Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja glebo terapia 11:06, 12 maj 2017

Do góry
Znowu pada po wczorajszym słonecznym dniu dziś znowu mokro na szczęście tak sobie tylko delikatni mży. A ja mam mieszana uczucia, bo z jednej strony po moich wczorajszych ogrodowych wyczynach to ten deszczyk fajny jest a z drugiej nie pozwala dalej kopać.

Wczoraj definitywnie pożegnałam się z wrzosami trochę z ciężkim sercem je wykopywałam bo nie które coś tam gdzieś tam na zielono puszczały ale generalnie wyglądały na suche. Podjęłam męską decyzję i ciach a eM, żebym się przypadkiem nie rozmyśliła i nie upchnęła ich gdzieś w koncie szybko spalił.

I tak mam nową starą rabatę nową bo prze reorganizowaną a starą bo wsadziłam to co tam na niej rosło

Było tak

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 10:51, 12 maj 2017

Do góry
Witam sedecznie, bardzo proszę o pomoc. Posadziłam kilka tygodni temu nowe kuleczki bukszpanów, właśnie wypuściły nowe przyrosty i wygląda na to że żeruje na nich jakiś szkodnik, na szkółce nie było tego widać dopiero teraz zauważyłam gdy młoder listki zaczęły się otwierać... czy to miodówka? jak zaradzić? czy ściąć te młode przyrosty? Głębiej w krzewie na starszych liściach tego nie widać ale przy dotykaniu krzewu sypie się z tych młodych listków w głąb.. Bardzo proszę o radę co z tym robić i pozdrawiam wszystkich
Anulajda w raju 10:36, 12 maj 2017

Do góry
anulajda napisał(a)
Ciąg dalszy mixów
Prinses Irene i Ronaldo

Ślicznie
Zakochałam się ostatnio w mixach
MAcham
Zielony zielonym pogania :) 09:59, 12 maj 2017

Do góry
Cześć Luli,

Śliczne tulipanki

Odnośnie skarp;

Rozumiem, że mówimy o tym projekcie?

Jeśli dobrze zrozumiałam te linie, to nie planujecie odsuwać tej skarpy od placu zabaw? Będzie tak?

czyli skarpa zostanie mniej więcej tak jak teraz?
Jeśli tak, to powiem tak:
zdaję sobie sprawę, że to kwestia kosztów, ale jak zostawicie tą skarpę w tym miejscu, to zrobią się Wam dwa podłużne prostokąty, zamiast ładnych kwadratów i będzie to mniej ładnie wyglądało.

Do przemyślenia.
Droga do spełnienia 09:57, 12 maj 2017

Do góry
Ewunia
na lewo od ambrowca jabłoń i późńiej kolon odmiana nieznana
na prawo świdośliwa lamarcka
idac dalej w prawo świerk klon,, strzępiastokory, heptacodium

widok z tarasu - głównie salonu na wprost ambrowca
Znowu na wsi 09:46, 12 maj 2017

Do góry
śnieg już stopniał, mrozu w nocy nie było. Większych strat nie widać.

Różaneczniki - choroby i szkodniki 09:43, 12 maj 2017

Do góry
Fama napisał(a)
HT to oprysk ekologiczny/ profilaktyczny przeciw hrzybom, wirusom i insektom. Robi sie go z suszu oregano, tymianku, wódki i wody. Wrzuć w wyszukiwarce postów na forum hasło HT i znajdziesz gotowe przepisy na to i na inne ekologiczne opryski.
Siarczan amonu zakwasza szybko ziemię, ale może spowodować przesolenie gleby, koniecznie trzeba wcześniej zmierzyć PH gleby, a do tego przyda się kwasomierz z płynem helliga. To taki płyn, który wlewamy na ceramiczną płytkę z naszą glebą i on zmienia barwy pokazując jakie mamy PH. Do kupienia w ogrodniczym. Musisz koniecznie od tego zacząć, kiedy sadzilaś swoje Rodki?

Pierwsze moje sadziłam w 2010 roku po drodze kilka z nich padło głównie przez nornice i jak mi się wydawało chyba grzyby. Kolejną grupę o której obecnie mowa założyłam w 2015, i do obecnej wiosny dobrze się miewały. Zdjęcia z ubiegłego roku.
Blaski i cienie nowego życia 09:27, 12 maj 2017

Do góry
Nie mam strat. Wczoraj skosiłam bo dziś znowu pada.

Chwila dla tulipanów.

Nowocześnie z różAnką :D 09:19, 12 maj 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
róże zdrowiutkie tfu tfu! RT i PW od miesiąca chyba działają

i zimowa strata, narazie nie wyrzucam moze da radę..

Czy to jest Pastella o której pisałaś?
Nie wygląda najlepiej ale żyje ...
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 09:11, 12 maj 2017

Do góry
Dzisiaj pochmurno, mgliście i pada deszcz . Jedynym plusem, jest temperatura ok. +15

Lecę do pracy i kwiatucha zostawiam

Ogród na glinie 09:06, 12 maj 2017

Do góry

lepsze zdjęcia tutaj
https://goo.gl/photos/iGAZgxZEichxru756
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 09:03, 12 maj 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
śliczne hosty
ja wczoraj miałam jedną w ręce i odłożyłam bo stwierdziłam ze nie mam gdzie posadzić
a dopiero w domu się zorientowałam że jednak mam
głupia ja
będe musiała poczekac aż moje sie rozrosną zebym miała co dzielić
tulipany śliczne u mnei jeszcze dużo w pąkach

Kamila u mnie też jeszcze sporo tulipanów w pąkach. Dla tulipanów dobrze, że nie ma upałów
Kamila Ty nie masz gdzie posadzić? Bożeszzzz gdybym ja miała tyle miejsca Rozmarzyłam się

Tulipany zostawiam
Ogród na glinie 08:59, 12 maj 2017

Do góry
queeny zaczynają kwitnąć
miały być w towarzystwie Elegant Lady
one są takie żółte na początku???????

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 08:57, 12 maj 2017

Do góry
bdan napisał(a)
Gosiu moje Lady Elegant są na pewno pomylone, te o dziwnym odcieniu juz kwitną, a reszta jeszcze nie zaczęła. Tych dziwnych będzie chyba z 7 szt, jestem ciekawa jak pozostałe będą wyglądać, ale przypuszczam, że to też LE nie są.
Hosty śliczne.
Danusiu, ciekawa jestem swoich EL (kupowane ostatniej jesieni w B.)
Hosty dziękują Lubię je w takim stadium wiosennym
Pozdrawiam i kwiatuchy zostawiam
Podmiejski ogródek 08:43, 12 maj 2017

Do góry
Lulilaj napisał(a)

Hej Asieńko
Zapowiada się śliczna rabata. Oby tylko pogoda się poprawiła. Nie wiem jak u Was ale u mnie słoneczka jak na lekarstwo a teraz w dodatku znowu pada, tak jak przedwczoraj i dwa dni temu..

Ooo, witaj! Zaraz co Ciebie skoczę, zobaczyć czy coś nowego u Was się dzieje

Czy będzie ładnie, to się dopiero okaże za rok albo dwa.
Całkiem możliwe, że będę musiała posypać głowę popiołem i sadzić - wzorem reszty Ogrodowiska - dwa lub trzy gatunki w grzecznych rządkach.
Już się przekonałam, że forum miało rację w kwestii lilaków i żarnowca, dlaczego w tej sprawie miałoby być inaczej

A słoneczko do nas zawitało już wczoraj po południu i zapowiada się ładny weekend. Który muszę spędzić w pracy. Wrrr:/
Moje miejsce na ziemi -początek 08:31, 12 maj 2017

Do góry
Podmiejski ogródek 08:31, 12 maj 2017

Do góry

Hej Asieńko
Zapowiada się śliczna rabata. Oby tylko pogoda się poprawiła. Nie wiem jak u Was ale u mnie słoneczka jak na lekarstwo a teraz w dodatku znowu pada, tak jak przedwczoraj i dwa dni temu..
Droga do spełnienia 08:16, 12 maj 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Kamilko, jeśli tam koło płotu będą robione wykopy, to ani buk ani grab nie dadzą się przesadzić. One mają korzeń palowy. W żywopłocie zrobi się wyrwa i trudno ją będzie zastąpić.
Mam u siebie żywopłot z buka i grabu sadzony w dwóch rzędach na mijankę. Grab gubi liście na zimę, ale szybciej startuje wiosną. Buk dopiero teraz zrzuca liście, a zimą ma jasnobrązowy kolor.

Po posadzeniu cięłam go na 30 cm, a potem dwa razy w roku z góry i po bokach.
Wkleję Ci zdjęcia, a potem usunę

buk zimą i latem

Haniu no zabiłaś mnie tym bukiem
ładnie zimą wygląda

ma byc kanalizacja kopana 2018-2019 dwa lata to chyba dużo dla takiego zywopłotu
ale myślę że mogę go posadzić bo kanalizacja by akurat ominęła zywopłot
za dużo tłumaczenia ale bardzo ci dziękuje za info i te fotki
Sezon 2017 u Hanusi 08:16, 12 maj 2017

Do góry
Dziękuję Izabelko, Tobie szybkiego rozpoczęcia weekendowych działań. Pakuję już plecaczek, ale przedtem psa muszę wyprowadzić, żeby pobiegał. Po wczorajszej odsłonie ciepła spałam jak młody bożek!
Idę pooglądać moje różyczki, może oprysk trzeba zrobić? Ale nawóz dać, to już na pewno trzeba.

Wszystkim życzę odpowiedniej pogody. I żeby mi tu kwęków nie było!

To tu- to tam- łopatkę mam ! 07:43, 12 maj 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Konieczki, tawułki kupowałam jako nadwyżki z cudzego ogrodu pod nazwą bordowa, różowa i biała.Po 3 sztuki z każdego koloru. Już rok po wsadzeniu pięknie kwitły, mimo że rosły na patelni (nic nie dawało cienia). Na zdjęciu jest ich 9.
2014 rok

W zeszłym roku kwitły mizernie i jeszcze w trakcie kwitnienia (widziałam kolor) wykopałam je. Mają zamiast korzeni coś w rodzaju bardzo twardego drewna. Dzieliłam je piłą.
2016

Wychodzi mi, że co 3-4 lata trzeba je dzielić. To żelazne rośliny. Jeśli Ci nie podpasuje coś z ich rozmiarem, to łatwo przeniesiesz w inne miejsce. Po posadzeniu moje były większe niż przewidują normy. Bardzo mnie zaskoczyły.U mnie rosną w towarzystwie parzydeł, funkii, choin kanadyjskich, paproci, rodków.

Haniu i to mnie cieszy, kupionych mam juz 7szt, dokupie jeszcze moze z 10 i za dwa lata bede dzieic. A moze w pewnej drogiej szkolce kupie te drozsze (ale oni maja mega fest duze sadzonki i odrazu podziele)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies