Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Japoński ogród Reni i Matiego 15:27, 14 lip 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Reniu

Przejrzalsm sporo wątku nie mogłam skojarzyć po takim czasie twojej nieobecności czy to twój wątek.
Zaledwie 2-3 lata i tak pięknie wszystko urosło. Śmieje się bo nie wiedziałaś jak kamiorki wysypać wchodziły w ziemię.

Masz piękny dobrze utrzymany ogród. Suchy potok przepiękny. Czy coś będziesz obok sądzić.
No piękny nie wierzę

Pozdrawiam

Pamiętam Elu te czasy z kamiorkami. Dobrze, że mnie poprowadziłyście razem z Dorotą

Potok do skończenia, ale ciągle czas mi ucieka. Mam w planie mosteczek i go wydłużyć, ale chyba nie w tym roku.

Pozdrawiam Cię serdecznie
Ptasi gaj 07:25, 14 lip 2022

Do góry
Ostatnio brzoza pyli swoimi nasionami są wszędzie nawet w domu. Takiej obfitości nigdy nie było. Zresztą w tym roku wszystkie drzewa mają dużo nasion.

Masakra na oczku liście oblepione. To już po zebraniu kilku siatek dzisiaj do czyszczenia liście. Silny wiatr i takie skutki

Same się tak ustawiły

Dębowe zakątki 21:18, 13 lip 2022

Do góry

Aniu wielkie gratulacje. Wiedziałam, że kiedyś zrobisz karierę artystyczną. Masz dobry warsztat jeszcze co nie co trzeba poprawić i do przodu. Czym więcej malujesz tym bardziej wchodzisz wprawę. Szkoda, że nie mieszkam bliżej.

Ta fotka z habrami i maksmi jest do podrobienia malarsko.

Kiedyś robiłam książkę album o artystach naiwnych (samoukach). Ich życiorysy i jak zaczynali malować, rzeźbić to czysty przypadek.

Zbieraj nasionka Maków.

Pozdrawiam

Elu, dziękuje
Ja jestem amatorem samoukiem
Malowanie wciąga, odpręża i daje radość.Tylko ostatnio mało czasu na to hobby.
Wiem, wiem i czuję jak więcej maluję to łatwiej mi coś wychodzi i jeszcze coś się chce.
Fajnie to się nazywa artyści naiwni
Tałaka chabrowo- makowa też mi się podobała.Może kiedyś sprubuję
Nasiona maczków oczywiście będę zbierała
Ogród w Klein Kottorz 08:20, 13 lip 2022

Do góry
W tej zielonej barwie nie widać ltej molinii.
Ja też aby zrobić fotkę latam dookoła a i tak guzik wychodzi.
Mnie się wydaje, ze najlepiej jest je focic jesienią.
Są piękne, te delikatne wysokie kłosy.

Na zdjęciach zielone kłosy molinii zasłaniają róże.
Jesienią, jak zmienią kolor stają się widoczne na zdjęciach
W naturze już je widzę
Ptasi gaj 23:49, 12 lip 2022

Do góry
GorAna napisał(a)

Elu, śliczne to połączenie kolorystyczne
Ja mam jakieś wyblakłe żółcie, a ta Twoja taka soczysta
Cały Twój ogród bogato kwitnący
Czytam o juce i wpadł mi pomysł, by moją marnotę posadzić pod brzozą dla towarzystwa perowskiej, gdzie nic nie chce rosnąć. Może tam nie będzie inwazyjna

Aniu pod brzozami nic nie rośnie. Ja muszę zlikwidować Rabate z różami jeżówki już przesadziłam.
Brzoza ma pod samym wierzchem pajęczynę z korzeni i zabiera wszystko innym roślinom. Jedynie ciemierniki tam jeszcze rosną jak długo nie wiem. Może dlatego,że brzozy zima mają zatrzymany system Krążenia soków.
Nie pobierają z ziemi pokarmów.
Juka ma dużo i głęboko korzenie trzeba sprawdzić czy będzie rosła pod brzozami.

Te lilie mają bardzo wyrazisty kolor.
Ogród w Klein Kottorz 23:41, 12 lip 2022

Do góry
W tej zielonej barwie nie widać ltej molinii.
Ja też aby zrobić fotkę latam dookoła a i tak guzik wychodzi.
Mnie się wydaje, ze najlepiej jest je focic jesienią.
Są piękne, te delikatne wysokie kłosy.
Ptasi gaj 23:20, 12 lip 2022

Do góry
CD

Elu, śliczne to połączenie kolorystyczne
Ja mam jakieś wyblakłe żółcie, a ta Twoja taka soczysta
Cały Twój ogród bogato kwitnący
Czytam o juce i wpadł mi pomysł, by moją marnotę posadzić pod brzozą dla towarzystwa perowskiej, gdzie nic nie chce rosnąć. Może tam nie będzie inwazyjna
Ogród prawie wymarzony … 23:08, 12 lip 2022

Do góry
Nowa12 napisał(a)
To chyba też muszę zajrzeć do Obika po werbeny bo przydałyby mi się jeszcze.
Tylko to musi być patagońska bo właśnie w Obiku kupiłam kiedyś pod tą nazwą zupełnie inną werbenę.
Rozchodniki piękne kuleczki. Ja mam jednego ciemnego którego bym chciała podzielić ale boję się bo tej odmiany nigdzie nie ma a jak się nie przyjmie to i tej jednej nie będę miała .
Ale w tym roku kawałek pędu mi się złamał, wsadziłam do doniczki i żyje więc może tak będę go rozmnażać .

A ja wiosna na skwerze zerwałam kilka pędów rozchodnika włożyłam do wody za dwa dni korzenie były.
Nieopatrznie połamały mi się ale wsadziłam do ziemi i te połamane lepiej wyglądają niż te co nie były połamane.
Połamane wypuściły boczne pędy i się rozrosły

Rozchodniki można tak rozmnażać. Danusia też kiedyś pisałam o takim rozmnażaniu.

Co o wy chcecie od tych sprzedawców to przeważnie sprzedający z przypadku nie mają pojęcia co sprzedają. Podlewaja wszystko jak leci po liściach.
Trzeba czytać etykiety i guglować. Zresztą tam przeważnie wszystko z Holandii. Drozyzna, że głowa boli.
W kamiennym kręgu od początku 23:05, 12 lip 2022

Do góry

Bardzo ładnie wygląda ta gipsówka Warta podrobienia. Mam gipsowke ale po jednej gałązce w kilku miejscach a można by ją było skomasowac.

Też mam Novalis u ciebie kolor jasnego wrzosu czy ona już przekwita bo ma kwiaty opuszczone. W zeszłym roku róże lepiej kwitły w tym roku akurat na okres kwitnienia przyszły deszcze które nie za bardzo różom służą.

Masz bardzo ładnie kwitnący ogród.
Co ile przycinasz tuje chodzi mi o górkę.

Elu, tutaj też wsadziłam cztery marne gałązki gipsówki, bo rozmnażałam z jednej doniczki.
Noalis już tutaj przekwita, już przycięty po deszczach, których nie znosi.
Tuje mam przycięte na 2,30.
W kamiennym kręgu od początku 22:59, 12 lip 2022

Do góry
GorAna napisał(a)
Trochę aktualności. Ogród nadal kolorowy.

Bardzo ładnie wygląda ta gipsówka Warta podrobienia. Mam gipsowke ale po jednej gałązce w kilku miejscach a można by ją było skomasowac.

Też mam Novalis u ciebie kolor jasnego wrzosu czy ona już przekwita bo ma kwiaty opuszczone. W zeszłym roku róże lepiej kwitły w tym roku akurat na okres kwitnienia przyszły deszcze które nie za bardzo różom służą.

Masz bardzo ładnie kwitnący ogród.
Co ile przycinasz tuje chodzi mi o górkę.
Skandynawia po krzyżacku 2 22:40, 12 lip 2022

Do góry
U nas też prawie codziennie kropi deszcz. Wczoraj taka ulewa dosłownie szaro.
Ja tam sie cieszę oby tylko gradobicia nie było.
Widoczek z tęczami piękny ale bije grożą.

Co to znaczy pojechałam do Orew, czy tam mąsz pole orne hektary
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:38, 12 lip 2022

Do góry

Bzdura ja mam wszystko i nie korzystam bo to nałóg gorszy niż używki (papierosy, kawa i alkohol).
Muszę się z czymś pohamować.

My jak jedziemy nad morze też sobie nie żałujemy. Muszę mieć przynajmniej standart co najmniej taki jak mam w domu.

Macie jakąś stałą miejscówkę nad morzem?
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 17:58, 12 lip 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)

Też jestem stara . Nie dość, że nie mam insta, to jeszcze nie mam fb, czyli wg niektórych nie istnieję .

Fajny taki wypad, nawet jeśli okolice znajome .

Bzdura ja mam wszystko i nie korzystam bo to nałóg gorszy niż używki (papierosy, kawa i alkohol).
Muszę się z czymś pohamować.

My jak jedziemy nad morze też sobie nie żałujemy. Muszę mieć przynajmniej standart co najmniej taki jak mam w domu.

Ptasi gaj 17:45, 12 lip 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Wierzę, że teraz jak są na jednej kupie to są uciążliwe. Ja mam je w wąskim pasku ograniczonym z każdej strony murkiem. Wycinam rozety niedługo po przekwitnięciu. Na razie są do ogarnięcia.

Tutaj wyglądają fajnie ale tak jak piszesz są raczej takimi pojedynczymi wykrzyknikami i rozrzucone są na sporej połaci.

No w każdym razie kwiat te Twoje mają wyjątkowo bogaty.

Tak urzekająca fota. Nawet jak juki znikną to jest oko na czym zawiesić. Czego tam nie ma piękna rabata.

U mnie w kupie rosną. Jedne z przodu domu druga Kępa przy różach ta jeszcze większa.

Może przedłużę jedna rabatę i posadzę palczatki z kocimietkami i jukę jedna.
Ptasi gaj 17:38, 12 lip 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Elu nie szkoda Ci juk? Przepiękne masz! Zmieniają miejsce czy się pozbywasz? Ja swoje co roku odmładzam i rozdaje sadzonki mają kwiat ale nie taki urodzajny jak Twoje.

Nie jest mi szkoda Justyna.
ostrzem końca liścia skaleczyłam sobie dziurkę w nosie.
Krew się lała musiałam w piątek przerwać pracę na ponad godzinę.
Kiedyś gałkę oczna.
Moje rzeczywiście wypasione mają dobre słoneczne miejsce i dobra ziemię.
Posadzę hakomki i gaure które uwielbiam i będzie dobrze.

Dzisiaj byłam u sąsiada w szkółce mają przepiękne jeżówki różne. Kupilam 2 szt Fountain yellow. Takiej nie miałam. Jutro pójdę może dokupie, mają tez przywieźć hortensje na patyku od Szmita.
Ptasi gaj 17:24, 12 lip 2022

Do góry
Juka jest ładna, ale nie w takiej ilości. Dobrze się prezentuje w nasadzeniach miejskich jak są ładną roślina podsadzone.
U mnie jest ich za dużo jedna dwie wystarczy i to na skalniaku nigdy na innych rabatach.
Co mnie u nich najbardziej wkurza wiosna kiedy trzeba było obrywać suche liście.
Na kolanach z nożycami bo nie każdy liść dał się usunąć.
U mnie były bardzo gęste.
Jak wiecie rozeta przekwitła już drugi raz nie zakwita. Za to od korzenia wyrastają nowe rozety 5-10 po 3 latach zakwitają.
Wykopałam przekwitłe rozety nieraz ok 15 w tym miejscu wypuszczały od korzenia nowe.

Już nie chce 1-2 daleko od siebie wystarczy.

Kiedyś nie mając pojęcia że mnożą się jak chwast posadziłam 2 szt teraz po wycięciu nie kwitnących rozet zajęło 1/4 kontenera.

Ptasi gaj 14:28, 12 lip 2022

Do góry
Jolu napisałam, że nie jest posadzona w pełnym słońcu czyli coś ja zasłania. Właśnie zasłania ja wyzsza trawa i trochę molinia transparent. Preria to non stop słońce.
Prawie wszystkie te niższe palczatki i preriowe to lubią słońce.

A no widzisz, źle zrozumiałam. Czyli nawet obok za wysokie towarzystwo jest niewskazane
Ptasi gaj 13:21, 12 lip 2022

Do góry
CD

Ostatni rok tutaj są. Wczoraj usunęłam 8 dużych rozet. Tutaj będą posadzone hakomki lub sesliery jesienne i gaura

WAW! Elu ale ci te lilie wielkie porosły.Czymś je karmiłaś ? Ja w prawdzie też mam kilka wysokich ale to drzewiaste takie wyższe.Reszta mniejsza.
Kilka sztuk ich posadziłaś ? Czy już tak ładnie ci się rozmnożyły ??

Widzę kocimiętkę na obwódce. dobrze ci się ona sprawuje ?
Róze piękne.Wszystkie
Ptasi gaj 13:19, 12 lip 2022

Do góry
Jolu napisałam, że nie jest posadzona w pełnym słońcu czyli coś ja zasłania. Właśnie zasłania ja wyzsza trawa i trochę molinia transparent. Preria to non stop słońce.
Prawie wszystkie te niższe palczatki i preriowe to lubią słońce.
April podbija las... 10:34, 12 lip 2022

Do góry
April napisał(a)
Wygooglałam sobie tą molinię Windspiel, fajna

Tak ładna ale Transparent ładniejsza. Zrób próbę może się zadowoli półcieniem.
Słońce potrzebne do wybarwienia jesiennego.
Ta Black... Za ciemne kłoski ma.
Też wiosna muszę roszady traw zrobić bo wyrosły duże miejsca nie mają.
Na transparent trzeba przygotować co najmniej półtora metra. Jej wachlarze są piękne.
Pozdrawiam Jolu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies