Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Zimozielony ogród przy białym domu 16:20, 28 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Stoją jak żołnierze

/quote]

w jakiej odleglosci sadzic takie duze tuje [
Buk pospolity - Fagus sylvatica 16:18, 28 kwi 2014

Do góry
Dowolnie, jak chcesz.
Ogródek Agam 14:52, 28 kwi 2014

Do góry
Tutaj trzeba z nimi polatać i poustawiać i wybrać najlepszą opcję, ja na zdjęciu tego nie widzę
Ogródek Agam 14:51, 28 kwi 2014

Do góry
Jedna na pewno tutaj, ale druga gdzie jest planowana - też tutaj?

Rozpoznawanie chorób i szkodników 14:48, 28 kwi 2014

Do góry
Wygląda jakby stale był zalewany, ziemia też mi się nie podoba, wykwity na niej są, wzrusz tę ziemię, a najlepiej wyjmij roslinę i przesadź do świeżej ziemi.

A może przenawożona została, podlewałaś jakkimś nawozem?

Cytryny mogą też mieć wełnowce lub tarczniki, popatrz na liście czy nie ma takich owalnych tarczek albo "waty".
W krainie gliny i jaskrów 14:21, 28 kwi 2014

Do góry
Może od razu wymyśl tytuł wątku i przeniosę do Naszych Ogrodów?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:01, 28 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danuś, piękna pocztówka!

Wiesz, jak się nazywa ta czcionka, której użyłaś?
Ogród piękny i podlewanie z góry. U nas zdecydowanie za mało deszczu.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:48, 28 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jeśli jest bonsai to już on będzie "robił za gwiazdę" - inne drzewko zrobi mu tylko konkurencję

No właściwie to racja, tyle że to moje bonsai takie nieduże z 50-60 cm pewnie ma. Mysłałam zeby dac na tą rabatkę obwódkę z żurawek, marza mi sie citronelle ale nie wiem czy dadzą radę, bo tam słonće do południa jest, może ciut dłużej. Pod bukszpan trzmielina płożąca jako wypełniacz, moze tez jakaś jasna/łaciata no i cos mi brakuje, bo jest smutno, no i chyba cos powinno być tłem dla tego bukszpanu ???
Załaczam zdjęcie,pewnie łatwiej bedzie coś doradzic. Rabatke na jesien zakryłam folią budowlaną, wiec na razie nie wygląda zbyt estetycznie, ale bynajmniej chwasty nie rosły Mam nadzieję ze choć trochę widać to bukszpanowe bonsai

Z góry dziękuję za podpowiedzi
Pozdrawiam
Gosia
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:55, 27 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Byłam Aniu z ciekawości, bo czasu mam zdecydowanie za mało na odwiedzanie Was, ale powiem Ci, że te niebieskości powalają A fotka doskonała.

I dla takich chwil pochwały warto machać tym łopatkiem Uroslam o co najmniej 5 cm...szkoda, że wszerz

U Ciebie jest dyskusja czy Tulipan Queen of Night ciemnieje czy nie.. ciemnieją, ale nie jest to co na obrazkach i z nocą nie ma to dużo wspólnego.. ale mi się podobają włąsnie takie... jakoś czarnych kwiatów nie lubię.. a ściemniały o odcień...

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:41, 27 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Piękne wzajemnie Danusiu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:18, 27 kwi 2014

Do góry
Rozpoznawanie chorób i szkodników 18:52, 27 kwi 2014

Do góry
Poczytaj dokładnie stadia rozwojowe, bo może być to samo co z opuchlakami. Larwy zimują w glebie, a dorosłe osobniki gryzą liście latem. To nie takie proste opryskać Opryski ograniczają populację ale nie likwidują wszystkich, bo larwy zaraz będą w glebie. W przyszłym roku wylęgną się nowe.

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1399

na koniec jest o nich.
Lawenda - Lavandula 18:27, 27 kwi 2014

Do góry
Źle oceniasz bo nie masz zdjęć kwiatu, a oceniasz na podstawie czego? A jak kwiaty okażą się białe lub różowe?

Zrobiłam zdjęcia takich lawend

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/322-lawenda-uprawa-ciecie-i-kompozycje/photos
Lawenda - Lavandula 18:25, 27 kwi 2014

Do góry
U nas nie zimują lawendy francuskie (Lavandula stoechas) a Twoje do nich nie należą, są wąskolistne. Twoje są wg mnie zimujące, odmiana nie ma znaczenia skoro to L. angustifolia, oczywiście nie w takich warunkach, czyli nie w doniczkach (kiepsko wyglądają jakby były zalane albo nie podlane), a w gruncie. Trzeba je wsadzić do gruntu, bo mają się źle, albo mają cienia za dużo albo wody za dużo, albo wody za mało, albo jedno i drugie.
Lawenda nie lubi nadmiaru wody, ale to się tyczy uprawy w gruncie. Mała doniczuszka szybko wysycha i podlewać trzeba inaczej lawenda zmarnieje.

Generalnie potrzebują ziemi, bo są w małych doniczkach, nie wsadzone tylko wstawione w osłonki

Tutaj masz fotki jak powinna wyglądać dorodna lawenda i z czym się komponuje.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/322-lawenda-uprawa-ciecie-i-kompozycje
Rozpoznawanie chorób i szkodników 18:16, 27 kwi 2014

Do góry
Nie zauważyłam że on zielony, a podobny do opuchlaka, To chyba naliściak

Fotki naliściaków

Tak samo wygryza dziury, a larwy podgryzają korzenie.
Liliowiec stella doro + trawy + ? 18:12, 27 kwi 2014

Do góry
Bordowy berberys np. Golden Ring będzie się pięknie komponował z cytrynowymi kwiatami, da dobre bordowe tło. Listki mają żóltą obwódkę Plus 'Coronita" też ładny.

Z czym się komponują liliowce?
masz tutaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/375-liliowce-namiastka-egzotyki-w-ogrodzie

Zestawienia i zastosowanie liliowców

Liliowce w ogrodach często stosujemy w nasadzeniach typu naturalistycznego, na wilgotnych obszarach, gdzie posadzone w dużych skupiskach spektakularnie wyglądają. Dostarczają mocnego i zdecydowanego koloru latem. Pastelowe kwiaty liliowców zaś uzupełniają kompozycje np. z niebieskimi bodziszkami.

To także ulubiona roślina nad brzegi zbiorników wodnych i na słoneczne lub półcieniste rabaty bylinowe. W parkach pokrywa się nimi duże, półcieniste obszary, zamiast trawnika, który pod drzewami nie chce rosnąć.

Liliowce tworzą w ogrodach przepiękne kombinacje z funkiami (Hosta), trytomą (Kniphofia), przywrotnikami (Alchemilla mollis), żurawkami (Heuchera), bodziszkami (Geranium), wilczomleczami (Euphorbia) i różnorodnymi paprociami.

Ze względu na jadalne właściwości dobrze jest je posadzić także w ogrodzie warzywnym. Pąki liściowe, młode liście i kłącza niektórych gatunków są jadalne. Dostarczają żelaza i witaminy A.

Jak widać liliowce są wszechstronne, a efekty ozdobne dzięki nim na tyle piękne, że warto się nad tym gatunkiem poważnie zastanowić planując nowe nasadzenia. Na pewno są tego warte.
Trzmielina - Euonymus 18:08, 27 kwi 2014

Do góry
Tak, kwestia prowadzenia. Formy pienne są szczepione.
Opuchlaki 18:02, 27 kwi 2014

Do góry
Haniu my gadamy o opuchlakach a Ty o pędrakach.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 18:00, 27 kwi 2014

Do góry
Ten chrząszcz to opuchlak moim zdaniem i wygryza zatokowe dziury w liściach, Szkodę robią jego larwy oi to bardzo. Poczytaj o opuchlakach artykuł.
Kamienne płyty łamane 17:58, 27 kwi 2014

Do góry
Jeśli są wybrzuszenia znaczne, będziesz się przewracać, zaczepiać, a więc takie płyty nie nadają się.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies