Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Wśród brzóz i dębów 19:01, 05 paź 2019

Do góry
Witaj Basiu Piękne widoczki, piękne ozdobniki a ten kot na drzewie cudowny, mówisz że piąty rok go masz i żadnej fotki wcześniej nie pstryknęłaś ? oj, oj :-/
Grzybki w kropeczki śliczne a o prawdziwki jestem zazdrosna
Twój wielki ogród jest piękny, rób zdjęcia częściej, teraz jesień nadeszła, kwiatuchy zmieniają kolory, brzozy żółkną ... daleko mieszkasz to chociaż niech do fotek powzdycham
+Energy House nowoczesny i jego ogród 13:49, 05 paź 2019

Do góry

Witam wszystkich,
mam nie lada problem z zagospodarnowaniem swojego ogródka.
Dom z nowoczesną bryła i do tego pasowałby taki tez ogród a jednak wolałbym przydomowy sad, warzywniak. Problemem jest też jego położenie na działce i ułożenie wg słońca, gdyż wjazd jest od południa.
W tym momencie myślę posadzeniu drzew owocowych większych jak czereśnie, stare jabłonie od północy. Od wschodu mniejsze brzoskwinie, gruszki, śliwki.
Od zachodu żona sobie umyslała dwa rzędy brzozy, tak by ją przycinkać na ok 4m by zasłaniała widoki. Ale jednoczesnie miejsce od północnego zachodu chciałbym zostawić na warzywniak i niewiem jak to jakoś odgrodzić żeby tego nie było widać? Myślałem też by posadzić róże parkowe po obwodzie działki zamiast ogrodzenia.
Zdjęcie nieaktualne ponieważ dom już stoi.
Ogrodowe kreacje 21:53, 04 paź 2019

Do góry
To prawda Elu - brzozy straszne pijusy, ale uroku jesienią im odmówić nie można jak żółkną korę też ładną mają. U mnie to samo żywopłot z grabu, który przy brzozach rośnie marniutki jest, no ale niestety musi sobie radzić w takich warunkach, bo brzóz nie wytnę, ponieważ mi parawan robią i jak jeżdzą tiry, albo autobusy, bo przy ruchliwej ulicy niestety jest moja posesja to na szczęście ich nie widać jak brzozy liście mają
Ogrodowe kreacje 21:37, 04 paź 2019

Do góry
Aby wyżywić górkę drzewo pobiera dużo pokarmu z ziemi.
Pod każdym drzewem wszystko marnie rośnie.
Np mam brzozy i dokoła tuje
Brzozy odsunięte ok 3 m od Tui - tuje słabo rosną. Trzeba je podlewać . Brzoza to duży pojus.

U mnie w tym roku jedna winorośl mało kiscimoala. W zeszłym roku zrobiłam wino a w tym roku ledwo ledwo coś tam do zjedzenia.

Miłej niedzieli
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:03, 04 paź 2019

Do góry
Brzozy żółkną. O ile w sezonie zimowym i letnim Doorenbosy ze względu na intensywną biel pni wydają się być bardziej efektowne, to wiosna i jesień należy do brzóz brodawkowych. Zarówno młode listki jak i przebarwienia w ich wykonaniu są milsze dla oka.

Dostaję od MPO jeden wór tygodniowo na odpady zielone. Od dwóch tygodni zapełniam je ścinkami róż. Dzisiaj doszedł kolejny. Przycięłam trzy róże Bonica na frocie i zaczęłam podcinać potwory przy warzywnikowej pergoli. Te rabatowe tnie się w miarę dobrze, ale te pnące to masakra. Zakiełkowała mi myśl, żeby zlikwidować róże i posadzić powojniki. Oswajam tę myśl. Bo jednak lubię, kiedy ogrodowe prace sprawiają mi przyjemność i nie stanowią zagrożenia dla ciała.

Siwe niebo potęgowało jesienny nastrój i sprzyjało ogrodowemu snuciu planów.

Turzycom SS nie można pozwolić na zagęszczanie i starzenie. Jako pojedyncze, młode kępy wyglądają o niebo lepiej.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:02, 04 paź 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Asiu, nie jest tak różowo - serby kupowane w szkółce odległej o 60km, brzozy i reszta w szkółce oddalonej o 90km... z tym czasem też krucho, mam takie zaległości w robocie, że hej . I dlatego po brzozy wyjechaliśmy z domu o 6.30 i na 11.00 byliśmy z powrotem.
Czekam na Twoje zakupy, szczególnie na parocję .

No dziś mają dotrzeć , od razu cyknę choćby telefonem

mrokasia napisał(a)
Powiem Ci, ze to przez mojego eMa. No tak się wkręcił, że jestem zdumiona i za nim nie nadążam. I naciska, żeby w tym roku zrobić jak najwięcej z kategorii "technika" i "szkielet ogrodu". W sumie mi to pasuje, w następne sezony będę sobie dłubać powolutku, dosadzać małe krzewy, byliny, dopieszczać .

To super, bo ile można ciągnąć na pozycji lidera … W peletonie musi się co jakiś czas zmienić prowadzący - więc Ty skwapliwie z tego korzystaj, a potem na spokojnie dopieszczaj drobnicą
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:51, 04 paź 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
No tej mnogości szkółek w zasięgu samochodu to Tobie zazdroszczę bardzo. Aaa, no i czasu, żeby tam pojechać . Mój czas się ostatnio skurczył jak gacie w praniu , z niczym nie zdążam, albo przydeptuję sobie jęzor . Właśnie sprawdziłam, że być może do mnie też dotrą moje cuda - parocja i Ballerina. To się później pochwalimy

Asiu, nie jest tak różowo - serby kupowane w szkółce odległej o 60km, brzozy i reszta w szkółce oddalonej o 90km... z tym czasem też krucho, mam takie zaległości w robocie, że hej . I dlatego po brzozy wyjechaliśmy z domu o 6.30 i na 11.00 byliśmy z powrotem.
Czekam na Twoje zakupy, szczególnie na parocję .

Margerytka40 napisał(a)
Rozpędziłaś się z robotą. Ja myślałam, że zimą będzie planowanko a tu już prawie obsadzone

Powiem Ci, ze to przez mojego eMa. No tak się wkręcił, że jestem zdumiona i za nim nie nadążam. I naciska, żeby w tym roku zrobić jak najwięcej z kategorii "technika" i "szkielet ogrodu". W sumie mi to pasuje, w następne sezony będę sobie dłubać powolutku, dosadzać małe krzewy, byliny, dopieszczać .
Wśród brzóz i dębów 00:34, 04 paź 2019

Do góry
Basiu, nabyłam dzisiaj brzozę pendulę i to całkiem sporą.
Jak włożyłam do samochodu, to eM nic nie widział w lusterku wstecznym
Ale dojechaliśmy bez problemów
Ten zakup to efekt zapatrzenia się na Twoje brzozy, choć w wersji mini.
Pamiętajcie o ogrodach 23:47, 03 paź 2019

Do góry
Grzesiu, no i nie pomyślałam. Pojechałam do W-wy tylko do fryzjera i zaraz się jacyś znajomi znaleźli, których nie widziałam ho, ho. Ale jutro napewno coś ci podrzucę do tych trawek

Variegatus z przebarwioną trzmieliną jest prześliczną kompozycją. To jak brzozy i pędy dereni.
Ania -Spełnione marzenie 20:45, 03 paź 2019

Do góry
Rumianka napisał(a)
Mając wielki dylemat, jakie drzewa posadzić, w tym roku zdecydowałam się na klon czerwony "october Glory"... Latem miał liście zielone z czerwonymi żyłkami i oczywiście czerwoną łodyżką...ma się przebarwić na czerwony ognisty...czekam na ten efekt...

Aniu Rumianka mi z ust wyjęła ten klon jest bardzo piękny. Jeszcze klon "Red Sander" , "brendywine".
Dąb błotny "Green pilar" - przepiękny. Wąski zresztą zobacz.
Również polecam buki kolumnowe zielone.
Brzozy o białym pniu "doorenbos" też bardzo ładna.

Milka też pisała O kolumnowych musisz stworzyć na tle płotu zielona ścianę z drzew.

Ponieważ jeszcze moje dęby błotne nie zmieniają kolorów więc nie wstawiam u siebie na wątku wrzucę u ciebie (jak zobaczysz to usunę).

To jest dąb błotny z zeszłego roku 10 października w lecie ma błyszczące zielone liscie

To jest tulipanowiec jak go kupiłam miał 0,5 m 5 lat temu

Jeszcze zobacz dęby monumenty Szkółka Szmidt
Ogród w Klein Kottorz 20:26, 03 paź 2019

Do góry
Milka napisał(a)
U mnie też 3 nie kwitną, ale akurat z tego się cieszę.
Masz dużo fajnych roślin i ładnie skomponowany ogród.

Irenko, lejesz miód na moje serce

Syn wciąż powtarza, że wszystkiego za dużo, za gęsto, że powinny być 4 brzozy i trawnik. Ja mam inną koncepcję ogrodu i ją realizuję i cieszę się, że mnie ktoś wspiera
Ania -Spełnione marzenie 15:33, 03 paź 2019

Do góry
Dorotka ,

Do Twojego ogrodu to mi jeszcze wiele brakuje ,

Co do hortensji ,
To już chyba na " Białym Zakątku " zakończę moją kolekcje ,

Dzięki uroczym ogrodniczką na tym forum i podróżach po waszych pięknych , cudownych ogrodach otworzyłam się na inne roślinki

Teraz jest na etapie jeżówek ( to też za sprawką jednej uroczej ogrodniczki )
i kombinuje jeszcze jak by tu brzozy wkleić ( to też za prawą naszego kolegi ogrodnika )

Ponieważ moja działka to 23 m x 150 m to pewnie jeszcze się na coś skusze

Będzie mi bardzo miło jeśli jeszcze do mnie wpadniesz
Zapraszamy na babskie pogaduchy
Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:40, 03 paź 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Dziś bladym świtem pognaliśmy do Pęchcina. Zakupy uważam za udane, jutro przyjadą więc oby pogoda dopisała to będzie wielkie sadzenie .
Kupiliśmy trzy brzozy Doorenbosy, buka Cockleshell (bardzo mało info o nim, ale spodobały mi się śliczne listki i ma dorastać do 15m więc nie będzie olbrzymem), kalinę Onondaga, kalinę na pniu Spring Red Compact, trzy kruszyny Fine Line (to wybór eMa ) i świdośliwę Ballerina .

I o świdośliwę Ballerina chciałam Was spytać - pchać ją pod płot do warzywnika czy raczej dać ją gdzieś w rabatach??? W warzywniku wcześniej planowałam 3 sztuki świdośliwy kolumnowej Obelisk albo Robin Hill na pniu bo niezbyt dużo tam miejsca i nie jestem pewna czy ta Ballerina nie będzie mi tam wydłubywać oczu. Przed nią miałyby być skrzynie na warzywa. W jakiej odległości od płotu ewentualnie ja posadzić???

Ja tego czytać nawet nie mogę bo mi się pogarsza Ciągle uziemiona jestem a ty mi ciśnienie podnosisz
Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:13, 03 paź 2019

Do góry
Dziś bladym świtem pognaliśmy do Pęchcina. Zakupy uważam za udane, jutro przyjadą więc oby pogoda dopisała to będzie wielkie sadzenie .
Kupiliśmy trzy brzozy Doorenbosy, buka Cockleshell (bardzo mało info o nim, ale spodobały mi się śliczne listki i ma dorastać do 15m więc nie będzie olbrzymem), kalinę Onondaga, kalinę na pniu Spring Red Compact, trzy kruszyny Fine Line (to wybór eMa ) i świdośliwę Ballerina .

I o świdośliwę Ballerina chciałam Was spytać - pchać ją pod płot do warzywnika czy raczej dać ją gdzieś w rabatach??? W warzywniku wcześniej planowałam 3 sztuki świdośliwy kolumnowej Obelisk albo Robin Hill na pniu bo niezbyt dużo tam miejsca i nie jestem pewna czy ta Ballerina nie będzie mi tam wydłubywać oczu. Przed nią miałyby być skrzynie na warzywa. W jakiej odległości od płotu ewentualnie ja posadzić???
Między brzozami 09:55, 03 paź 2019

Do góry
Witaj Misia

Pozwoliłam sobie zajrzeć do Ciebie
Uwielbiam oglądać ogrody do początku ich założenia ,
Bardzo podobają mi się Twoje pomysłu
A przyciągły mnie do Ciebie brzozy

Pozwól że będę zaglądać

pozdrawiam Ania
Tajemniczy Ogród 23:09, 02 paź 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)
Agatko, ja tak z boku po cichu tu się szwendam po Twoich rabatkach, podczytuję co i komu dolega i szczerze współczuję bólów wszelakich. I chciałam rzec, nie będąc ani trochę oryginalną, że masz bardzo klimatyczny ogród, brzozy robią świetną robotę. A ostatnie fotki bordowych liści podświetlanych przez słońce są zjawiskowe
Aaa i prześlij mi proszę namiar na ten florovit z borem, podlałabym swoje owocowe wypierdki w "sadzie"

Bardzo Cię przepraszam, umknął mi Twój komentarz. Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa! A namiary Ci znajdę jutro, bo dziś już spać idę
Tajemniczy Ogród 21:59, 02 paź 2019

Do góry
Ania111 napisał(a)
Witaj Agatko ,

Przejrzałam Twój wątek od nr.1 ( zajęło mi to trochę czasu )
Ale było warto ,
Przemiana ogrodu w taki krótkim czasie jest zaskakująca ,
a pomysły jakie miałaś na ogród są w 100 % trafne ,

Ja w ostatnim czasie jestem zafascynowana brzozami ,
A tu proszę ,
piękne kilkuletnie brzozy

Bardzo pięknie ,
Będę Cię odwiedzać,
Czekam z niecierpliwością na nowe fotki z pomysłami ,

Pozdrawiam Ania

Aniu, witam Cię bardzo serdecznie! Że Ci się chciało czytać! Dobrze, że piszesz o tym czasie, bo mi się wydaje, że wlokę się ze wszystkim strasznie Brzozy są cudowne, choć mają swoje wady
Zapraszam częściej!
Tajemniczy Ogród 21:52, 02 paź 2019

Do góry
Witaj Agatko ,

Przejrzałam Twój wątek od nr.1 ( zajęło mi to trochę czasu )
Ale było warto ,
Przemiana ogrodu w taki krótkim czasie jest zaskakująca ,
a pomysły jakie miałaś na ogród są w 100 % trafne ,

Ja w ostatnim czasie jestem zafascynowana brzozami ,
A tu proszę ,
piękne kilkuletnie brzozy

Bardzo pięknie ,
Będę Cię odwiedzać,
Czekam z niecierpliwością na nowe fotki z pomysłami ,

Pozdrawiam Ania
Wśród brzóz i dębów 14:44, 02 paź 2019

Do góry
marba napisał(a)

Basieńko, dziękuję Ci za zamieszczenie fotki z wiklinowym kotem. Dawno go nie pokazywałam. Siedzi na tym drzewie już piąty rok.

A szkoda, ze go nie pokazujesz bo jest piękny tak jak ogród innym okiem bo zawsze inna perspektywa i cos nowego pokazane Kobea Ci super kwitnie no i ten Twoj jar i brzozy zawsze zachwycają Pozdrawiam
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 14:31, 02 paź 2019

Do góry
Zauważyłam że mam problem z motywacją jak zbyt długo muszę czekać na efekty. A właściwie to nawet nie brak motywacji a frustracja mnie dopada.

Brzozy mnie wkurzają bo po pierwsze wizja cięcia wielgachnych okazów mnie przeraża i efekt tego cięcia jest bardzo niepewny. Teście mają takie przycinane co parę lat i mi się nie podobają. Po drugie właśnie dlatego że cięte duże okazy mi się nie podobają swoje już przycięłam i chyba im zaszkodziłam bo dość że prawie nie urosły to jeszcze gałązki im przysychają. Jedna zupełnie jakaś taka drapaka się zrobiła.

Ech no nie są to chyba drzewa dla mnie bo chciałabym żeby szybko urosły i dały cień a potem już nie rosły, na pewno nie chce w ogrodzie 30m drzew. 8-10 by mi wystarczyło ale jak urosną do 10 metrów przecież nie przytnę.

Najbardziej chciałabym white light ale ciężko je dostać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies