Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 21:52, 03 cze 2017

Kawa napisał(a)
no weeeeeeeźźźźźź ciesze się że ci sprawiłam radość i sobie też że wreszcie mogę Ci coś dać a nie u ciebie ciągle szabrować

Tak tak Kami, to było bardzo miłe
A kocimiętka już na Ciebie czeka "Szabruj" sobie do woli

Tak przy okazji - jakby ktoś się zastanawiał, czy sadzić kocimiętkę mogę śmiało ją polecić. Pięknie i szybko się zregenerowała po zimie, bardzo dobrze się sprawdzi w oczekiwaniu na lawendę Taka niebieska łączka

jolka 21:54, 03 cze 2017

iwonkap napisał(a)

posadziłas ją już może ?

Jeszcze nie Krystalizuje mi się koncepcja
Jak wsadzę to pokażę
Agi2006 22:01, 03 cze 2017

jolka napisał(a)

Tak, mam łubin Kupiłam w ub roku sadzonkę, trochę marna była ale w tym roku jest piękna Wysiałam jeszcze dziś do doniczki zebrane ubiegłoroczne nasiona. A za nim jest variegatus
Też paskowane liście, tylko troszkę szersze niż ML.

Łubin poranny for you

Oj kusisz tym lubinem. A variegatus to chyba nie lubi zbyt duzo slonca. Cos mi sie obilo o uszy ze niezle radzi sobie w cieniu...
jolka 22:19, 03 cze 2017

Podsumowując sobotę, muszę powiedzieć że dosyć mocno się dziś urobiłam.
Nie napiszę, o której zaczęłam, ale było naprawdę w c z e ś n i e
Bażanty spacerowały niedaleko siatki, sarny skubały trawę w zasięgu wzroku. Świt ma swój urok...

Podlałam porządnie cały ogród, bo sucha skorupa się zrobiła.
Opryskałam wszystkie róże, bo mszyce dają się we znaki.
Bonica lada moment będzie, może nawet jutro.
Larisa ścięta w tym roku bardzo mocno, ładnie odbiła i póki co ma pełne wigoru, ładne krzaczki.
Niektóre rośliny prysnęłam HT.
Przekopałam borówki, żeby trochę napowietrzyć no i pozbyć się chwastów.
Wyplewiłam rabatę szmaragdową, ale już nie miałam sił zdjęcia robić.
Pojechałam na zakupy, kupiłam wreszcie polecany przez Toszkę mocznik, ale nie zdążyłam go użyć.
Pierwszy raz mam ten preparat, więc muszę poczytać jak to ten oprysk robić.
W ogrodniczym sobie przypomniałam, że Toszka kazała siarkę pod rh sypać.
No to też kupiłam ale też jeszcze nie wiem co i jak.
Posadziłam wreszcie świdośliwy i kaliny.
Nastawiłam pokrzywy na "zupkę" Beczka 200 l, i 80 l. Tata mi pokrzywy hurtowo przytargał
Poza tym przesadziłam domowe kwiatki do większych donic, no i nastał znów wieczór...

Dużo jeszcze mam roboty w ogrodzie. Ciężko to samemu ogarnąć,
zwłaszcza że w ciągu tygodnia mam dosyć szczelnie wypełnione dni..
Ale, zawsze coś do przodu

A poza tym w jednej budce mam małe ptaki (chyba szpaki), piszczą mocno jak się jakiś ruch robi koło budki. Mam nadzieję, że zdążę je zobaczyć jak będę opuszczać gniazdko

No i zakwitła mi nowa piwonia. Wielka jest
jolka 22:22, 03 cze 2017

A to ona raz jeszcze ale po zachodzie słońca, w łagodniejszej tonacji.
DO wieczora rozwinęły się kolejne pąki

Marzenaka 23:21, 03 cze 2017

Jola, ja w prawdzie nie o świcie wstałam ale też caly dzień w ogrodzie. Dobrze że eM miał wolne to razem więcej zrobiliśmy ale faktycznie pasowałoby żeby jutro też była sobota. Ja wreszcie ogarnęłam część za domem, czyli owocowo-warzywną. Piękna piwonia. Ja mam chyba z pięć krzaczków ale porozrzucane byle gdzie. Będę przesadzać w stałe miejsce.
gosika67 23:52, 03 cze 2017

Cześć Yolka łubiny masz bardzo ładne, mi zeżarły je gąsienice ( chyba) to one.Piwonia ładny ma kolor, moja też teraz zaczyna kwitnąć. Ale wykonałaś plan.
Ja dziś więcej byłam w rozjazdach. Pozdrawiam.
jolka 06:39, 04 cze 2017

Agi2006 napisał(a)
Oj kusisz tym lubinem. A variegatus to chyba nie lubi zbyt duzo slonca. Cos mi sie obilo o uszy ze niezle radzi sobie w cieniu...

W mnie rośnie w brozach, więc w takim półcieniu. I radzi sobie bardzo dobrze.
A w ramach kuszenia łubinowego dodam, że ścięty po kwitnieniu zakwitnie ponownie,
no i paleta kolorów bardzo bogata.. do wyboru
jolka 06:46, 04 cze 2017

gosika67 napisał(a)
Cześć Yolka łubiny masz bardzo ładne, mi zeżarły je gąsienice ( chyba) to one.Piwonia ładny ma kolor, moja też teraz zaczyna kwitnąć. Ale wykonałaś plan. Ja dziś więcej byłam w rozjazdach. Pozdrawiam.

Oj, to szkoda łubinu zżartego przez jakieś wredoty, ale może jeszcze się odrodzi, odbije z korzenia i zakwitnie Ci w późniejszym terminie. A piwonia mnie denerwowała tym kolorem. Kupiłam ją w ub roku w pąku, jak zakwitła byłam rozczarowana (że nie pełna, że dziwny rażący kolor). Nawet chciałam ją eksmitować. Ale jak jej się w tym roku przyjrzałam, to myślę że jest niepozaprzeczalnie piękna. Te pręciki w środku ma też takie długie i duże, że pszczoły wpadając w nią, normalnie się przewracają i turlają Śmiesznie to wygląda.

Miłego dnia Gosia
07_Rene 08:00, 04 cze 2017

Miałaś owocny dzień
U mnie też już sucho. Liczę dziś na burzę.
Piwonie cudowne. Te nie pełne też mają plusy- łatwiej utrzymują się w pionie. Jestem pewna że w kolejnych latach Cię zachwyci