Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Typografia ogrodu 15:53, 09 mar 2017

Do góry

Do raju daleko - u Ewy 15:52, 09 mar 2017

Do góry
Mirella napisał(a)
Zima też ładna w Twoim ogrodzie, wiem, wiem chcemy wiosny, u mnie zimno ,w zeszłym roku wiosna wcześniej zagościła.

mam trzy ciemierniki i zero kwiatów od trzech sezonów a liści jak na lekarstwo

Byłam dziś w ogrodzie i policzyłam ciemierniki - mam ich 15 Rosną słabo. Posypałam je dzisiaj skorupkami jajek i podlałam nawozem do roślin kwitnących. Sprawdzimy, czy to pomoże

Tak wyglądają ciemierniki w najlepszej kondycji - ruszają z pączkami

Tonący w bieli 15:51, 09 mar 2017

Do góry
Teraz wykopałam zdołowane doniczki i mam takie rodzinki. Zagrażają moim uprawom?
Ogród KasiWB - część II 15:43, 09 mar 2017

Do góry
Pierwsze oznaki wiosny w moim ogródku

Ogród na piasku i z wielkim murem 15:38, 09 mar 2017

Do góry

taką wersję sobie wyprodukowałam

napisy są malutkie, więc podaję wg kolejności od lewej strony:
stożek to picea glauca pendula, pod nim lub wokół mogą być Tuffety lub limeglow
brązowe kółka to tuja Golden Tuffet
zielone kółka to tuja Bowling Ball
zielony wielokąt to jałowiec limeglow

Zapraszam do miażdżącej krytyki

Co by tu posadzic.....? 15:16, 09 mar 2017

Do góry
jacekg80 napisał(a)
Mam kłopot ze skarpą przy tarasie ktora ciagnie sie obok chodnika skręca pod kątem 90 stopni i prowadzi do ulicy z przodu domu. Jak widać na zdjeciach coś juz tam posadziłem, ale to chyba do zmiany. Szmaty tez nie bedzie. Pierwotnie chciałem zrobić żwirową scieżke obok szmaragdów, ale skarpa jest zbyt stroma. I wszystko bedzie spływac. Jesli uda mi sie ja wypłaszczyc, dowioze ziemi to co i jak ją obsadzić? Czy usunąć te cisy i posadzić trawy, irgę płożącą, laweny...., może szpaler hortensi??? Może coś na pniu. Chciałbym zostawić te 3 derenie przy tarasie. Maja stwożyć osłonę przed sąsiadami, wprowadzić trochę intymnosci. Tej furtki też w przyszłosci nie bedzie, jak już dorobimy sie ogrodzenia frontowego :-/ Bez Was nie dam rady

Jacku, mam dwie propozycje i obie łączy opcja zlikwidowania tego paska trawnika

Jedna opcja to murek oporowy pod skarpą. a przed tujami albo wykorowana ścieżka, albo zero ścieżki i np. pas hortek.
Druga opcja to spłaszczenie/złagodzenie skarpy aż do tuj, I też obsadzenie pasem roslin, ale w tej opcji przejście tylko kostką koło domu.

Tu absolutnie bym zrezygnowała z trawnika, bo on nie ma uzasadznienia, a jest tylko zbędnym i kłopotliwym balastem do pielęgnacji i koszenia.
Tu ma być ogród :) 15:00, 09 mar 2017

Do góry
Uległam pokusie i zamówiłam w sklepie internetowym pełne odmiany orlików i lilii

http://sklep.cebulekwiatowe.pl/product-pol-6242-Roselily-Lilium-Isabella-1-szt.html?text=lilia+isabella

http://sklep.cebulekwiatowe.pl/product-pol-1674-Roselily-Lilium-Annika-1-szt.html?text=annika

http://sklep.cebulekwiatowe.pl/product-pol-6243-Roselily-Lilium-Natalia-1-szt.html?text=natalia

A to moja ulubiona zeszłoroczna, mam nadzieję, że się rozmnożyła

Gożdzikowa - wiejski ogród 14:51, 09 mar 2017

Do góry
Kokesz napisał(a)

Witam
Dotarłam do Ciebie za sprawą tej przepięknej lilii, czy mogę się uśmiechnąć o wysłanie takich cebulek przybyszowych
Pozdrawiam
Renata

Bardzo bym chciala obdarować jak najwięcej ogrodniczek...ale niestety na razie limit wyczerpany...właśnie jesienią rozeslałam co tylko sie dalo.. zostawilam sobie jedna duzą cebulkę i kilka dzieci.jeśli przyrośnie jej znowu to wtedy chetnie sie podzielę ..a na razie przykro mi bardzo

a co do lilii orientalnej to musiala mieć za cieplo...40 cm to bardzo dużo..co by tu Ci poradzić
Cebule sadzi sie dosyć glęboko ale to jakieś do 20 cm góra...więc ze 20 byłoby ponad ziemią ..to teraz nie da rady za wcześnie

albo posadż ją w jakimś koszyczku i potrzymaj w ciemnym chlodnym miejscu a jak zaczną już pokazywać się w gruncie wtedy wkopiesz ją z koszyczkiem w ziemie ...albo posadż w donicy i postaw na oknie ..jak zrobi się ciepło wystawisz do ogrodu..

ja u siebie nie wykopuję ...narzucam trochę ściolki..ryzyk-fizyk jeśli giną trudno

Ta już żyje ze 4 lata..niewykopywana a u mnie najzimniejsza strefa
Rhododendron, Azalia i inne wrzosowate 14:49, 09 mar 2017

Do góry
katel napisał(a)

Na koniec jeszcze zdjęcie z sierpnia, pięknie wypuścił młode listki.

Czym Ty go karmisz?
Osiedlowy ogródek 14:30, 09 mar 2017

Do góry
I coś dla ochłody latem na balkonie

Margarita

Mojito

Sangria

Anna i Ogród 14:28, 09 mar 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Dziś zakupiłam 10 Evergold

Co roku są i zawsze sobie mówię że później a później już znikają. Więc teraz powiedziałam że kupię. No i kupiłam.
ale wypasione
Osiedlowy ogródek 14:27, 09 mar 2017

Do góry
Deserki

Tu ma być ogród :) 14:19, 09 mar 2017
Do góry
lindsay80 napisał(a)
Można powiedzieć, że jestem już przygotowana do stosowania ekologicznej ochrony roślin w tym sezonie.

Dotarł tymol i olejek rozmarynowy oraz propionian wapnia, którego zakupem i rozdziałem zajęła się Danusia

Stokroty też już mam, tylko pogoda sadzeniu nie sprzyja

a jak zamierzasz tego używać ? widze szał na forum na te specyfiki.

gdzis jest info ? czy watek?
Osiedlowy ogródek 14:16, 09 mar 2017

Do góry
To też zaliczam do pieczenia

Tu ma być ogród :) 14:14, 09 mar 2017

Do góry
Można powiedzieć, że jestem już przygotowana do stosowania ekologicznej ochrony roślin w tym sezonie.

Dotarł tymol i olejek rozmarynowy oraz propionian wapnia, którego zakupem i rozdziałem zajęła się Danusia

Stokroty też już mam, tylko pogoda sadzeniu nie sprzyja

Osiedlowy ogródek 14:12, 09 mar 2017

Do góry
Szneki z glancem i rogale marcińskie

Osiedlowy ogródek 14:06, 09 mar 2017

Do góry
Chleb tzw baltonowski

italic text
...uDany ogród 14:04, 09 mar 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
a ja swoje dzis sprawde od niedzieli nie widzialam ogrodu a w niedziele i tak tylko chwilke, zolte wylazily wiec moze dzis bedzie wiecej widac

To tak jak ja ostatnio byłam w niedzielę, dzisiaj miałam iść ale leje i to mnie skutecznie odstrasza
Może później się wybiorę?

Żółtych nie mam wcale, na jesień dosadzę kilka setek białych botanicznych, drobniejsze ale niezawodne

To zeszłoroczna krokusowa rzeczka, w tym roku znaczne więcej kiełkôw wyszło

...uDany ogród 14:00, 09 mar 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Piękny krokusik
Moje jakoś dziwnie wychodzą. Mało i same żółte

Ja mam same fioletowe, ale ten jest w kuchni

Mam takie, ale jeszcze nie kwitną

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies