Dzięki za odpowiedź.
Co do piasku i torfu...piasku chcę dać płukanego ostrego, facet co ma mi przywieźć radził że będzie dużo lepszy niż kopany/zasypowy, jako że ten zasypowy to drobniutki i niewiele da. Torf...rozglądałem się w okolicach Krakowa, problem by dostać...na ogłoszeniach tylko workowany więc za m3 wychodzi masakra. Na auta znalazłem ponad 100 km dalej więc sam transport mało opłacalny będzie.
Jak profilowałem w zeszłym roku takie male tarasy na działce (z uwagi na skarpę) to zebrana przez koparkę warstwa ziemi leży na działce sąsiada na kupce - oglądałem ją dziś, to już jest taka glina ciemna, "strawiona" przez trawę (porośnięta nią była po budowie ok 2 lata) , więc dużo lepsza nim moja - co byście powiedzieli by dodać ją do tej mojej mieszanki. Tylko co lepsze...
1/ posypać piaskiem glinę 2 cm, przejechać glebogryzarką, wyrównać grabiami i jakąś ciężką belką, na to posypać 2-3 cm tej lepszej przetrawionej ziemi
2/ posypać glinę piaskiem 2 cm + tą przetrawioną ziemią 2-3 cm, przejechać glebogryzarką to razem i dopiero wyrównać grabiami i jakąś ciężką belką
Wapno jak piszesz...przed glebogryzarką czy po na wierzch i zostawić?
Co do podlewania...czytałem własnie że na ciężkich ziemiach podlewanie 3 l/m2. Zakładając wtedy 120 dni (czyli 4msc) bezdeszczowych jak gdzieś znalazłem i podlewanie co 3 dni, to wychodzi 40 podlewań na sezon. Daje to 1950 l na podlewanie czyli 78 m3 na sezon.Czyli 702 zł przy założeniu z kanalizą, ok 350 zł przy założeniu podlicznika. Zwraca się odpowiednio po 4 lub 7 latach, tylko przy założeniu że będę tak często podlewał i że w okresach suszy nie braknie wody i nie będę musiał brać z sieci

Jak sam piszesz, Ty nie podlewasz i rosną...
Korzyść jedynie taka, że teraz miałbym gdzie odprowadzić wodę z rynien i drenażu za planowanymi murkami oporowymi. Korzyść czasowa bo obecnie staramy się na odprowadzenie wód opadowych do rowu melioracyjnego, ale potrwa pewnie do jesieni (WZ, operat w-p, pozwolenie w-p etc.)
O studni...myślałem, ale musiałbym najpierw kogoś znaleźć do oceny szans, dom mam na górce, w zasadzie w całości wyżej niż reszta miejscowości (choć nade mną też górką

) Podeślij proszę ten film
Pozdr
Marcin