Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:07, 12 kwi 2014

Do góry
Odpowiedź jest tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:06, 12 kwi 2014

Do góry
kris_bialystok napisał(a)

2 tygodnie temu spryskałem całość roundupem i przyznam, że nie wygląda jakby cokolwiek działało - może przymrozki w nocy mają z tym coś wspólnego

gleba rolna klasy VI a więc słaba - raczej piaszczysta - powybierałem wszystkie większe kamienie i pozostałości z budowy - gleba ta jest na poziomie około 10 cm poniżej docelowego trawnika

także plan był taki, ze wyrównam małą kopareczką teren - rozłożę siatkę na krety, dowiozę ziemię polną lub czarnoziem, powalcuje pogranie powalcuje i zasieję trawę

pytanie mam następujące:
1) czy dowieźć ziemię polną czy czarnoziem - biorąc pod uwagę, że poniżej jest raczej słaba gleba - i czy 10 cm tej dobrej powyżej siatki wystarczy trawie

2) czy może lepiej dowieźć czysty czarnoziem i wymieszać z tym co jest - tylko jak w takim przypadku poradzić sobie z rozłożeniem siatki

Świerk serbski - Picea omorika 11:18, 12 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nigdy nie kupiłabym działki z sosnami i dębem

Różnie w życiu się układa. Te sosny rosną tylko wzdłuż jednej granicy ogrodu. Przed nimi musi powstać zimozielona wysoka ściana zieleni, która zasłoni nieciekawe widoki. Może to i będzie trudne. Tu się udało:
http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113380,11787350,Projekty_ogrodow___lesny_ogrod_pod_wysokimi_sosnami.html
Ty, Danusiu, równiez z powodzeniem potrafisz okiełznać teren pod dużymi sosnami: https://www.ogrodowisko.pl/watek/556-zywoploty-strzyzone-z-cisa

Berberys - Berberis 08:19, 12 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mnie także ta odmiana się podoba, a zwarty pokrój to jak najbardziej zaleta, bo cięcie berberysów jest dość kłopotliwe, a najbardziej zbieranie gałązek po cięciu. Fajnie by wyglądały kolorowe kulki pomieszane z berberysów.

Tutaj na zdjęciu jest żywopłot berberysowy a kulki z bukszpanu, ale mogłyby być z berberysu

Jakie śliczne te kuleczki, aż ma się ochotę je poturlać
Nawożenie, zasilanie trawnika 22:15, 11 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dla mnie zawsze najważniejsze jest wcześniejsze dobre przygotowanie gleby. Na trawnik który był założony na jałowej glebie, wszelkie sposoby poprawienia jej zyzności będą dobre, aby tylko było lepiej.

Stosuję kompost, nie stosuję biohumusów, ale jak nie masz innej możliwości, wybierz sam co zrobisz.

Ja nie zdecyduję za Ciebie, ani nie mam wiedzy na temat o ile poprawi się żyzność gleby po zastosowaniu w/w preparatów.

Jeśli zrobiłeś nawożenie saletrą, to bym nie robiła nic innego, a najwyżej kompost przegrabiła po trawniku skoszonym. Kiedy? nie wiem, możesz nawet następnego dnia.

Kompost w zasadzie powinien być wczesną wiosną na uzupełnienie ubytków, zagłębień i dla żyzności.

Tylko kompost trzeba mieć lub zrobić najpierw. Ja trochę się obawiam, zwłaszcza, że w trawie mogą być jakieś chwasty i wówczas taki kompost chyba więcej przyniesie szkód.
Zastanawiam się jeszcze nad rozsypaniem obornika granulowanego. Czy macie jakieś doświadczenia?
Czytałem, że granulowany nie ma zapachu i rozsiewa się go jak nawóz.
Rozumiem, że zastosowanie obornika czy biohumusu jest możliwe, nie przeszkadza nawożeniu mineralnemu, czy można przenawozić (tego się obawiam).
Nawożenie, zasilanie trawnika 22:22, 10 kwi 2014

Do góry
Poczytaj ten wątek. Każdy do trawnika będzie równie dobry.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 22:22, 10 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Odnośnie walki z chwastami i gazety, napisałam o tym w artykule, o occie też pewnie nie słyszałaś

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie

Witam Danusiu, dziękuję za odpowiedź. A o occie oczywiście słyszałam.Najlepszy jest do galarety z nóżek. A tak na serio to oczywiście przeczytam.Danusiu.Jeszcze raz dziękuję.
Trzmielina - Euonymus 22:20, 10 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

U mnie nie zieleniej a mam bluszcz na domu w cienistym zakątku. Bluszcz osusza tynk. Dobrze zrobionemu tynkowi nie szkodzi.

bluszcz osusza tynk to bardzo mocny argument na mojego meza aby puscic tynk na moj taras i puszczenie go delikatnie na sciane
Nawożenie, zasilanie trawnika 22:00, 10 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nieeeee, te trzy do wyboru czyli jeden z nich, a potem nawóz wieloskładnikowy do trawnika

Dzięki. Tak to jest jak pyta laik CZy któryś z nich polecasz najbardziej? Mogę posypać w dniu (czy dzień po) aeracji?
Po jakim czasie następnie radzisz wieloskładnikowy-czy polecasz jakiś konkretnie,który Ty uzywasz i jest sprawdzony?
Róże pnące 21:54, 10 kwi 2014

Do góry
Nie sadziłam i nie mam takich.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 21:50, 10 kwi 2014

Do góry
Odnośnie walki z chwastami i gazety, napisałam o tym w artykule, o occie też pewnie nie słyszałaś

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie
W jakiej odległości sadzić? 21:48, 10 kwi 2014

Do góry
Ja bym wymieniła, ale można też zadbać bardziej o nią i może ruszy, Daj jej Pinivitu.
Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 21:47, 10 kwi 2014

Do góry
Raczej bardziej rozłożyste odmiany, ale bez wody zamrze
Świerk serbski - Picea omorika 21:46, 10 kwi 2014

Do góry
Nigdy nie kupiłabym działki z sosnami i dębem
Cis - Taxus 21:44, 10 kwi 2014

Do góry
Jak dla mnie to jakiś inny. Może Semperaurea?
Problemy z tujami 21:43, 10 kwi 2014

Do góry
Słabe przyrosty zywotników powodują błędy w uprawie albo słabe sadzonki, czy też okazy, jeśli kopane, mogły mieć słabe korzenie i długo trwa ukorzenianie.

Kolejne powody:

- jałowa gleba
- susza

Jeśli przy tym był brak nawożenia, to głodne tuje jak nie wiem co, więc z czego mają mieć przyrosty, skoro papu nie dostały?

Dołki do sadzenia trzeba zaprawiać, tuje trzeba podlewać. Kora nie ma tu nic do gadania A jaką korę dałaś? Chyba że może prosto z tartaku? Zabrała im cały azot. Musi być przekompostowana.

Nawożenie, zasilanie trawnika 21:36, 10 kwi 2014

Do góry
Nieeeee, te trzy do wyboru czyli jeden z nich, a potem nawóz wieloskładnikowy do trawnika
Wrzosy - Calluna 21:33, 10 kwi 2014

Do góry
Uleczyć go możesz, gdy wyjmiesz go z doniczki i posadzisz w kwaśną glebę, będziesz podlewać i dbać. Przytnij co suche.

A teraz podlej w doniczce, chociaż przyczyną złego stanu może być też zalanie (może doniczka nie ma dziury od spodu?) , albo po prostu to, że zmarzł w zimie i po nim.
Wrzosy - Calluna 21:30, 10 kwi 2014

Do góry
kami_la napisał(a)

mam 3 wrzosy w doniczkach ale jeden mi choruje, tak wyglada jest lichutki I nie kwitnie, trzyma sie jeszcze ale tak mysle jak go uleczyc ?moze pzresadzic?poradzcie mi cos?
Nawożenie, zasilanie trawnika 21:30, 10 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Saletra wapniowa, amonowa, mocznik, azotu potrzeba na start.

Dziękuje . Wapniowa jako pierwsza,dalej amonowa aostatni moczuik-tak? Jjakie radzisz odstepy czasowe? Wapnia zaraz po aeracji ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies