Nawodnienie, nawodnieniem, ale jeśli Rh rosną pod drzewami, pod ich okapem to działa jak parasol i w czasie deszczu nawadnianie nie chodzi a z deszczu nie dostają,. więc nie byłabym taka pewna. Dolewać, radzę Ci dobrze , bo wiem co to znaczy, pod sosnami niejeden ogród zrobiłam
Pod tuje sama kora? nie wiem, mam mieszane uczucia, a jesli świeża to źle
Pod tuje ja osobiście daję próchnicę odkwaszoną+próchnica kwaśna (pól na pól) i do tego ewentualnie mieszam jeszcze Conitorf i ziemię wykopaną z dołka.
Najlepiej aby dać kompostu jeśli masz. tuje nie są tak wymagające pod względem pH jak rózaneczniki, materia organiczna jest im potrzebna.
Wg mnie nie nadaje się na płaskie prowadzenie, nie czereśnia. Grusze i jabłonie tak, ale czereśnie niestety nie.
Ja nie polecam bo wszystkie młode pędy zawsze były w czarnych mszycach i nigdy nie doczekałam się ładnej korony. Pryskać nie wolno, bo się je więc wyrzuciłam drzewa.
Najważniejsze po wysiewie jest stałe nawadnianie, a właściwie zraszanie, aby nasiona były wilgotne. Jeśli pogoda jest sucha, delikatnie zwilżamy nawet trzy razy w ciągu dnia.
Pierwsze siewki mogą pojawić się już w 5 dni po wysiewie, ale z reguły trwa to od 7 do 21 dni. Różne gatunki traw wschodzą w różnym czasie. Zaprzestanie nawadniania po pierwszych wschodach uniemożliwi kiełkowanie kolejnych gatunków i trawnik będzie niepełnowartościowy.
Pierwsze koszenie
Inauguracja koszenia następuje po osiągnięciu przez siewki 10 cm. Nóż kosiarki powinien być bardzo ostry, bo będzie wyrywał siewki. Zaleca się wałowanie młodego trawnika przed koszeniem. Kosimy dopiero następnego dnia po wałowaniu. Skracamy tylko wierzchołki traw.
Zabiegi te mają za zadanie spowodować rozkrzewianie się trawy. Po kilku miesiącach będzie ładna i gęsta.
Nie wszystkie nasiona muszą być przykryte ziemią. Mogą leżeć na wierzchu.