Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

anka_ 23:11, 07 cze 2017

Makusia napisał(a)
... podrzucisz przepis na te nalewke? ...
Martuś a jaka robiłaś?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Makusia 23:14, 07 cze 2017

Pamiętam, że była mięta i melisa. Chyba kardamon i anyż. Robiłam według przepisu Toszki, który wrzuciła do kogoś (no i tu właśnie problem do kogo) na wątek...
Makusia 23:19, 07 cze 2017

Mam!!!

https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=1065&quoted_post_id=1737495
anka_ 23:22, 07 cze 2017

Dzięki
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Gruszka_na_w... 23:30, 07 cze 2017

makadamia napisał(a)

Szałwię kupiłam w sklepie nieopisaną, ale chcę jej więcej - jest cudownie gęsta, niska i różowiutka - właśnie takiej potrzebuję na rabatkę południową Ktoś pomoże zidentyfikowac?

Mam ją u siebie. Swoje trzy odmiany szałwi nabywałam, jak to ja , jako niebieską, różową i białą. ta metoda sprawdza mi się najlepiej.

Świetna miejscówka wyszła na tej nowej rabacie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kasia_CS 00:11, 08 cze 2017

Ja tez mam na jednej rabacie caradonne i deep blue - kolor bardzo zbliżony, mnie tam one fajnie się zgrywają - jedna z przodu, druga z tyłu i gitarra l(

Kuleczki buksowe masz sliczne, zgrabniutkie - te bliżej tarasu chyba bym zostawiła w tym układzie tylko od siebie ciut odsunęła, bo zaraz się zetkną

A gdyby tak? Tylko przesunięcie w tej samej linii (trochę koślawo i w paincie, ale cóż
Monia81 08:12, 08 cze 2017

makadamia napisał(a)
Uprzejmie informuję, że bukszpany i to co miałam w doniczkach zostało wsadzone w rabatę

Ponieważ berberysa nie będzie, zrobiło się więcej miejsca na byliny.
Mam rozchodniki, liatrę, lawendę, kocimiętkę, przetacznika.
Koło rynny zamiast planowanych floksów doznałam olśnienia i posadzę zawilce jesienne - przynajmniej w tym miejscu nie będą się do mnie odwracały tyłem

Wsadzę, a potem stanę, pogrożę palcem i powiem, żeby wszystkie się lepiej starały, bo przewiduję ostrą selekcję i odsiew wszystkich roślin, które się nie sprawdzają

Pytanie: lawendę posadzić blisko kostrzewy (i wtedy będzie cały kąt srebrno-niebieski) czy dalej (i wtedy ten srebrny kolor będzie bardziej równomiernie po rabacie rozrzucony)?

Asiu a może te dwie kulki co są przy stożku, dać w taki sam sposób jak te z prawej strony, stożek by miał więcej miejsca, a byliny plamami kolorowymi porozrzucać po tej rabacie, chociaż porozrzucane kulki po rabacie też by fajnie wyglądało... brrr ciekawe co wykombinujesz
Pszczelarnia 08:17, 08 cze 2017

Mam problem z szarym w ogrodzie w roślinach. Lubie go tylko w połączeniu z fioletem albo bordo. Może jednak plamami, nie równomiernie?
makadamia 08:57, 08 cze 2017

No ładnie
To ja myślałam, że one o moich bukszpanach rozmawiają, a one o nalewce

Myślałam wczoraj nad tą rabatą, cmokałam nad nią i stwierdziłam, że ten trójkącik dlatego tak dziwnie wygląda, że duża kulka jest bliżej stożka niż mała, a powinno być odwrotnie.

Postaram się ją przenieść mniej więcej tak, jak narysowała Kasia, chociaż będzie z tym problem przez tą rurę, która tam dość płytko idzie.
(przez nią nie wkopałam tej kulki od początku tak jak trzeba)

Ewentualnie myślę, żeby jeszcze jakiejś małej kulki nie dosadzić odrębnie, ale to się zobaczy na następną wiosnę. Ta rabata ma być bylinowa, a bukszpany to tylko na zimę

Ewciu, szary ma tendencję do wyglądania sino - dlatego ja niezbyt lubię lawendę ale dam jej jeszcze ostatnią szansę. Może miała u mnie kiepskie warunki (dolomitu jej nie podsypałam, zbyt cieniste miejsce dałam?) i dlatego się nie sprawdziła. Cała rabata będzie różowo-fioletowa, więc kolorystycznie mam nadzieję że się zgra. W każdym razie faktycznie posadzę ją dalej od kostrzewy.

Lulilaj 09:11, 08 cze 2017

Asiu, ja tak nieśmiało bo się nie znam ale może coś takiego? (tylko nie patrz na odległości, bardziej na układ - dopiero uczę się rysować )

Na moje nie znające się, tylko oglądające oko: bardzo podoba mi się prawa strona rabaty, czyli kule z trawami. Może fajnie by wyglądało jakby stożek z kulami tworzył po lewej stronie pewnego rodzaju "zamknięcie"?
Wrrr, czasami trudno mi ująć w słowa te moje myśli