Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Mata przeciw chwastom 16:09, 17 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Można to zrobić natychmiast, jak najszybciej, Korę można wykorzystać na dno, dosypać nowej na wierzch. Prosimy bardzo o zdjęcia z tej akcji, dla potomności i ku przestrodze.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Czyli rozumiem, że przekopać dość głęboko? A czym szpadlem - ziemia jest bardzo gliniasta i klejąca, więc widłami nie uda sie wzruszyć?
Na ile blisko przekopywać w obrębie korzeni roślin (wiem, że ich naruszenie będzie potęgowało choroby grzybowe)?

Z tą korą zapytałam ponieważ obawiam sie jej uzyć, gdyż mam obecnie w ogródku problem z larwami komarnic i rolnic oraz sporo problemów grzybowych. Z drugiej strony to też troszkę kosztowało

Nie wiem kiedy uda mi sie męża zmobilizować (mocno zapracowany , ale jak tylko przystapimy do prac obiecuję przesłac zdjęcia

Przy okazji WSZYSTKIM życzę Wesołych Świąt.
Miejsko & sielsko 09:27, 17 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wiązy są ryzykowne z powodu na dość groźną chorobę. Mój wiąz wyrósł pięknie, 5 lat po czym w jedne sezon zwiądł i po nim. Nie polecam.

Dziękuję za odpowiedź Danusiu. Rozumniem, że są ryzykowne jednak w dalszym ciągu zastanawia mnie czy ew. może rosnąć w pojemniku?
Ogród pod Jarząbem 08:56, 17 kwi 2014

Do góry
Wywal matę. W kamyczkach pasują małe rabaty, masz takie wydzielone na froncie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:55, 17 kwi 2014

Do góry
ElaB napisał(a)
Witam, z góry przepraszam za moje pytanie, bo pewnie wyda się ono Pani głupie. Jestem świeżo upieczoną ogrodniczką, przejrzałam Pani wątek i bardzo spodobał mi się Pani ogród Pani Danusiu, kupiłam właśnie małe 15 cm sadzonki bukszpanu w doniczkach, lecz nie mogę nigdzie znaleźć informacji, czy aby uzyskać w przyszłości takie bukszpanowe kule, powinnam je przycinać od samego początku po posadzeniu, czy poczekać, aż troszkę podrosną? Kiedy mam je pierwszy raz zasilić i czym najlepiej? Mam w ogrodzie kwaśną ziemię, trochę gliniastą, czy w takiej ziemi mogę posadzić krzaczki?

Posadzić kilka małych w jedną doniczkę i dociąć w kulkę zgrabną.

Nawozić po 2 tygodniach od posadzenia.

Wątków o topiarach i bukszpanach u nas dostatek

https://www.ogrodowisko.pl/tag/bukszpan
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:53, 17 kwi 2014

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Danusiu kuknij http://www.gumtree.pl/cp-ogrodnictwo/krakow/uslugi-ogrodnicze-wycinka-drzew-tanio-krakow-i-okolice-do-50km-572223849

Już do pana zadzwoniłam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:52, 17 kwi 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
szukam odpowiedzi dotyczące wiązu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4072-aranzacja-ogrodka-przy-szeregowcu?page=155#post_6

ewakatowice napisał(a)
pomocy:
Chcę sobie zakupić drzewo wiąz camperdownii ... zakochałam się w nim. Pan ze szkółki może mi go przywieźć bo do auta "ni da rady" ale ... no właśnie...

Pytanie teraz:
Czy mogę tego cudnego wiąza trzymać w donicy?
Mam "studzienkę",do której chciałabym wsadzić donicę obecnie trzymam tam "przejściowo" różanecznik.

Wiązy są ryzykowne z powodu, że zapadają na dość groźną chorobę. Mój wiąz wyrósł pięknie, 5 lat po czym w jedne sezon zwiądł i po nim. Nie polecam.
Miejsko & sielsko 08:52, 17 kwi 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
pomocy:
Chcę sobie zakupić drzewo wiąz camperdownii ... zakochałam się w nim. Pan ze szkółki może mi go przywieźć bo do auta "ni da rady" ale ... no właśnie...

Pytanie teraz:
Czy mogę tego cudnego wiąza trzymać w donicy?
Mam "studzienkę",do której chciałabym wsadzić donicę obecnie trzymam tam "przejściowo" różanecznik.

Wiązy są ryzykowne z powodu na dość groźną chorobę. Mój wiąz wyrósł pięknie, 5 lat po czym w jedne sezon zwiądł i po nim. Nie polecam.
Rośliny do cienia, cieniste rabaty 19:44, 16 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bardzo lubię bukszpan na żółtym tle. W tym ogrodzie zrobiłam je z tojeści rozesłanej "Aurea". Można ją samemu sadzonkować i wtedy nie trzeba kupować tak dużej ilości roślin. Trzeba zakupić kilkanaście, posadzić w dużych odległościach, a potem dosadzać z własnych uszczkniętych kawałków pędów. Świetnie to wygląda tylko w przypadku obsadzenia całej powierzchni.

Danusiu, co to za drzewko na pniu ? szukam czegoś na pniu i to drzewko byłoby super.
Funkie - Hosta 17:56, 16 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Co to za roślina po lewej stronie (wysoka, ciemnozielona)?
Mata przeciw chwastom 21:39, 15 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Trzeba leciutko wzruszyć glebę widłami szerokozębnymi, żeby nie uszkodzić za bardzo korzeni. Samo zdjęcie szmatki już zrobi wiele dobrego dla roślin, bo gleba zacznie normalnie "oddychać" a dżdżownice zaczną ją wzbogacać w próchnicę z rozłożonych resztek liści czy ściółki.

Można wyściółkować. To pomoże.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie

Mam na włóknienie płukany żwir, mogę go ponownie dać pod tuje?
Donice drewniane - jaka wielkość 15:35, 15 kwi 2014

Do góry
Musiałabyś wybrać cały rowek ziemi jak najgłębiej, nasypać żyznej ziemi dla Smaragdów i próbować posadzić. Może korzenie znajdą pokarm gdzieś głębiej?

A jak nie to ja myślałam o Smaragdach w donicy, przysuniętej do samego płota. Ale musi być odpowiednio duża.
Programy telewizyjne o ogrodnictwie 15:24, 15 kwi 2014

Do góry
Berolino, małe też są w Mai Choćby ogród GabiK
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 15:21, 15 kwi 2014

Do góry
Mille napisał(a)
Dziękuję Danusiu, tak właśnie myślałam, że po pikowaniu dostały nową ziemię, więc jakiś nowy zapas składników jest. Nie sądziłam jednak, że nawozić dopiero po takim czasie jak piszesz, wychodzi na to, że to będzie gdzieś dopiero na przełomie maja/czerwca.

Zastanawiam się jeszcze na ile zaszkodzić mogą siewkom zbyt małe doniczki? Wysiewałam do różnej wielkości multidoniczek i część niestety musiała trafić w takie nieduże stożki. Znowu przesadzać do większych nie dam rady, bo mi miejsca w domu zabraknie. Przepraszam więc za głupie pytanie, ale co się dzieje z siewkami w za małych doniczkach? Chodzi mi o korzenie, bo to że włażące na siebie sąsiadujące siewki (liście) zacieniają się nawzajem to rozumiem.

Nie można dopuścić do takiej sytuacji, następny krok to sadzenie na miejsce stałe. W dobrze przygotowaną i zaprawioną kompostem ziemię. Wtedy nawożenie nie będzie potrzebne w ogóle.
Mata przeciw chwastom 15:16, 15 kwi 2014

Do góry
hortiterapeutka napisał(a)
Witam,
poczytałam, pooglądałam i się załamałam - bo mam agrowłókninę i na nią korę.
Ponieważ mam glebę gliniastą - zaczynają się piętrzyć różne problemy (szkodniki, grzyby).
Rozumiem, że czeka mnie zrywanie agrowłókniny, przekopywanie i dodawanie piasku

BARDZO PROSZĘ O RADĘ:
- Kiedy to najlepiej zrobić?
- Czy korę, którą mam teraz trzeba usunąć czy można ponownie wykorzystać?

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam

Można to zrobić natychmiast, jak najszybciej, Korę można wykorzystać na dno, dosypać nowej na wierzch. Prosimy bardzo o zdjęcia z tej akcji, dla potomności i ku przestrodze.
Mata przeciw chwastom 15:15, 15 kwi 2014

Do góry
Krzysiek1973 napisał(a)
Po usunięciu agro spod tuji, jak pomóc glebie i roślinom?

Trzeba leciutko wzruszyć glebę widłami szerokozębnymi, żeby nie uszkodzić za bardzo korzeni. Samo zdjęcie szmatki już zrobi wiele dobrego dla roślin, bo gleba zacznie normalnie "oddychać" a dżdżownice zaczną ją wzbogacać w próchnicę z rozłożonych resztek liści czy ściółki.

Można wyściółkować. To pomoże.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie

Moja bajka 15:14, 15 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Hortensji nic nie będzie, najwyżej opóźni kwitnienie.

Dzięki Danusiu. Ja się tu cały czas uczę czegoś nowego. Zawsze myślałam, że hortensji się nie przycina, ale okazuje się, że inaczej rzecz się ma z ogrodowymi i bukietowymi. Dobrze, że Was "mam" . Gałązeczki spróbuję rozmnożyć przez wszystkie możliwe sposoby: zrobiłam dwa odkłady, kilka patyczków włożyłam do doniczek, a kilka o słoika z wodą. Zobaczymy co z tego będzie. Zawsze niezwykle miło mi Ciebie gościć Danusiu
Moja bajka 15:10, 15 kwi 2014

Do góry
Hortensji nic nie będzie, najwyżej opóźni kwitnienie.
Jak przenieść wątek do innej grupy tematycznej 15:08, 15 kwi 2014

Do góry
Zrobione
Ogród rodzinny 13:44, 15 kwi 2014

Do góry
Zacznij od wytyczenia linii trawnika i wycięcia darni, na rabatach wśród roślin nie powinno być trawy, a inne rośliny Byliny, krzewinki, krzewy.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:00, 15 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

No tak mam mieszane uczucia, ale ja bym cięła, tylko uważaj aby nie obtrącić nowych przyrostów.

Dobra, zaliczyłam swój debiut w cięciu. Nie wiem czy dobrze, czy nie. Niech się dzieje wola nieba Dzięki Danusiu.

Dziękuję także za słowo otuchy Danusiu, zawsze niezwykle miło Ciebie gościć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies