Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Visterio 08:19, 01 cze 2017

Witam serdecznie.
Proszę o fachową poradę dotyczącą dalszej pielęgnacji posianej trawki.
Jest to jedynie fragment trawnika (z jednej strony domu). Docelowy trawnik, którego siewu samodzielnego trochę się obawiam ze względu na powierzchnię (ok. 320m2) będzie zakładany na jesień (o ile sę tego podejmę samodzielnie). Dlatego też na kawałku ok 80m2 chciałem spróbować jaki będzie efekt mojej pracy.
Dokładnie dzisiaj mija 15 dni od siewu. Pogoda dopisuje, obficie zlewam trawnik 2 razy dziennie (wcześnie rano przed godziną 6 i po 19).
Trawa na moje oko wschodzi ale obawiam się o jej zagęszczenie to kwestia czasu czy powinienem coś dosiewać?
Kolejne pytanie - czy dopuszczalne i wskazane jest aby po pierwszym koszeniu rozsypać jakiś nawóz? Jeśli tak to jaki?
Z koszeniem planuje zaczekać aż trawa osiągnie 12cm i ściąć do 6cm czy może wcześniej?
Z góry dziękuję za pomoc i Wasze sugestie!

Najbardziej martwią mnie placki na skarpie przy samym granicie:

Proszę też fachowym okiem oceńcie czy to wyrywać czy zostawić? Nie wiem czy to chwast?
middam 08:51, 02 cze 2017

Witam wszystkich.
Dzięki radom zawartym na forum udało mi się założyć mały trawnik przed domem ( skromne 40 m2). Dziś mija 25 dni od zasiania.
Jednak poza trawą wyrasta jeszcze coś do czego nie mam pewności czy to trawa czy jakiś chwast. Będę wdzięczny za próbe rozpoznania? Czy można to spokojnie wyrywć, żeby oczyścić trawnik.

Skład trawy:
Życica trwała - 20%
Życica trwała - 20%
Życica trwała - 20%
Kostrzewa kępowa - 10%
Kostrzewa rozłogowa - 10%
Kostrzewa - 7%
Wiechlina niska - 5%
Wiechlina łąkowa - 4%
Wiechlina łąkowa - 4%

Dziękuje i pozdrawiam
Bartek83_GD 10:26, 02 cze 2017

Witam,
Mój trawnik już się zieleni, niestety plackami ale się zieleni. Czy w zwiazku z tym ze ewidentnnie ziarenka nie równo kiełkują i długość trawy jest między 10cm a 2cm, nie wiem czy mogę już pokusić się o koszenie czy lepiej czekać?
Gdy dziś się przyjrzałem to są miejsca gdzie trawa dopiero się przebija przezmziemie .
Gardenarium 23:24, 02 cze 2017

middam napisał(a)
Witam wszystkich.

Jednak poza trawą wyrasta jeszcze coś do czego nie mam pewności czy to trawa czy jakiś chwast. Będę wdzięczny za próbe rozpoznania? Czy można to spokojnie wyrywć, żeby oczyścić trawnik.

Dziękuje i pozdrawiam

ja bym nawet nie wyrywałą tego chwasta "spokojnie" a "piorunem". Poczytaj o chwastnicy to się przerazisz. Bo to chwast, który rujnuje trawniki

Instagram Ogrodowiska
middam 17:36, 03 cze 2017

Gardenarium napisał(a)

ja bym nawet nie wyrywałą tego chwasta "spokojnie" a "piorunem". Poczytaj o chwastnicy to się przerazisz. Bo to chwast, który rujnuje trawniki

Dziękuje za odpowiedź, moje obawy się potwierdziły. Na szczęście nie jest tego dużo i już zacząłem usuwać to z trawnika.
Visterio 19:02, 04 cze 2017

Gardenarium napisał(a)

U mnie niestety też śladowe ilości tej chwastnicy. Trochę mnie to zmartwiloskosić trawnik i usuwać czy przed koszeniem lepiej?
Gardenarium 20:05, 04 cze 2017

Kolejność nieważna. Usuwać koniecznie. Lepiej przed koszeniem bo rozpoznasz łatwiej.

Instagram Ogrodowiska
Visterio 20:46, 04 cze 2017

Gardenarium napisał(a)
Kolejność nieważna. Usuwać koniecznie. Lepiej przed koszeniem bo rozpoznasz łatwiej.
Dziekuje za rade popracuje nad tym Czy po pierwszym koszeniu i uwałowaniu trawnika wspomóc go jakimś nawozem?
Gardenarium 20:50, 04 cze 2017

Po drugim koszeniu.

Instagram Ogrodowiska
Visterio 06:55, 05 cze 2017

Gardenarium napisał(a)
Po drugim koszeniu.

Pani Danusiu, planuję dzisiaj zacząć walkę z chwastami. Zanim zacznę wolę się upewnić czy zdjęcie 1 i 2 to chwastnica?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies