Jolu nie wiem jak nazywa się ta róża, mam ją już ponad 15 lat, a kupiłam w sklepie osiedlowym. Kiedyś nie pilnowano tak nazw. Bardzo ładnie pachnie.
Pozdrawiam
i 2023 rok od wiosny
maj
czerwiec
lipiec
listopad
Starałam się wybrać zdjęcia z jednej rabaty, sadziłam mikruski. Są miejsca gdzie cisy rosną lepiej, akurat na tej rabacie z wiśniami jest trochę gliny i one tam rosną trochę gorzej.
Sadzone co 70 cm. W dwóch miejscach później przesadzałam i tam posadziłam już gęściej i teraz jest już fajna ściana.
Jeśli chodzi o mnie, to ja bym te chore, przemarznięte, stare liście wycięła (przy samej ziemi) NATYCHMIAST. Zostawiłabym tylko młode, zdrowiuteńkie liście.
Jeszcze raz zczytałam sobie na spokojnie wszystkie cenne rady i spostrzeżenia od Was (chapeau bas i wdzięczność niepomierna ) i podzieliłam je na grupy tematyczne . Część pierwsza związana jest z "ogólnymi parametrami rabaty", druga natomiast dotyczyć będzie roślin- w sumie 10 podpunktów.
1. Wymiary rabaty:
Zacznijmy od ogólnych rozmiarów rabaty:
1. Jedno przęsło płotu ma 2m, w sumie wychodzi 2 i 1/3 przęsła, czyli ok 4,65m (wymiar oznaczony jako 1.).
2. Rabata w najszerszym miejscu miałaby aż 4,8m (wymiar 2.)
3. Jeden bok altany to 2,55m (wymiar 7.)
Przyznam szczerze, że ze względu na takie gabaryty rabaty i bardzo specyficzne warunki świetlne trudno było mi wymyślić coś, co miałoby "ręce i nogi" , dlatego doszłam do wniosku, że trzeba zrobić krok w tył i ponownie przemyśleć całość
Wysokość moich roślin:
4. Sosenka na pniu (3.) Szczepiona na wysokości 105cm (155cm z koroną)
5. Sosenka na pniu (4.) 100cm z koroną
6. Sosenka na pniu (5.) 90cm z koroną (też szeroka na 90cm)
7. Kosówka (6.) Wysoka na 85cm i szeroka na 110cm.
I dodatkowo kulki berberysów mają 30x30cm.
2. Stanowisko:Mamy tutaj bardzo specyficzne nasłonecznienie, sama rabata ma wystawę południową, jednak ze względu na dach altany oraz wschodnią ścianę domu po przeciwnej stronie poszczególne jej części są okresowo zacienione. Najwięcej cienia po południu będzie miała lewa strona. Środek i prawa strona mają lepsze warunki świetlne, zacienienie tylko o poranku. Także albo pełna patelnia, albo cień.
3. Kształt rabaty/ symetria:
Masz całkowitą rację, próbowałam na wszelakie sposoby wykoncypować coś, co zadowoliłoby mojego wewnętrznego estetycznego grymaśnika, ale efekt był taki, że styki mózgowe się popaliły, ale jak wymarzonego efektu nie było, tak nie ma . Dlatego doszliśmy z małżowinkiem do wniosku, że zostajemy przy pierwotnym kształcie rabaty, bo przy takiej kolubrynie poległam z kretesem Udało mi się coś tam naskrobać, osiągając stan zbliżony do zadowolenia (przynajmniej chwilowo ), symetrii zdecydowanie mniej, później wstawię fotkę