Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Gardenarium 08:52, 17 kwi 2014

ewakatowice napisał(a)
szukam odpowiedzi dotyczące wiązu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4072-aranzacja-ogrodka-przy-szeregowcu?page=155#post_6

ewakatowice napisał(a)
pomocy:
Chcę sobie zakupić drzewo wiąz camperdownii ... zakochałam się w nim. Pan ze szkółki może mi go przywieźć bo do auta "ni da rady" ale ... no właśnie...

Pytanie teraz:
Czy mogę tego cudnego wiąza trzymać w donicy?
Mam "studzienkę",do której chciałabym wsadzić donicę obecnie trzymam tam "przejściowo" różanecznik.

Wiązy są ryzykowne z powodu, że zapadają na dość groźną chorobę. Mój wiąz wyrósł pięknie, 5 lat po czym w jedne sezon zwiądł i po nim. Nie polecam.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:53, 17 kwi 2014

renatamama3 napisał(a)
Danusiu kuknij http://www.gumtree.pl/cp-ogrodnictwo/krakow/uslugi-ogrodnicze-wycinka-drzew-tanio-krakow-i-okolice-do-50km-572223849

Już do pana zadzwoniłam

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:55, 17 kwi 2014

ElaB napisał(a)
Witam, z góry przepraszam za moje pytanie, bo pewnie wyda się ono Pani głupie. Jestem świeżo upieczoną ogrodniczką, przejrzałam Pani wątek i bardzo spodobał mi się Pani ogród Pani Danusiu, kupiłam właśnie małe 15 cm sadzonki bukszpanu w doniczkach, lecz nie mogę nigdzie znaleźć informacji, czy aby uzyskać w przyszłości takie bukszpanowe kule, powinnam je przycinać od samego początku po posadzeniu, czy poczekać, aż troszkę podrosną? Kiedy mam je pierwszy raz zasilić i czym najlepiej? Mam w ogrodzie kwaśną ziemię, trochę gliniastą, czy w takiej ziemi mogę posadzić krzaczki?

Posadzić kilka małych w jedną doniczkę i dociąć w kulkę zgrabną.

Nawozić po 2 tygodniach od posadzenia.

Wątków o topiarach i bukszpanach u nas dostatek

https://www.ogrodowisko.pl/tag/bukszpan

Instagram Ogrodowiska
Zeta 17:16, 17 kwi 2014

Danusiu czy warto kupować bukszpany z Włoch??? Czy one u nas nie przemarzają ??
Nula 18:43, 17 kwi 2014

Ja też bym chciała zasięgnąć rady Szefowej posadziłam wczoraj 16 małych krzaczków ostrokrzewu,po jakim czasie przyciąć żeby się rozrastały i kiedy nawozić? Dziękuję z góry.
Gardener27 18:49, 17 kwi 2014

Asiu jeśli mogę się wtrącić to zastanowiłbym się w ogóle nad dalszym sadzeniem tych wiśni To że u kogoś są piękne nie znaczy że u Ciebie też muszą Mówisz że padły Ci już dwie nie daje Ci to do myślenia ?
renatamama3 20:22, 17 kwi 2014

Gardenarium napisał(a)

Już do pana zadzwoniłam

No i dobrze ,widzę ,że oferta znikła .pozdrawiam
Gardenarium 21:10, 17 kwi 2014

Zeta napisał(a)
Danusiu czy warto kupować bukszpany z Włoch??? Czy one u nas nie przemarzają ??

Nie kupować.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:13, 17 kwi 2014

Nula napisał(a)
Ja też bym chciała zasięgnąć rady Szefowej posadziłam wczoraj 16 małych krzaczków ostrokrzewu,po jakim czasie przyciąć żeby się rozrastały i kiedy nawozić? Dziękuję z góry.

Załóż watek o tym ostrokrzewie i pokaż zdjęcia krzewu. Wtedy poradzę czy i jak ciąć, Nawozimy nie wcześniej niż 2 tygodnie po posadzeniu, ale skoro dasz nową ziemię, to niepotrzebne będzie nawożenie wcale.

Instagram Ogrodowiska
Zeta 09:18, 18 kwi 2014

Dziękuję Danusiu za radę ....napalilam się ale zdecydowanie nie kupię