Witam, witam wszystkich na arenie moich zmagań, prosimy nie rzucać w aktorów pomidorami, ewentualnie sadzonkami CZEGOŚ
Toszko droga, uwaga :
tadam, wystawka południowo zachodnia
a jeśli chodzi o położenie włości oczywiście ;> Toruń i okolice !
uwaga teraz będzie mądrze:
. Jest to dzielnica przejściowa, pomiędzy chłodną i o większej rocznej sumie opadów dzielnicą pomorską, a bardziej suchą i cieplejszą dzielnicą środkową. Ze względu na położenie gminy - w Kotlinie Toruńskiej - występuje silniejsze przewietrzenie i związane z tym zróżnicowanie zachmurzeń, opadów, mgieł oraz zróżnicowana temperatura powietrza przez wiatry zachodnie, które napływają wilgotne masy powietrza ciepłego zimą, a chłodnego latem. Powoduje to odwilże w zimie, w lecie natomiast ochłodzenia. Z wiatrami wschodnimi natomiast napływa suche powietrze, które kształtuje w zimie pogodę suchą i mroźną, a latem suchą i zimną.
Mrozoodporoność, słaba.bardzo słaba. Najchętniej chronię się przed nią pod kocem

Właśnie się zorientowałam, że słowo ZIMNĄ pada tam totalnie za często, GDZIE JA KUPIŁAM DZIAŁKĘ?!
A tak serio nie odnotowałam u nas w Toruniu jakichś specjalnych mrozów, wręcz przeciwnie.
jeśli chodzi o rodzaj gleb - jak wspominałam, sąsiadowa kukurydza nie narzeka, nawet wygląda na zadowoloną, ziemia podobno 3 klasa rolnicza PODOBNO dobra, na bank nie gliniasta.
także to tyle. wiecie o mnie już wszystko