W naszym klimacie jednoroczne, to rozplenica Vertigo.
Mam ich sporo, miałam 2 podejścia do przechowania, żadne sie nie powiodło, w tym roku robię 3 i ostatnie
Iza dziękuję za odwiedziny trawy pokochałam niesamowicie, mam ich mnóstwo i coraz więcej przybędzie, ogród się zmieni, bo one wyprą inne rośliny. Ta niziutka rozplenica fajna, bo białe kotki
Pozdrawiam serdecznie
azalia Klondyke, mocno pachnąca, piękne wybarwienie jesienne, w towarzystwie hakone i młodych sadzonek Red Baron
Dziekuje za glos w sprawie traw-rozplenica bedzie niedaleko wiec odpada,seslera jeszcze mnie nie przekonuje poza tym te jezowki maja metr wiec sesleria na.plecy odpada.miscant?-pomysle.
A klosownica przed to zgapiona od Goski oczywisciechoc Ona ma w innym towarzystwie.
Molinia KF-Karl Forster-na pewno widzialas u Gosi albo Oli.
Od dzisiaj jesteś dla mnie nie Nawigatorka ale TERMINATORKA!!!!!
1. Miskanty adagio, sesleria jesienna, rozplenica hammeln lub medium boy
2. Nie lubie jarzmianki więc nic mi do niej nie pasuje....
Co to jest molinia KF ? Czy nie miałas na mysli trzcinnik KF?
Moich molini (variegata-) nie lubie, masz jakies fajne na oku?
Ja bym do wszystkiego roplenice wpychała albo seslerie jesienna, bo z tym limonkowym kolorem fajnie by z jezówkami wyglądała. Jesienna osiąga ponad 40 cm wysokosci
bardzo słoneczne/optymistyczne jesienne fotki z ogrodu
ale okazała rozplenica, ja czekam na takie rozmiary mojej kupionej późnym latem - pewnie za rok tak będzie...
Suchodrzew ma-tworzyć jakby obwódkę rabaty będzie cięty, rozplenica kocham tą trawę nigdy nie miałem problemu z nią.....
Co do red barona kocham ją za wygląd będzie ciekawie wyglądać pomiędzy białą brzozą,
kowalik doda uroku, potem zakwitną storczyki a i tam rośnie metasekwoja jeszcze tu ją widzisz na foto jest formy kuli na pniu jak ja to zawsze kombinejszyns
Patrzę się na rabatę od wczoraj.. i jakoś suchodrzew i rozplenica mi nie leżą razem. Po pierwsze rozplenice będą dużo większe.. chyba, że posadzisz te najmniejsze. No i ja mam nerwa na suchodrzewy, bo mi w normalne zimy wymarzały do granicy śniegu. A po mroźnej zimie 2011/2012 gdzie był mróz i brak śniegu wymiotło mi je do zera.. i rozstaliśmy się w ten sposób definitywnie.
No i suchodrzew i rozplenica maja jednakowy pokrój tak kopułka.. ale ja się nie znam.
Pomiędzy rozplenice wsadź tulipany, krokusy... bo wiosną będzie łyso. Trawy ruszają w połowie maja. I nawet mniejsza rozplenica to metr do półtora średnicy musisz liczyć.
Red Baron i konwalnik zestawienie ekstra
Nie myślałaś żeby dokupić drugą wiśnie szczepioną na wyższym pniu?
Ja bym to widziała tak wersja 1:
Hortensje i ML lub GR + jeżówki(żółte,białe lub czerwone) a pod wiśnie żurawki żółte albo jakąś żółta trawę np hakonechloa Aureola albo Beni Kaze (przebarwia sie na cerwono)- turzuca aurea, czerwony kawałek to czerwone żurawki lub trawa np carex the beattles i kilka kulek bukszpanowych tak "porozrzucanych"
Wersja 2 jeśli bierzesz pod uwagę zmianę kształtu rabaty:
Hortensje i ML lub GR + 2 "półkola z bukszpanów" wiśnia w środku i 2 duże kule bukszpanowe lub 2 większe trawy np rozplenica.
A jako kontynuacje rabaty widziałabym dalej tego miskanta z tej rabaty + róże i lawendę