Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To miejsce trzeba kochać 22:22, 05 mar 2017

Do góry
Fotki z wczoraj. Nowa rabata po usunięciu korzeni
Moja działka na Dębowym Lesie 22:19, 05 mar 2017

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Mama moja podlewa odstałą wodę,przesadza wtedy jak trzeba,uśmiecha się do nich i rosną
A Ty może masz jakąś inną metodę?

Oj,oj oj ,, ja jestem - żyję w ciągłym biegu na dodatkowe " pieszczochy " roślin nie mam czasu.Storczyki podlewam raz w tygodniu tez odstałą woda .Już od lutego do listopada raz na miesiąc hummusem

Wczoraj cały dzień na działce. I cały dzień pracy.
Przycięłam wszystkie powojniki.dokładnie nie wiem ile ich mam - kilkanaście albo juz ok.20.
Kilkanaście sztuk hortensji.
W rabatach powycinałam , wygrabiłam wszystkie resztki pozimowe.Liliowców mam tez ok 60 sztuk. A na zimę nic nie wycinam zawsze rośliny bardziej maja swoją naturalna ochronę .U .mnie zimy na wschodzie potrafią być i często sa większe, mroźniejsze itp.
Przycięłam róże ,Kilka trawek,Tylko tyle mam
Zobaczyłam nawet kilka liści starych, czyli kilka mieczyków zostało na zimę.
I przepadło zapewne.Ale to nic już z 15 kupiłam nowych
Wygrabiłam we wszystkich rabatach ,Tylko 2 drzewka owocowe przycięłam.I tak do soków narciarskich tyrałam .Ból kręgosłupa znowu się odezwał.Ale to nic jestem dotleniona i usatysfakcjonowana ,że tyle prac w ogrodzie zrobiłam.
Chciałam dużo zrobić bo w czwartek w nocy wyjeżdżam na tydzień do Włoch.Taki mały urlop na konto tej mojej minionej rocznicy ślubu
Wrócę i tak będzie dużo do zrobienia.Ale najważniejsze,że clematisy przycięte. a widziałam niektóre już pączkują. I horki też przycięte fryzury mają

Nawet zdjęć nie zdążyłam zrobić,o chciałam zrobić dużo.A korciło mnie,o na rocznicę ślubu do mojej lustrzanki dostałam nowy większy obiektyw - tubę do robienia zdjęć,
Trudno będę uczyła się dopiero we Włoszech albo jak wrócę.Na obiektach roślinnych w ogrodzie.
Tylko wycinając stare liście z irysa zauważyłam pod nim kwitnącego ciemiernika i to mały i kwitnący jednym kwiatem

I pierwszy rannik wyszedł i zakwitł.
Bawarka 22:16, 05 mar 2017

Do góry
Kasiek napisał(a)

Ale śliczne i piękna pogoda była u Ciebie Kasiulek
Ukojenie 22:15, 05 mar 2017

Do góry
Pigwowiec japonski:

I liliowiec - chyba:

Kiedyś będzie tu ogród 22:15, 05 mar 2017

Do góry
Z zazdrością czytam o Waszych poczynaniach w ogrodach. O mnie wiosna zapomniała... A mokro tak, że buciory zasysa. Samochód u sąsiada stoi bo dojazdu nie ma... bagno...

Hmmm ... krokusy... a kiedy będzie kwiat?

Tylko przebiśniegi ratują honor....

Nawet Jalubi jeszcze w zimowych szatach...
Między pasjami 22:13, 05 mar 2017

Do góry
jola54 napisał(a)
Nie mam się czym pochwalić w moim ogrodzie, bo jeszcze tydzień temu, była śnieżna zadymka, ale już pierwsze oznaki wiosny są. Wczoraj czyściłam rabaty, przycinałam lawendę, grabiłam "trawnik" zdewastowany przez krety i nornice, przycinałam drzewka i krzewy oraz bieliłam korę drzewek owocowych szt.8.

dzisiaj było ponad 17C, więc chyba ziemia trochę się ogrzeje i mój ogród też się obudzi.

wychodowane w ubiegłym roku z malutkich roślinek pięknie przetrwały cała zimę w płaskich donicach.

Suuuper Jolcia już wiosna i pierwsze prace zaliczone pięknie donice obsadziłaś skalniaczki jak ta lala będą cieszyć kotkami się nie przejmuj może na nornice polują i naprawdę Cię lubią wiesz jak bardzo kopią i brudzą to ja bym wysypała piasku gdzieś na rogu może tam się przeniosą buziaczki
Ogród Ani :) 22:12, 05 mar 2017

Do góry
I druga hortka, której żadna gałąź nie była pionowa.

Na zdjęciach widać podpory/obręcze, które niestety powodowały uszkodzenia gałązek w miejscach oparcia. Dzięki cieciu w nóżkę podpory będą wreszcie zbędne

Ukojenie 22:12, 05 mar 2017

Do góry
Zakochana jestem w tych zoltych zurawkach obok pas tulipanow:

Podejrzana pod oslona hortensja ogrodowa i rudbekie z jesiennej wyprzedazy:
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:12, 05 mar 2017

Do góry
korytko już prawie całkiem zarosło

i w lepszym świetle efekt wczorajszych prac

i moje buksiki co mikro sadzone były

już ładna obwódka
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:09, 05 mar 2017

Do góry

budzą się irysy

i orliki
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:07, 05 mar 2017

Do góry
chyba wypadnie ten rodek

co go odkopię to coś zagrzebuje.... w tydzień tak się zmienił

Lawendowy zawrót głowy 22:07, 05 mar 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
moje koteczki ))sa tylko trzy ale zapewne rozumiecie moja radosc )

śliczne mmmm zaraz się zacznie szał oby tylko znów nie zmieniła się pogoda ze wskazaniem na zimnooo ...buziolki
Sezon 2017 u Hanusi 22:05, 05 mar 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Izabelko, Violu, tulipanki, jeżeli nie zjedzone, pokażą mi swoją najlepszą stronę! Ja mam te co późno kwitną, w ubiegłą wiosne miałam dopiero w kwietniu kwitnienie, a tegoroczna wiosna u mnie na razie zimna. Do dziesiątki nie dochpodzi w dzień, a w nocy nie raz i zero.
Ale jestem dobrej myśli. Nie dokupiłam wcześniejszych odmian, to mam tak jak mam.

śliczny sezon i znów się na niego zanosi będzie pięknie Hanuś krokusiki Twoje utulam musiały być naprawdę smaczne buziolki
Ukojenie 22:05, 05 mar 2017

Do góry
Zawilec japonski:

Chryzantema:

Machonia:

Naparstnica:
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:04, 05 mar 2017

Do góry
dzisiaj po drodze do ogrodu

pełno astrów będzie mi wschodziło po całym ogrodzie

wiatr taką robotę zrobił
Ogród Ani :) 22:01, 05 mar 2017

Do góry
Efekt finalny

Tniemy z zapasem ponad śpiącym pączkiem, ponieważ zawsze kilka cm nad cięciem patyczek zaschnie
Tu chyba lepiej widać sposób cięcia w kaskadę - czyli z tyłu zostawiamy dłuższe gałazki, a od przodu krótsze. Ten sposób cięcia skutkuje efektem kaskady kwiatów

Ukojenie 22:00, 05 mar 2017

Do góry
A teraz cos milego
Po poludniu zrobilam obchod:

Berberysy:

Lilia sw Jozefa:

Kapustki - wygladaja jak znienawidzona brukselka ale mnie ciesza:

Bergenie:
Ogród, mydło i powidło. 21:59, 05 mar 2017

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Kasiu ależ nie,nie kochana Kasiu No coś Ty Ja tez nie raz coś wpiszę nie tu gdzie trzeba,zdarza się
Chciałabym mieć tyle miejsca by móc jeszcze kilka róż posadzić
Przyszłam zobaczyć Twoje 'Fairy'.Jak znajdziesz fotki to chętnie zobaczę a może gdzieś są na wątku mniej więcej która strona to bym chętnie zobaczyła
Zobaczyłam za to Twój bez czarny,o jaaaa Piękna Twoja 'Eva'
Ja zamówiłam 'Black Tower'. Mam nadzieję,że będzie miał u mnie tak dobrze jak Twoje

Aniu nie wiem na której stronie wstawiałam fotki, nie mam ich dużo bo chorowała, miała mączniaka (zanim ją posadziłam przeschła mi kilka razy w doniczce) ale i tak kwitła bardzo obficie (to był jej pierwszy rok u mnie), to moja Pink Fairy.

amelia_b napisał(a)
Ciekawe co się u mnie dzieje trzy dni to jednak sporo dla ogrodu u Ciebie widzę już wiosna na poważnie przyszła

Daj znać co kupiłaś i co w ogrodzie , koloru jeszcze w ogrodzie nie ma, Tawlina pokazała liście i tyle ale będzie tego coraz więcej z dnia na dzień .

anabuko1 napisał(a)
Kiełki roślin wyglądają pocieszajaco. W ogrodzie wczoraj zauważyłam wychodzące tulipany,liliowce.
Mała żółta sosenka fajniutka.Takie żółtkoTrawy pampasowej nie mam .Boję się, że u mnie marzlaby.
Wiosenny weekend mamy piękny. Ale idzie jeszcze zimno.

Liljowce już u Ciebie widać, ja się już doczekać nie mogę . Żółciutkiej długo szukałam ale albo nie było albo cena zaporowa ale się udało. Co do trawy pampasowej to i ja się nie spodziewałam że przeżyje - wytrzymała -24 (choć przymrozek jeszcze może być ) jak mi będzie kwitła to wtedy dopiero odtrąbię sukces .

Katkak napisał(a)
Kasiu na tą świecącą sosenkę apetyt mam od dwóch lat. Gdzie ją znalazłaś? I pokaż proszę swój bez czarny Eva, bo Anda mówi, że masz i fajnie prowadzisz . Zastanawiam się czy go wcisnę u siebie, ale gdyby go ciąć to może bym upchnęła .

Witaj Kasiu! Ja też się długo jej oszukałam. Napiszę Ci wszystko na priw, tylko już nie dzisiaj. Podpytałam o nią w Daglezji w Rykach i okazało się że rozmnażają ale różnie z tym bywa ale udało się - wysłali mi ją z kilkoma jeszcze roślinami. Mają od zeszłego roku sklep internetowy.
Bez tutaj możesz zobaczyć :
czarny bez

violka171 napisał(a)

no właśnie zastanawiam się nad judaszowcem drugi rok,i nie mogę się zdecydować ,bardzo mi sie podoba

Violu u mnie rośnie niedaleko magnolii Iolanthe i Derenia kwiecistego i powiem szczerze że nie prezentował się pośród nich jakoś szczególnie. Dereń pięknie kwitnie ale jeszcze piękniej się przebarwia jesienią (właściwie to wygląda wtedy obłędnie) a magnolia średnio się przebarwia ale z kolei jak kwitnie to wygląda przepięknie no a judaszowiec nie prezentował się nadzwyczajnie - prawdopodobnie też podsycha przez tuje obok których rośnie - no ale zobaczymy może jego kwitnienie mnie zachwyci. Jak będzie kwitł to dam znać i zobaczymy.

Betka napisał(a)
Ja zawsze sobie obiecuje ze posadzę cebulowe w donicach i zawsze brak albo czasu albo cebulek
Pampasowa przezimowała mi w gruncie tyle ze przez kolejny sezon nie byla jz taka duza no i nie zakwitła! Różową tez wysiewałam ale nie zeszła!

Cebulowe w donicach mam posadzone warstwowo - zgodnie z instrukcjami Danusi , tylko zimowały na dworze na tarasie i strasznie się bałam że przemarzną. Krokusy jak widać dały radę, zobaczymy jak tulipany i czosnki .
No właśnie takie opinie czytam o pampasowej że nawet jak przezimowała to była podmarznięta i marniała - no zobaczymy, jak ją sadziłam to wiedziałam że może nic z tego nie wyjść .
Ogród do kwadratu 21:55, 05 mar 2017

Do góry
Boszszsz... mam tylko z jesieni... październik chyba

to na pewno z końca października - wtedy cięłam drzewka

Tu widać moją świdośliwę ... to patyczkowate

Więcej mam, ale juz nie chcę pamietać, bo przeciez wiosna puka a ja jesień pokazuję. OBIECUJĘ fotki nowe i świeże w bieżącym tygodniu
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 21:48, 05 mar 2017

Do góry

Iza o ten przedmiot mi chodziło
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies