nie jest cienka.
Magnolię staram się podlewać codziennie, więc wody im nie brakuje.
Czy to oznacza, że to nie jest choroba, tylko raczej drzewka są stracone?
wiem wiem ame najbardziej spektakularna wiąz mam piec metrów niestety jedna z pierwszych roslin w moim ogrodzie Danusiu a ty jak myslisz z tymi rabatami zrobić
Kamyczki niepotrzebne, wywal bo wyglądają jak zęby rekina (oczywiście bez obrazy) ale wiem że nie są tutaj potrzebne bo tylko straszą. Kamyczki są niemodne, nie okala się nimi rabatek, tak się robiło w latach 70-80 tych.
Z tyłu posadź derenie 'Ivory Halo' albo 'Elegantissima) do tego może hortensje bukietowe np. 'Silver Dollar" będą kwitły, żółte żurawki w cieniu też będą doskonałe. Astilbe w kolorze mocnego amarantu ożywią ten zakątek i dadzą kontrast.
Nie ćkaj po jednej sztuce, sadź grupami po 3-5 7 szt.
Tak myślałem, że nie ma gotowej recepty. Pozostaje tylko sprawdzić, sprawdzę jak wyjdzie na wyższej wysokości, a krócej zaś nie będę już próbować (ze względu na pogodę) i zobaczymy.
Zakładam ten wątek bo jest potrzebny. Proszę zamieszczać swoje spostrzeżenia z ich stosowania, bądź całkowitego zaniechania stosowania z jakichś powodów np. szkodliwość.
Herbicydy to w końcu rodzaj pestycydów, czyli obojętne nie są, służą do selektywnego lub nieselektywnego zwalczania chwastów w ogrodach lub w rolnictwie.
Możemy je podzielić na grupy:
- totalne (niszczą wszystko)
- niszczące rośliny dwuliścienne
- niszczące rośliny jednoliścienne
Nie wiem jak to wygląda dlaczego zostało dużo skoszonej trawy, kosiłaś bez kosza?? więc wklej zdjęcie abym mogła jak najlepiej doradzić, bo nieco zagmatwana Twoja wypowiedź
Nadmierna wilgotność, poparzenia słoneczne też możliwe. Poobcinaj te liście, obserwuj czy nie stoi na nich woda. Może są za głęboko posadzone, albo ściółki jest za grubo?