Mam nadzieję, że tym razem zdjęcia uwidocznią moją hortensję na pniu
(hortensja bobo - taka ma etykietę, kupiona w sklepie ogrodniczym)
Bardzo dziękuję za odpowiedź, bardzo mi miło, bo już prawie zupełnie zwątpiłam w to, że w ogóle ktoś się odezwie, dlatego też sama rzadziej zaglądałam na forum w ostatnim czasie.
O ile zdjęcia się wgrają to przedstawiają sytuację przed moim cięciem o ok 10 cm, po którym zostało jeszcze z 8 oczek.
Chciałabym żeby się zagęściła od dołu tj od początku ostatniego pędu/gałązki

na której zostało właśnie jeszcze te 8 oczek, ale raczej hortensja (taka ma etykietę z sklepie ogrodniczym) będzie wypuszczała z oczek od góry, więc mam obawy czy wypuści ze wszystkich 8 oczek.
Niestety hortensja płakała po moim zeszłotygodniowym cięciu, ale chyba hortensje tak mogą mieć bo gdy w marcu cięłam moją anabelkę to też płakała, tyle tylko że mój nowy nabytek to maluch i boję się czy późne cięcie bo II połowie kwietnia go nie osłabi.
Nie będę jej już jednak cięła mocniej w tym sezonie (odważyłam się tylko odcięcie ok 10 cm), tym bardziej nie będę cięła za 2 oczkiem, bo wydaje mi się że już jest późna na to pora. Młodą, dopiero co kupioną, szczepioną hortensję może to osłabić (chociaż gdybym się myliła to proszę o opinie, zdania doświadczonych ogrodników).
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Joanna