Nie , Izabelko, byłam 3 dni pod rząd, Dziś odpuściłam, ale jutro jadę z samego raniuśka na cały dzień i z noclegiem aż do popołudnia w niedzielę. Wody w kranach zabrakło, wszyscy podlewają na potęgę. Wychodzenie z ogrodu nawet w porze popołudniowej zbyt męczące dla mnie ze względu na upał właśnie.
A roślinki pić chcą.
[img
Witam wszystkich forumowiczów, prześledziłam wątek "tulipanowy" jesienią i z teorii przeszłam do czynów . Oto kilka fotek moich tulipanów Pozdrawiam serdecznie!
Witam zakupiłam te różę ale widze,że z powodu, iz jest to nowa róża nie ma o niej info..jednak może ,gdzieś ,ktos cos wie? ma jakieś z nią doświadczenie?i jakich róz jest to krzyzówka?mam ja od marca ,rosnie powoli -pewnie dlatego ,ze wciaz był o zimno..ale ruszyła
Robię tymczasowy mini warzywnik w skrzyni 150x50x60wys. bo zapragnęłam mieć pomidory a miejsca brak. Czy ktoś zaprawiony w warzywnikach doradzi jak to skomponować z kwiatami lub ziołami, żeby była ładna jadalna kompozycja?
W sobotę jadę na targ po rozsady, a jeszcze jestem w proszku
To są zawilce.
Piwonie drzewiaste są piękne. Na razie mam kilkanaście zwykłych ale muszę wygospodarować miejsce na drzewiastą. Tylko gdzie to wszystko sadzić żeby miało ręce i nogi
Łania boi się wysokiego i wartkiego strumienia teraz. Ale widzę ją krążącą, odłączoną od stada. Czasami nawet na siebie spojrzymy z takiej perspektywy (zdj. Bogdzi):
Żeby uzyskać ich czerwone młode gałązki i /albo odmłodzić pokrój krzewu. Tak robi się z dereniami alba. Rozłogowych nie radzę tak ostro traktować - te można tak 1/3 z góry na równo.
W widnym lesie: jaśminowce, świdośliwy (na ciemniejszych stanowiskach), nieszpułki koniecznie, rugosy na brzegach. Czosnki z paprociami i kosmatką leśną. Orliki. W cieniu pachną też hosty. Martagony lub inne lilie.
Bardzo proszę o pomoc przy przerabiania rabaty. Już trzeci raz zmieniam i chciałabym żeby tak już zostało. Rabata ma 7,5 m długości przy prostej krawędzi i 4,5 m szerokości w najbardziej odległym punkcie łuku. Była to kiedyś płaska rabata a chciałabym uzyskać efekt piętrowości. Wymyśliłam sobie, że jako tło posadzę pecherznica czerwoną, przed nią azalie Sarina, środek chcę wypełnić hostami i zurawkami w różnych kolorach. Mam dość dużo własnych żurawek i host i chciałabym je wykorzystać. Poniżej wstawię zdjęcie planowanej rabaty i schemat jak myślę obsadzić. Bardzo proszę o poradę czy będzie to dobrze wyglądało oraz ile sztuk pecherznicy posadzić. Też mam wątpliwości czy hosty posadzić łukiem przed azaliami czy raczej kępkami pomiędzy zurawkami. Może podpowie Pani czy jeszcze coś dołożyć. A może na Pani inny pomysł?
Rogownica kutnerowata rozrosła się pięknie pomiędzy różami.
Wielkie dywany jeśli są przycinane, mogą być alternatywą dla kory. Trzymana w ryzach spełnia moje oczekiwania.