Ewuniu, tylko dwie. Dziś byłąm pierwszy dzień w pracy, ale nadal jestem pociągająca
Wiec tylko obeszłam ogródek, na trawkę wyniosłam maluszki na chwilkę. Pstryknęłam kilka zdjęć mojej mizernej wiosny i wróciłąm do domu. Będę pracować, jak się ciut ociepli. Mam nadzieję zdążyć.
Ale jak już do mnie wpadłaś, to mi doradź. Okrywałam na zimę hortensje ogrodowe.
Zależy mi, by zakwitły w tym roku. Mają takie listki.
Czy już zdjąć okrycia i kopczyki, czy poczekać jeszcze tydzień?
Radku donice plastik imitacja betonki miniony sezon zakupione dzięki bukszpan był w ziemi został mi jeden tak śmiesznie rósł ja na widełkach to go obcinałam jak na patyku mojego chowu wciskałam patyki do ziemi i puściły korzonki a ja cięłam górę
Muszę się doszkolić z tematu. 150 mb linii brzegowej, w tym 3 furtki. Jak zrobić taki obwód? Druty muszą być co 40 cm, na wysokość 180 cm. - chociaż tę wysokość jeleniowate jeszcze pokonują.
I siewki ciemierników. Otóż doszłam do wniosku, że lepiej jest zabierać siewki i sadzić w doniczkach, pilnować wilgotności, dokarmiać. Te pozostawione w gruncie nie kwitną tak szybko, jak te podkarmione. Na zimę doniczki zakopać w ziemi i przykryć słomą, stroiszem, żeby nie zalegał mokry śnieg bezpośrednio w karpie. I czekać 3-4 lata.
Kawciu, Ewo- pierwszy dzień wiosny to szczególny dzień. Żaden z pierwszych dni rozpoczynających kolejna porę roku tak nie cieszy.
Teraz czekam na forsycje.
Kasju, o czyściec trzeba dbać całorocznie, żeby wyglądał przyzwoicie.
W lipcu zaczyna wypuszczać długie witki z kwiatostanem. Jest bardzo miododajny, więc tymczasowo pozwalam mu na niechlujny trochę wygląd dla dobra owadów.
Na początku sierpnia ścinam przy ziemi kwiatostany. Szpadlem redukuję jego nadmiar- on ma lekką tendencję do rozłażenia. Przez kilka dni wygląda nieciekawie, ale szybko zbiera się do kupy.
Wiosną z lekka go wyczesuję. Jeśli zaniedba się prace sierpniowe, to z powodu nadmiaru liści w zimie sporo ich wygniwa, a sama roślina jest taka rozlazła. On chyba lubi systematyczne odmładzanie poprzez przycinanie.
Myślałam o patynie ale właśnie przez zimę taki się zrobił sama i nie wiem czy mi się to podoba. Właściwie to raczej mi się nie podoba.
Tak smutno jakoś.
Co myślicie ?
Wciąż krążę wokół białego.
Na słupie zrobiłam próbę