Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój ogród pod lasem 08:15, 05 cze 2017

Do góry
malgol napisał(a)
Red barony u mnie jeszcze zielone.T te trawki co w nogach czosnków są. U Was tez?

Koniec

Dech zapiera ślicznie
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:06, 05 cze 2017

Do góry
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 07:55, 05 cze 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Okolice tarasu i wgłębnika

widze ze skonczylas
to teraz juz tylko lezenie na lezaczku
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:53, 05 cze 2017

Do góry
Na niebieskiej też doszły irysy, trochę okrojone, bo wzięłam sporą część na rabatę przy schodach., jak mnie nie było przekwitły fioletowe czosnki, a zakwitły białe, pojawił sie łubin

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 07:37, 05 cze 2017

Do góry
butterfly napisał(a)
rozplenica z rozchodnikami

Motylku, czy ta trawa po lewej to Red Baron? U mnie taaki mały jeszcze, a tu...
Od nowa ... na przekór wszystkim 07:36, 05 cze 2017

Do góry
iwka napisał(a)

Przepięknie taki uporzàdkowany ogród i dopasowane wszystko na tip-top będe zaglàdać
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:34, 05 cze 2017

Do góry
Przywitały mnie iryski

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:32, 05 cze 2017

Do góry
Po tygodniu leniuchowania wracam do ogrodniczkowania
Po raz pierwszy ogród po powrocie mnie nie dobił hahahahahahaha
no może tylko trawa, w której jest więcej chwastów niż trawy a najgorsze że nie dwuliściennych tylko trawopodobnych

a rabaty wreszcie są pełne i chwasty musza walczyć z moimi bylinami o przetrwanie
ha i o to chodziło

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 06:55, 05 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Po drugim koszeniu.

Pani Danusiu, planuję dzisiaj zacząć walkę z chwastami. Zanim zacznę wolę się upewnić czy zdjęcie 1 i 2 to chwastnica?

Pelargonia angielska 01:01, 05 cze 2017

Do góry

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 00:23, 05 cze 2017

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
O te tutaj, druga jest z tyłu

A ja guuupia myślałam, że te pod płotkiem
Ogród z koniczynką 00:21, 05 cze 2017

Do góry
Rumianka napisał(a)
a montana kwitnie coraz obficiej...

Montana Extra! Koszyczki bardzo pomysłowe

Jesteś jedyna z koniczynką, a teraz jeszcze koszyczki, ogród coraz ciekawszy i piękniejszy
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 00:20, 05 cze 2017

Do góry

Kondziowy ogrod cz II 00:18, 05 cze 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
[img

Az do maja się wróciłam żeby nic nie przegapić

jakiś piekny iglaczek widzę ciekawie to wygląda co poniżej co to jest ?

Bardzo się ciesze z ups wczorajszego dnia, takie święto ogrodników
dziękuję za miły dzień

wszystkie sugestie zostały przekazane, pełne zrozumienie no i duma że konstrukcja do malin się podobała

ogromnie się cieszę z nowych nabytków - muszę je rozczytać a ten dzwonek to jutro wycałuję i muszę zadbać żeby do szpitala nie trafił

dzięki
Mam nadzieję - Dobrego marny początek 00:15, 05 cze 2017

Do góry
Witam Wszystkich! Macie cudowne ogrody ! Ja jestem początkująca i ogarnięta manią kupowania roślin do ogrodu, który próbuję stworzyć a nie bardzo potrafię. Rośliny stoją w doniczkach i wciąż czekają. Najgorsze, że do końca sama nie wiem jaki bym chciała ogród. Na pewno iglasto liściasty, z hortensjami, kwitnącymi krzewami, bylinami zimującymi. Chciałabym ogród z którym mnóstwo roboty nie ma a jednak zachwyca cały rok. Sama nawet nie wiem czy to są wygórowane życzenia? Może mi troszkę podpowiecie? Najważniejsze przed domem jest dla mnie teraz- zakole przy wjeździe do garażu, wąski pasek wzdłuż chodniczka do domu i jakieś ciekawe zagospodarowanie przestrzeni przed domem a w szczególności otoczenia miejsca gdzie ma stać docelowo ławeczka.

To widok z punktu drzwi wejściowych do domu. Po lewej stronie miejsce na ławeczkę "1" , po środku pasek wzdłuż chodniczka "2" a po prawej zakole "3" (niestety z wmontowanym słupem elektrycznym) przy wjeździe do garażu.

Widok od strony ławeczki

Od strony furtki

Miejsce "2" -tu mam wsadzone drzewko bonsai (niestety uschło chyba częściowo i musiałam poobcinać je trochę - nawet nie wiem dokładnie jak nazywa się ten cyprysik - muszę go przesadzić - tu dam inny cyprys na wysokiej nóżce - dam zdjęcie) i chwilowo jukki- Podoba mi się coś wysokiego na początku tego paska a dalej coś niskiego ale ładnego ,żeby nie zasłaniało widoku z ławeczki"3" na zakole "1".

Zamiast zeschniętego bonsai chcę wsadzić tam to drzewko na długiej nóżce (tez dokładnej nazwy nie znam):

Jeszcze widok na "2" i "3"

A teraz zakole:

To zarys koncepcyjny całego otoczenia domu

i takie propozycje nasadzeń w zakolu

- ale do końca to mi nie pasuje- zwłaszcza ta forsycja i świerk pospolity.
Myślałam tu o czymś niezbyt dużym - do 8 m - coś w stylu cyprysika nutkajskiego (jeśli dobrze pamiętam nazwę) gdzieś może klon na pniu (?)mam jeden niski jasny 1m (pień) , mam modrzew na pniu ok 1,5, mam kosodrzewinkę ok. 40 cm., jakąś karłową postać świerku (nie wiem dokładnie co to - na zdjęciu umieszczę) mam Conicę 1,5 m jasnozieloną i ok 50 cm ciemnozieloną, sosnę Czarną na pniu, trzmielinę na pniu, mam wierzbę hakuro, iwę, i bonsai tiger gold . Wstawię zdjęcia może niktórych iglaków , które mam do wsadzenia jeszcze - może któreś fajnie by pasowały do zakola? Niektórych nazw nie znam ale się jutro dowiem.Nie wiem jakie wysokie będą i jak ładnie to wszystko stopniować ;(

Dużo tego mi wyszło. Pewnie czytać się Wam nie będzie chciało, ale może coś podpowiecie mimo wszystko.

Jesli chodzi o glebę to po stronie zakola jest taka sobie gliniasto piaszczysta (raczej bardziej kwaśna ) i chyba mało przepuszczalna - taka skorupa się lubi sucha tworzyć - ale chwasty ładnie rosną sporo skrzypów i ostów , trochę lepszej nawieźliśmy na wierzch, podobna w tym pasku przy chodniczku. Ziemia za ławeczką , ze tak powiem jest wilgotna , żyzna mam wrażenie doskonała- trawa tu super rośnie -a to pewnie wszystko dzięki przydomowej oczyszczalni, która tu sie znajduje. Mimo wszystko tez tu przy ławeczce chciałabym jakieś drzewko dające cień. Widok z wyjścia domu na południowy zachód.

Jeszcze możne wstawię propozycje roślin przy ławeczce. Co myślicie o nich? Jakoś nie umiem tak sobie wszystkiego w głowie zwizualizować czy to będzie fajnie wyglądało.

Pozdrawiam.
Ps. Może ktoś podpowie?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 00:13, 05 cze 2017

Do góry
Reszta róż bardzo obiecująco wygląda, powinien być szał

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 00:10, 05 cze 2017

Do góry
Cześć , pozdrawiam serdecznie podpatruję Cię ukradkiem od jakiegoś czasu, ładnie działasz, podoba mi się tu
Czytam o nowych nabytkach, ciekawa jestem jakie duże świdośliwy nabyłaś

A powiesz mi przy okazji co to są za hortensje ?

kasja83 napisał(a)
A przy wieczornym słoneczku-moje całe dwie rabaty i hortensje.

Makro telefonem
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 00:04, 05 cze 2017

Do góry
rododendrony też dobrze u mnie rosną, z wyjątkiem jednego miejsca, gdzie są podgryzane

pierwsza Laguna

a druga nie wiem jak się zwie, kiedyś kupiona jako Maria Theresia, ale chyba nie jest nią, bo nie jest pełna

Kwiaty we włosach 00:01, 05 cze 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
2015r.

Olbrzymia fontanna!
Sadzimy różne rośliny i czasami one zaskakują nas swoją wielkością
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:56, 04 cze 2017

Do góry
Coral Sunset

morze bodziszków

przywrotniki

morze kuklików

bodziszki, przywrotnki, kukliki i liliowce, to rośliny, w które muszę inwestować, nie ma z nimi żadnej roboty
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies