Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

elka_ 01:03, 08 cze 2017

Dorota123 napisał(a)

Świetne kompozycje tworzysz. Orliki przeróżne, nawet nie miałam pojęcia, że jest ich aż tyle Łubiny jak świeczniki na rabatach, a ja je powywalałam
Pozdrawiam
Dorota123 11:30, 08 cze 2017

Donia72 napisał(a)
Dorotko, ależ Ty masz piękne orliki takie inne
Cieszę się, że Ci się spodobały, dla Ciebie kolejne rozkwitające okazy.

Dorota123 12:04, 08 cze 2017

lojalna_ napisał(a)
Dorotko ogrod masz kolorowy i pachnący bardzo kobiecy pięknie ((())
Takie słowa od takiej wytrawnej ogrodniczki to prawdziwa pochwała

Dorota123 12:10, 08 cze 2017

Ivvvona napisał(a)
Uwielbiam takie kolorowe i na dodatek pachnące ogrody jak twój. Masz wspaniale skomponowane rabaty, ciągle coś kwitnie i o to chodzi. Łubiny pamiętam z dzieciństwa- wtedy królowały w ogrodach. Żałuje że nie mam ani jednego ale może wygospodaruję dla nich choć trochę miejsca.Pozdrawiam

Łubiny zawsze lubiłam i pozwalam im rosnąć gdzie chcą. Jak mi nie pasują to po prostu zaraz po kwitnieniu ścinam prawie po ziemi lub wykopuję. Nasiona co roku rozrzucam w nieładzie po rabatkach.

Dorota123 12:17, 08 cze 2017

Mala_Mi napisał(a)
Łubiny masz zachwycające.
Ja też wszystkie kwiatki lubię

Wiem, że lubisz wszystkie kwiatki i one Ciebie też, tym bardziej, że ich straszysz, że wyciepiesz jak nie będą chciały rosnąć. Nie mają wyboru muszą Cię lubić i starać się.
Dorota123 12:25, 08 cze 2017

Nallar napisał(a)
Dorotko, pytałaś co robię z moimi krzewami Peoni.
U mnie rosną w ziemi zasadowej Ph 7, gliniastej z domieszką piasku, bez zalecanego drenażu, rosną w pełnym słońcu praktycznie przez cały dzień, wody dostają tyle co wszystkie inne rośliny (podlewam z węża) obrywam przekwitłe kwiatostany z kawałkiem łodyżki, pod koniec sezonu liściorki ścinam przy ziemi kiedy bardziej szpecą niż zdobią rabaty. Wstyd się przyznać ale do tego roku ich nie zasilałam niczym. W tym roku zapodałam im płynną gnojówkę bydlęcą i to był chyba błąd poszły w liście, więcej tego nie zrobię.
Dochodzę do wniosku że im mniej się koło nich "chodzi" tym lepiej.

Odwiedzam wiele ogrodów i wiem że ten rok, nie tylko dla Peoni jest paskudny

Czy Twoje maja takie skromne kwitnienie każdego roku?
Ogrodnicy twierdzą że krzewy słabiej kwitną jak rosną zbyt długo w jednym miejscu. Kiedy wsadzałaś swoje?
Część piwonii przesadziłam w ubiegłym roku, kilka dwa lata temu.
Może rzeczywiście za bardzo im dogadzam i mam same liście. Kiedyś kwitły bardzo obficie, od kilku lat tak sobie.

Dorota123 12:32, 08 cze 2017

laurowisnia napisał(a)
Barwnie, kwiatowo u Ciebie Doroto, widać Twoją dbałość o ogród.
Dziewanny, czy masz je już długo? Sama wysiałam mieszankę w tamtym roku, mam różne, te fioletowe właśnie jako pierwsze zakwitły.
Pierwszy raz dziewanny wysiałam w ubiegłym roku, po przekwitnięciu nie zetnę nasionek, niech się sieją jak łubiny. Co przetrwa to będzie rosło i kwitło. Naparstnicom też pozwalam rosnąć gdzie chcą.
Dlatego u mnie jest tak kolorowo. Ziemię mam piaszczystą, więc jak coś chce rosnąć to nie wybrzydzam.

Dorota123 12:41, 08 cze 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ależ u Ciebie kolory i z jakim smakiem dobrane
Dziękuję bardzo. Czasem rzeczywiście przemyślam dobór roślin, ale często jest to kwestia przypadku.

Dorota123 12:51, 08 cze 2017

Milka napisał(a)
Dorotko, takie orliki w Anglii podziwiałam, cudo!
U siebie siałam i nici, innych mam za duzo, więc z przyjemnością Twoje będę podziwiać i nie tylko je, żebyś wiedziała, reszta równiez piękna
Chętnie wymienię się za nasionka. Moje sieją się same i rosną gdzie chcą. W tym roku zbiorę nasionka bo kilka osób zadeklarowało się na wymianę. Za pochwałę dziękuję.

Dorota123 13:02, 08 cze 2017

elzbieta_g napisał(a)
przybiegłam na bzy a zauroczyły mnie łubiny piękny ogród
Bzy w tym roku nie kwitły, umarzły im pączki. Może pokochasz też naparstnice? Też pięknie prezentują się porozrzucane na rabatkach.
Za pochwały dziękuję. Mieszkam na wsi, więc mam typowo wiejski ogródek - kolorowy na maksa.