Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródkowe perypetie:) 08:46, 14 mar 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
Przygarniesz kropka?

Przygarnę, ale myślałam że on do Ciebie
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 08:36, 14 mar 2017

Do góry
u nas koszyczek z kwitami na stole był taki

i takie zrobiłam świeczniki i świeczki te grube też własnoręcznie ozdobione

na zastawie dawalismy jeszcze takie piernikowe serduszka w podziekowaniu gościom

później fotki wywalę coby ci nie zasmiecać
Ogród bez roweru 08:32, 14 mar 2017

Do góry
Mary napisał(a)
Polinka – Witaj u mnie Polinko.
Trochę się boję tego szybkiego rośnięcia cisów, bo na początku to cieszy, ale potem dużo pracy z cięciem.
Jakoś mnie nie zaskakuje, że podobają Ci się ogrody z leżącymi liśćmi, bo wiem że lubisz duże drzewa. Ja nawet nie próbuję walczyć z liśćmi, bo to nie ma żadnego sensu. Staram się zbierać je z trawnika. Jak wczoraj zebrałam wszystkie to dzisiaj znów było tak.

Z reszty terenu zbieram raz tu raz tam. Nigdy do czysta, bo za chwilę i tak będą następne.
Mam taką skarpę, na którą nie lubię patrzeć i nie lubię jej pokazywać. Ale o tej porze to ona nawet fajnie wygląda. Dobrze widać, ile u mnie jest liści. A to dopiero początki…

pięknie.............
a u mnie w pień wycieli wszystkie drzewa na sąsiedniej działce...a na swoje trochę poczekam
Ogród bez roweru 08:26, 14 mar 2017

Do góry
anbu napisał(a)
Marysiu przez te Twoje instrukcje komputerowe (img) u mnie w wątku nie umiem przestać przeglądać obrazków
Wsiąkłam

o to można w danym wątku przeglądać tylko fotki? jak to się robi?
Mój mały ogródeczek :) 08:22, 14 mar 2017

Do góry
W domu wiosna
Ogród za grosze 08:22, 14 mar 2017

Do góry
Tosiu dziękuję za poświęcony mi czas i uwagę .
Wszystkie posty Waldka i Mazana czytałam wielokrotnie, porobiłam sobie nawet ściągi by za każdym razem nie szukać co mi tam potrzeba.
Kompost zaczęłam sypać na rabaty, ale mam go zbyt mało jeszcze, kwasy humusowe to było to podlewanie rosahumusem min. 2 x w ciągu sezonu. Efekt był taki, że np. posadzone piękne sadzonki jarzmianki w 2 roku obdarzyły mnie po 1 kwiatku. Na grządce o takim podkładzie: tektura falista+słoma+ziemia ogrodowa z worka+kora grubo mielona+kompost od chłopa - żaden liliowiec nie zakwitł, nawet Stella de Oro, która kwitnie przez cały sezon i podobno wszędzie . Zakwitł tylko jeden Bella Lugosi i to musiało mi wystarczyć. Na innej rabacie kwitły liliowce, ale bardzo słabo. Rodzima zbita ziemia też była wymieszana z korą i ziemią marketową o której mam nie najlepsze zdanie, ale tylko taką miałam. Posadzone trawy turzyce Ice Dance - pod koniec lata 2015 r. wyglądały w 2016 jeszcze gorzej niż po wsadzeniu. Urosły po 3-4 liście. Liriope padło, rodgersja miała aż 3 liście, rutewka i żeleźniak nie zakwitły w 3 roku od wysiania i pikowania, nawet sosna limba stoi w miejscu. Na rabaty dałam korę 1 worek 80 l na 1-1,5 m2, rok wcześniej stanowiła ściółkę zanim została przekopana z ziemią. I wiesz co mi przyszło do głowy, że kora rozkładając się i zabierając azot mogła doprowadzić do tego, że rośliny nie kwitły.
A tak wygląda ziemia w zbliżeniu (dodatkowo rozluźniona żwirem).

Oczywiście ściółkuję rabaty kompostem i korą a efekt jest taki, że po jakimś czasie zaczyna rosnąć piękna trawa .
A mój trawnik to cały atlas chwastów, znajdziesz na nim wszystko o dziwo i gwiazdnicę, krwawnik, mniszek, powój nie mam tylko skrzypu i podagrycznika (na całe szczęście) . Ta śliczna roślinka jastrzębiec kosmaczek spędza sen z moich powiek, zajmuje 1/4 mojego trawnika im więcej i częściej go wyrywam tym więcej go mam:

Żeby nie było mi za dobrze jestem szczęśliwą posiadaczką czarcich kręgów . Szczególnie po deszczu grzybki pięknie rosną.
Tosiu torfu nie używam prawie wcale a jeśli to tylko kwaśny do borówki, ale odkąd znalazłam próchnicę kwaśną w sklepie ogrodniczym, toru wcale nie kupuję.
Odnośnie dżdżownic owszem spotykam je najczęściej tam gdzie tektury nie było, brrrrrrrr mam na ich tle fobie od dziecka, ale ..... doszłam już do takiego stanu euforii, że na ich widok cieszę się jak idiotka, ale ich nie tykam. Łaskawie wrzucam je łopatką do kompostownika albo na grządkę .
Co i jak? Nowicjuszka 08:21, 14 mar 2017

Do góry
Walerku dziękuję Ci za rozwiewanie wszelkich moich wątpliwości Będę pryskać, ale nie wiem kiedy, bo wczoraj saletrą amowową 34 sypałam po wszystkim. Na razie zastosowałam Promanal, a po obcięciu buksów topsin (podlałam i spryskałam). Wczoraj poszła saletra, bo niby ma padać więc powinna się rozpuścić. (no chyba ).
Ogród bez roweru 08:16, 14 mar 2017

Do góry
Mary napisał(a)
Zachwyciły mnie posadzone w ubiegłym roku jeżówki Virgin.

Zakwitły też White Double Delight, ale wyglądają przy Virgin wyglądają jakieś takie pokurczone.

cześć Marysiu dziękuję za wizytę u mnie

powiedz mi nie masz może nasionek tej jeżówki?
Na zielonej... trawce :) 08:14, 14 mar 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Angel dawaj zdjęcia tego kręgu. Pochwal się bo mnie korci już zobaczyć

Ania na razie nie ma co oglądać

Zdjęcie bardzo robocze - tylko został ustawiony -
wymiary 2,10 po zewnętrznej, waga prawie 2 tony!

trzeba wyrównać w koło żwirek - dziś muszę z moim tatą porozmawiać - będzie robił w środku kosmetyczne poprawki
niby jakoś specjalnie nie potrzebnie - ale ja wolę taki wygłaskany

wczoraj z eMem dewagowaliśy nad kolorem stolarki - grafit aby wpasować się do betonowych podkładów na ścieżce czy może dać do kontrastu np. tekowy?

tu dla przypomnienia inspiracja jak finalnie będzie wyglądać

https://pl.pinterest.com/pin/65935582021866882/
Na zielonej... trawce :) 08:05, 14 mar 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Jak to trzy rabaty?

1. Pierwsza - ta o której dyskutowałyśmy (lewa strona od drzwi wejściowych)
2. Druga zdecydowanie węższa jest od prawej strony drzwi wejściowych - kawałek na focie widać (lewa część zdjęcia) Renia ona też była pokazywana razem z tą pierwszą
3. Trzecia to ta w górnym prawym rogu zdjęcia za bramą wiazdową - całą brzoza płacząca zasłania

Moja bajka 07:44, 14 mar 2017

Do góry
Wiesz Kasiu cichaczem podglądam twój wątek i z zachwytem podziwiam toja kreatywność i zdolności artystyczne. Razem z Sylwią takie dwie indywidualistki ogrodowe (żeby nie było wątpliwości- jak dla mnie to ogrooomny plus).

Wspaniały
Ogródek Iwony II 07:39, 14 mar 2017

Do góry
Wiesz Iwonko jak zaczynałaś rewolucję to za głowę się łapałam i zastanawiałam co ta kobieta chce od swojego pięknego ogrodu. Na tych porównaniach widać jak bardzo twój zielony zakątek się zmienił na plus, jednocześnie nie zatracając swojego charakteru. Bardzo dużo pracy wykonaliście z eMem. Podziwiam.

I o to chodzi w ogrodzie... żeby żył...
Ogrodek tymczasowy 07:34, 14 mar 2017

Do góry

Witajcie. Jestem tutaj nowa I mam nadzieje ze zostane jak najdluzej. Wynajelismy z mezem I dziecmi mieszkanie z ogrodkiem. Ogrodek zaniedbany. Wytarta zaniedbana trawa obsadzona kupami psa poprzednich lokatorow oraz pelno smieci I gratow. Postanowilismy cos z tym zrobic. Przekopalismy trawe I usypalam grzadki ktore zamierzam oblozyc kamieniami. Posadzilam drzewko ktore mialam pod reka. Na zdjeciu widac poczatki prac nad ogrodkiem.
Pozdrawiam Ewa.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 07:32, 14 mar 2017

Do góry
babka napisał(a)
Cześć, dawno mnie tu nie było. Muszę się cofnąć by zobaczyć co tam na stoku posadziłaś bo jakoś mi temat umknął

Witaj Olu, wpadaj śmiało. Na skarpie mam wrzosy, ale słabo przeżyły. Nie wiem czy tam też nie posadzę lawendy.
Ogród bacowej 07:23, 14 mar 2017

Do góry
Gosia, tej roślinki dostałam nasiona ?

To tu- to tam- łopatkę mam ! 07:19, 14 mar 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie
napisał(a)
Aura sprzyjała pracom ogrodowym. Uporządkowałam półksiężycową z kwaśnolubnymi. Pojawił się kolor na

Hania Twój ogród mnie zadziwia. Ile on już ma kolorów!
Jak nazywa się krzew na samej górze tego zdjęcia - ten z zielonymi liśćmi i bordowymi końcówkami?

A co tam poniżej się czerwieni?

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 07:15, 14 mar 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Angelika jeszcze nie ale na pewno w tym tygodniu ... obecnie mam pilniejszą sprawę Ta daaam

Nie planowałam tego zakupu dzisiaj ... tak wyszło

PS Zdeptałam co najmniej kilkanaście tulipanów przy przemieszczaniu buksów na właściwe miejsce ... jutro kolejne przesadzania ... na zasadzie domina
to dobrze, że tak wyszło - są super
Nelumbo - lotos 00:15, 14 mar 2017

Do góry
Mariusz juz po 5 dniach mam takie okazy na razie rosna w sloiku. Jutro wstawiam sloiki do akwarium i naswietlam.
Mam 7 nasion w 5 sloikach 2 sloiki podwojne nasiona.
Moze za tydzien przyszykuje kastry i posadze do blotka.

Ogródek Iwony II 23:36, 13 mar 2017

Do góry
Zaczęłam w chłodniejsze dni tworzyć rabatę lawendową. Tak wyglądały trzyletnie sadzonki lawendy cięte na półokrągło. W plecach posadziłam białe jeżówki i gracilimusy.

Werbena i jeżówki zapraszały do siebie motylki

Na rabacie bylinowej posadziłam młode sadzonki perovskiej i kocimiętkę.

Ogródek Iwony II 23:36, 13 mar 2017

Do góry
Nadal czekaliśmy na fachowców od dachu ...

A na miejsce po deskach czekała ziemia. W planach był trawnik:

Z kącika warzywnego były pierwsze zbiory:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies