Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Bawarka 22:49, 31 maj 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Kasiu czytałam o perturbacjach że sroka. Mam przed budynkiem dużego świerka i tam srokibzbudowalybjuz 3 gniazda. To skrzeczenie mnie przeraża.
One nie siedzą w tych gniazdach okazuje się, że te cwane ptaki budują gniazda dla innych ptakow. Te ptaki składają jajka i sroki atakują te ptaszki.

Kasiu czy to liść lotosu?

Piękne fotki pięknego ogrodu. Chciałabym też mieć tyle piwonii tym bardziej, że są to rośliny bezobsługowe bardzo pachnące. Jakieś tam piwonie mam i będę chciała aby w tym roku je rozsadzić ale zielona jestem w tym temacie muszę przeczytać.
Narazie kipiluje klony palmowe mam 4 szybki nie wiem gdzie posadzić.

Sroki sa okropne
Tak, to lisc tego mojego zeszlorocznego lotosu. Wyobraz sobie, ze mi w tej misie przezimowal. Dzisiaj zauwazylam, ze wypuszcza drugiego liscia. Zyje. Dalam mu odzywki i mam nadzieje, ze i w tym roku bede cieszyc sie jego kwiatami. A byly cudne.

Ela, przyznam sie ze mi tez sie podoba, taka nieskromna bede
Dla mnie piwonie, to temat rzeka. Jest tyle odmian, kolorow, zapachow, ze nie w sposob miec ich wszystkich, a szkoda, bo co jedna to piekniejsza. Ich zapach, oszalamia. I tak, tez jestem tego zdania, ze sa bezobslugowe. I tak, uwazam ze powinny byc w kazdym ogrodzie
Piwonie mozesz juz rozsadzac po kwitnieciu. Mozesz odmlodzic korzen, podzielic i sadzic. Jezeli zrobisz to dobrze, to powinny, chociaz jednym kwiatem, ale powinny, zakwitnac juz nastepna wiosna.
Klony zostawilam u siebie cztery, trzy rosna w ziemi, jeden od kilku lat w donicy (z nadzieja ze padnie Lubie je, ale takim lubieniem spokojnym, oczywistym, sa? Tak, sa. Zawsze byly.

Bawarka 22:31, 31 maj 2022

Do góry

Jarzmianki mam ich kilka czerwone, białe i chyba różowa ale czekam az zakwitnie.
Nie wiedziałam Kasiu,, że można z nasion jarzmianki rozmnażać. Może i ja w tym roku zb do ire nasiona. Jedna jest tak piękna.

Kasiu oglądam i podziwiam.

Ela, tak, wczesna wiosna. Fakt ze nie wszystkie mi wzeszly, ale wiekszosc tak. I to mnie cieszy, tutaj jarzmianki, taka malutka doniczka sporo kosztuje. Ostatnio ogladalam inna odmiane; cena 11 euro. 10 centymetrow jarzmianki, jedna lodyzka.

Takze zbieraj nasiona, bedziemy siac i siac Ale, z tego co sie orientuje, one moga nie powielac cech matki.

To nic. Ojciec czasem tez jest przystojny

Ogród w Klein Kottorz 22:31, 31 maj 2022

Do góry
Danusiu jeżeli chodzi o żaby włóż od samego dnia kamienie jakby schodki w dwóch miejscach. Żaby lubią się wygrzewać na kamieniach w oczku.
Może po niedzieli wyślę paczkę nie są te lilie najbardziej rozwinięte,ale u mnie zimno może u ciebie ciepłej będą miały w tym grajdołku.
Zanim zostaw wybór kijek czy kamienie. Niech mają sielankę.
Miałam ząbki zielone i zmarzły w oczku

Elu mam mnóstwo kamieni, ale to wapień. Boję się, że będą glony.
Spróbuję poukładać kamienie tak jak radzisz.
Do oczka wejdę, tylko jak ja stamtąd wyjdę:? może syn wyciągnie mnie podnośnikiem
W moim małym ogródeczku II 19:28, 31 maj 2022

Do góry
Dorotka hej co tam u ciebie.

Pozdrawiam
Tak jak pisałam we wcześniejszym poście do Ciebie byłam w Zakopanem. Oczywiście nie chodziłam po górach. Byłam podwożona do zaplanowanych, atrakcyjnych dla mnie miejsc. W Dolinę Strążyską poszłam tylko 1700 kroków, bo trzeba przecież jeszcze wrócić. Jak wiesz u mnie kiepsko z chodzeniem i muszę dobrze planować każde wyjście. Każdy nowy widok cieszył mnie ogromnie, zwróciłam też uwagę na różne kwiatuszki dziko rosnące. Były tam całe łany żółtych pierwiosnków. Strumień i drewniane mostki, oraz piękny widok na góry to coś co przyciąga mnie jak magnez. Ceny prywatnych parkingów zwalają z nóg, tuż przy wejściu do doliny 30zł za zostawienie samochodu. Nie było wyjścia, bo od miejskiego parkingu spory kawałek, a ja wolałam spacerować po dolinie niż chodnikiem wzdłuż ulicy.

Bawarka 19:20, 31 maj 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)

Kasiu czytałam o perturbacjach że sroka. Mam przed budynkiem dużego świerka i tam srokibzbudowalybjuz 3 gniazda. To skrzeczenie mnie przeraża.
One nie siedzą w tych gniazdach okazuje się, że te cwane ptaki budują gniazda dla innych ptakow. Te ptaki składają jajka i sroki atakują te ptaszki.

Kasiu czy to liść lotosu?

Piękne fotki pięknego ogrodu. Chciałabym też mieć tyle piwonii tym bardziej, że są to rośliny bezobsługowe bardzo pachnące. Jakieś tam piwonie mam i będę chciała aby w tym roku je rozsadzić ale zielona jestem w tym temacie muszę przeczytać.
Narazie kipiluje klony palmowe mam 4 szybki nie wiem gdzie posadzić.
Ptasi gaj 19:17, 31 maj 2022

Do góry

Elu, piękna hosta, znasz jej odmianę?
Kalinę Watanabe masz wspaniałą. Ja kupiłam Kilimandżaro i liczę na szybki wzrost. Będzie pasować do lasu.
A Eskimo gdzie kupiłaś? bardzo lubię tego rododendrona, kiedyś miałam ale mi nie przezimował. Teraz zimy lżejsze to może udałoby mi się odnowić znajomość
Bawarka 18:45, 31 maj 2022

Do góry

Cos tu musze dodac do tego tematu...Otoz, cos mi sie kolacze po glowie i bede to chciala wyprobowac jesienia. Z jednej strony, to powinno byc logiczne, sposob sadzenia o ktorym mysle. Ale o tym moze nastepnym razem
Tak, jarzmianki same postanowily miec takie liscie ale dalam im troche Terra Preta i Bokashi. Czy to jest przyczyna? Nie wiem. Moze taka odmiana? I co do jarzmianek, udalo mi sie wyhodowac z nasion pare sztuk, jupi

Jarzmianki mam ich kilka czerwone, białe i chyba różowa ale czekam az zakwitnie.
Nie wiedziałam Kasiu,, że można z nasion jarzmianki rozmnażać. Może i ja w tym roku zb do ire nasiona. Jedna jest tak piękna.

Kasiu oglądam i podziwiam.
April podbija las... 18:29, 31 maj 2022

Do góry
April napisał(a)

No niewiele. Zasilam wczesną wiosną. Powinnam drugi raz po kwitnieniu też to zrobić ale nigdy nie pamiętam.
W zeszłym roku była bida z nędzą to w tym roku się rehabilitują
Derenie młode, jeszcze nie cięte. Ale będę musiała w przyszłym roku to zrobić. Dostały dużo papu przy sadzeniu. Obornik przekompostowany i tyle. Myślę że jak trochę przytniesz to świat się nie zawali. Są dziewczyny które tną i to mocno. Wiolka chyba ciacha co roku. Ona ma taki foremny szpalerek.

Ja też co roku tnę derenie nie raz i 2x. Jak są nawożone to potrafią dobrze strzelić do góry.
Przede wszystkim za młodu trzeba przycinać derenia jakiego kolwiek wtedy się zagęszcza. W następnych latach przycinać coraz to wyżej domjakuego wzrostu chcemy.
Nie bać się przycinania krzak sobie poradzi.

W moim małym ogródeczku II 18:05, 31 maj 2022

Do góry
Dorotko pokaż zdobycze. Wieczorem zajrzę teraz idę dalej grzebać w ziemi.
Nie obfociłam, zapomniałam. Szykowałam się do wyjazdu w góry, po 5 latach odważyłam się wreszcie. Lekko nie było, ale byłam zachwycona.

W moim małym ogródeczku II 17:59, 31 maj 2022

Do góry
Ptaszki już na jajeczkach widzą.
Dorotko chwałę zawsze. Byłam wczoraj i kupiłam prymulki już przebrane spóźniłam się, ale obniżona cena.
Spójrz

Pozdrawiam
Byłam i widziałam.
Clematis wspina się po lilakach i całkiem nieźle się uzupełniają.

Wszystkiego po trochu 14:37, 31 maj 2022

Do góry

Mirka przepięknie. Dawno nie byłam ale wpadam w zachwyt. Napisz ten przytacznik jak się nazywa. Jaka to trawka żółta rośnie na ostatniej focie.
Miałam jakaś żółta inpo zimie co druga padła i chce uzupełnić.

Azalie nasz cudowne u mnie też zaczynają rozkwitać.
Przed chwilą deszcz lunął więc nie wiem czy foty zrobię.

Pozdrawiam

Elu, jesteś bardzo miła, przetacznik Blue Mirror, trawka to hakonechloa aureola

u mnie też popadało, bordowy rodek trochę przyklapł

innym deszcz nie zaszkodził
Ogród w Klein Kottorz 10:19, 31 maj 2022

Do góry
Danusiu jeżeli chodzi o żaby włóż od samego dnia kamienie jakby schodki w dwóch miejscach. Żaby lubią się wygrzewać na kamieniach w oczku.
Może po niedzieli wyślę paczkę nie są te lilie najbardziej rozwinięte,ale u mnie zimno może u ciebie ciepłej będą miały w tym grajdołku.
Zanim zostaw wybór kijek czy kamienie. Niech mają sielankę.
Miałam ząbki zielone i zmarzły w oczku
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:10, 31 maj 2022

Do góry
Milka napisał(a)

Ten środek zakupię na ochojnika, mam na młodym świerku.
Ale powiem ci, że cały czas pogoda nie sprzyja opryskowi, wieje i kropi i tak wkoło.

Przez te deszcze, wichury też świerki nie opryskane, czekam aż się galasy pojawia na świerkach jeszcze nie patrzyłam.

U nas dzisiaj nad ranem +7 co to za pogoda niech pada ale przynajmniej ciepło powinno być.

Ogród masz w księciu przez cały sezon. Jak popryskasz horte na pewno będzie dobrze i się odrodzi. U mnie mszyce atakują róże też trzeba pryskać spróbuję rozcieńczonymi drożdżami.
Na trawniku rozsiał się jaskier też do oprysku bo rozłogi tworzy. Nie nadążam.

Pozdrowienia

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:01, 31 maj 2022

Do góry

Irus dzięki piękne są.

Odnośnie tych hortensji to wygląda na jakas odmiana misecznika. Bawełnica na tej pierwszej focie. Tam mogą się paść różne owady.
Opryskaj Polysectem 005 SL.

Ten środek zakupię na ochojnika, mam na młodym świerku.
Ale powiem ci, że cały czas pogoda nie sprzyja opryskowi, wieje i kropi i tak wkoło.
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:51, 31 maj 2022

Do góry

Irus piękna jest. Mam nadzieję,że też u mnie taka będzie. Pnie się po pochyłej sośnie w tym roku ma sporo kwiatów.twoja jest w słońcu moja w cieniu niby półcien.
Ta ziemia ze wschodu to cuda czyni.

I to us spójrz na mój wątek czy to ten zawilec który mi się podobał czy inny.

Jest naprawdę piękna i ten zapach, ale jest chłodno i mniej czuć.
Pogoda może dobra dla roślin, bo bez upałów, ale lata nie widze w prognozach. U nas noce koło +7, w dzień 15, no wczoraj ciut słoneczniej, to było 19. Maj przeleciał i prawie nic się nie posiedziało.
Moja ma tez cień, słonko dopiero koło 13.
Byłam, napisałam
Pachnący różami, malowany bylinami 21:09, 30 maj 2022

Do góry
Ewo witam

Dawno nie byłam. Ogród przepiekny. Obfitość roślin zachfyca. Taki różowy rododendron kwiat przy kwiatku przepiękny.
Masz dużo irysów. Też kupiłam w tym roku ich sporo teraz n oo w wiem gdzie posadzić.
Irys cudowny kwiat.

Pozdrawiam

Witaj Elu. Przyznam, że mam chęć dokupić kolejne irysy syberyjskie, ale wstrzymuję się do kwitnięcia tych co mam. Musze je poobserwować. Oczywiście zamówiłam sobie kilka irysów bródkowych.

Ela, ogrodnik to pomysłowy człowiek i na pewno znajdziesz dla nich miejsce.

Pozdrawiam
Przerabianie ogródka pod swój gust 10:29, 30 maj 2022

Do góry
Witam Kasiu

Piszesz u Danusi, że nie maszziemi,klimatu do rododendronów.
Prawdę mówiąc nikt z nas nie ma taką to mają tylko skąd się wywodzą.
Kiedyś Toszka o ile pamiętasz dała recepte w czym i jak sądzić rodki.
Wiem, że aby posadzić rodka glebę trzeba starannie przygotować. Kupiłam 3, szt i teraz myślę jak namieszać tej ziemi aby im było dobrze.
Piesy widać szczęśliwe.
U nas pogoda byle jaka ale na szczęście popadało.

Pozdrawiam

Wiem wiem. Nawet sama robilam kompost z igliwia i lisci debu. Ale po kilku latach jednak ziemia sie u mnie miesza. Pomimo wkopania obreczy. Juz mi sie nie chce nawet w to bawic
Ptasi gaj 08:07, 30 maj 2022

Do góry

Elu, zacytuję to zdjęcie, chociaż wszystkie fotki są ładne. Lubię klimat twojego ogrodu.

Miłkowo - sezon 2016-2022 00:08, 30 maj 2022

Do góry
Milka napisał(a)
Roocika Asiu dziękuję. O tej porze, kiepsko mi idzie w ogrodzie, z niczym nie wyrabiam, ciut mnie to frustruje.

ElzbietaFranka Elu dziękuję. Cieszę się, że wszystko się przyjęło. Zawilce z nasion się wysiewają, przesadź i niech się sieje. Przy okazji podeślę ci jeszcze.

Rok temu po ulewach, hortensje w donicy miały biały nalot. Mimo mycia i oprysku. W tym roku jest aż tak, paskudny szkodnik, zamierają liście i cała roślina, nie wiem, co to jest. Pada i wieje i trudno oprysk zrobić. Raz się udało, zrobię powtórnie, czy ktoś wie, co to jest?

Irus dzięki piękne są.

Odnośnie tych hortensji to wygląda na jakas odmiana misecznika. Bawełnica na tej pierwszej focie. Tam mogą się paść różne owady.
Opryskaj Polysectem 005 SL.
Miłkowo - sezon 2016-2022 23:45, 29 maj 2022

Do góry

już pnąca hortensja pachnie

Irus piękna jest. Mam nadzieję,że też u mnie taka będzie. Pnie się po pochyłej sośnie w tym roku ma sporo kwiatów.twoja jest w słońcu moja w cieniu niby półcien.
Ta ziemia ze wschodu to cuda czyni.

I to us spójrz na mój wątek czy to ten zawilec który mi się podobał czy inny.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies