Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Mala_Mi 00:33, 27 kwi 2017

Ogniste kolory kocham
Pod wpływem forum polubiłam i majtowe róże
Ale to lubię a tamto kocham...
jutro wrócę nocą i wyjadę nocą.. więc pojutrze udam się na obserwacje moich kuklików..dziś miałam upał.. całe +10 może się zebrały i rozebrały .

Edit.. a dosłownie 60 km dalej temperatura była +5.. i jak nie mówić o upale
Gruszka_na_w... 21:14, 27 kwi 2017

Majtkowe róże jakoś mi bliższe dzięki różom, jeżówkom i pokrewieństwu z bordowym.
Czytałam właśnie, że upolowałaś ogniste łubiny.
Dziwna ta wiosna. U nas podtopy, glina taka mlaskata.
Co do pracy, to najmilej wspominam swoje bycie roznosicielką mleka. Zarabiałam w taki sposób na wojaże podczas studiów. Praca bezstresowa, na miejscu. O 6 rano było już po robocie, a płacili więcej niż średnia krajowa. Czułam się krezusem!

Kukliki dla Ciebie

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:32, 27 kwi 2017

Nie pamiętam tak deszczowej wiosny jak ta tegoroczna. Wczoraj cały dzień siąpiło. W ogrodzie woda ładnie wsiąkała. Trochę gorzej było na drodze dojazdowej, ale samochód się nie zapadał. Najgorzej jest z psem. Uwielbia biegać po szczerych polach i po każdym spacerze przypomina zabłocone nieszczęście.

Dzisiaj tylko delikatnie kropiło. Dało się zrobić rundkę po ogrodzie.

W warzywniku wszystko ładnie przyrasta. Zielony groszek trzeba będzie zapalikować, bo rzuciły mu się wąsy. Zostawiłam sobie do tego celu łodyżki najgrubszych miskantów. Bób zmężniał.

Za moment rzodkiewka będzie się nadawała do zjedzenia. Panoszy się czosnek.

Krzaczki truskawek wyglądają dorodnie. Tworzą się zawiązki kwiatów. Robiłam im oprysk RT i PW.

Kwitnie rajska jabłonka Royality. Do kwitnienia zbiera się Ola i Adirondack. W zeszłym roku bardzo marnie wyglądał bez koralowy. Jego listki były w moim ogrodzie namiastką żółtolistnych klonów palmowych. Jesienią przycięłam mu gałązki, podsypałam kompostem, wiosną granulowanym obornikiem i powoli staje na nogi. Bzy są mocno żarłoczne.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
asiak 21:38, 27 kwi 2017

Haniu, jakie wszystko dorodne u Ciebie Też mam chyba taka jabłoń rajską, ale u mnie dopiero listki wypuszcza. A truskawy jakie dorodne, u mnie jakieś takie zapyziałe
Gruszka_na_w... 21:49, 27 kwi 2017

Uważnie obserwuje tegoroczne korekty nasadzeń. Dzięki lekturze forum zbieram kolejne doświadczenia. Jak to pięknie napisała Mira, ogrodnik zaczyna rozumieć, że najlepiej sadzić rośliny tam, gdzie im będzie najlepiej, a nie tam, gdzie nam wygodnie.

Nowe nasadzenia- może wreszcie doczekam się ładnych turzyc.

Cisy wypuściły sporo młodych przyrostów. Wyglądają zdrowo. Cieszą oczy serduszka.

Czuję się zaszafirkowana. Dobrze, że lubię chabrowy kolor.

Gruszka_na_w... 21:56, 27 kwi 2017

asiak napisał(a)
Haniu, jakie wszystko dorodne u Ciebie Też mam chyba taka jabłoń rajską, ale u mnie dopiero listki wypuszcza. A truskawy jakie dorodne, u mnie jakieś takie zapyziałe

W zeszłym roku podlewałam truskawki gnojówkami, a w tym dostały trochę granulowanego obornika. Ta pogoda jest taka dziwna, że niektóre rośliny wręcz zastygły. U mnie nie było takich drastycznych spadków temperatury, a początek wiosny był normalny.

Tulipany na osłodzenie pochmurnej aury.

Gruszka_na_w... 22:05, 27 kwi 2017

Czasem w tajemniczych zakątkach wyłaniają się zapomniane byty.

Powoli się przesłaniamy

A tu jeszcze ażurowo

Gruszka_na_w... 22:11, 27 kwi 2017

I takie tam

Trzcinnik i owsica wieczniezielona

elka_ 22:21, 27 kwi 2017

Cudodziw rzeczywiście uroczy

Oczy wylazły mi z orbit, jak zobaczyłam twoje warzywa i cały ogród. Gdzie ty mieszkasz dziewczyno, bo wszystko wygląda jak z cieplarni
Gruszka_na_w... 22:29, 27 kwi 2017

elka_ napisał(a)
Cudodziw rzeczywiście uroczy

Oczy wylazły mi z orbit, jak zobaczyłam twoje warzywa i cały ogród. Gdzie ty mieszkasz dziewczyno, bo wszystko wygląda jak z cieplarni

Na granicy strefy 6a i 6b. Z atlantycką masa powietrza nad głową. Rzadziej z arktyczną.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies