Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tu narazie jest ściernisko... 22:32, 04 mar 2017

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Na targach było sporo fajnych rzeczy, które by mi pasowaly

Jakoś mi to umknęło! Basiu, wiesz czyjej firmy były te donice? Wzielas może jakiś folder?

Wizytówka - Ogród, mydło i powidło 22:27, 04 mar 2017

Do góry
Wrzesień.
Kwitnący kwaśnodrzew konwaliowy, Rosarium Uetersen, miskant Memory, Heptakodium Chińskie

Tu narazie jest ściernisko... 22:26, 04 mar 2017

Do góry
Podmiejski ogródek 22:25, 04 mar 2017

Do góry
Teraz trochę roślinek:

Mój bez wielopniowy a przed nim zeszłoroczne sadzonki jaśminowców. Trochę mi szkoda kwitnienia, ale chyba za tydzień, jak będę ciąć po kolei rośliny, to ciachnę i te jaśminki, nisko nad ziemią, żeby się rozkrzewiły.

Karmnik, którym bardzo się zachwycałam zeszłego lata, a który zimę marnie zniósł.

Macierzanka i floks szydlasty dużo lepiej.

Purpurowa od mrozu mahonia ładnie się prezentuje zarówno z jukką jak i ze złotlinem ale to jej nie uratuje od przenosin

Do jukki z kolei pasuje kostrzewa
Tysiąc radości i utrapień 22:25, 04 mar 2017

Do góry
W ogrodzie kwitnie ciemiernik. To główna stołówka dla pszczół

Dzisiejsze słonko sprawiło, że płatki rozchylił krokus i przebiśnieg

Gardenia 2017 22:23, 04 mar 2017

Do góry
Byłem tez dziś na targach od 9 do 13 i było fajnie ale te tłumy przerażają hehe
Tylko to kawał drogi tam miałem ale już w domu jestem prawie co wszedłem

Przerwa na kawę... 22:23, 04 mar 2017

Do góry
Tyle tego wyszło.

Dziewczyny ja taką optymistą to nie jestem. Z czerwonej pelargonii wszystkie sadzonki mi padły. Robiłam tydzień temu. Może coś z tego wyjdzie. Te pelargonie ładne były. Jako jedyne pelargonie u mnie na tym słońcu wytrzymują. Jakby nawet 10 sztuk się udało byłby sukces.
Tysiąc radości i utrapień 22:19, 04 mar 2017

Do góry
Alinko, chyba faktycznie czas się obudzić .
Pierwsze kwiaty w ogrodzie kwitną, za mną pierwsze tegoroczne wysiewy i prace ogrodowe. Pierwsze zakwasy już też
A więc na powitanie w nowym orgodowym roku...

Podmiejski ogródek 22:18, 04 mar 2017

Do góry
Chyba Wam jeszcze nie pokazywałam zdjęć wejścia:

Stożek w donicy o dziwo przeżył, mimo że ledwie był okryty.
Po drugiej stronie furtki stożek, kulka, bluszcz puszczony na ścianę i hortensja nikko blue w środku. Póki się nie rozrośnie, muszę dać jakieś żurawki albo hosty w stopy

Z drugiej strony podjazdu mur, który pilnie domaga się przebudowy, a pod nim rabatka bylinowa, którą kiedyś zamienię na drzewka prowadzone jako szpaler.

A tu druga strona furtki - stożek bukszpanowy jest przeznaczony na rabatę pod tarasem. Obok rośnie limka, która zapewne zajmie cały ten trójkąt.
Wizytówka - Ogród, mydło i powidło 22:13, 04 mar 2017

Do góry
Ligustr jajolistny Vicaryi, Glediczja trójcierniowa Rubylace, wisteria Domino, Rozchodnik Picolette za nim tuja Mirjam.

Przerwa na kawę... 22:13, 04 mar 2017

Do góry
inka74 napisał(a)
Znalazłam Danusi artykuł o robieniu sadzonek właśnie pelargonii. Obciełam roślinkę mateczną dosyć mocno. Wszystkie zielone części.
Tyle tego dobra było.

Samo dobro. Będzie pięknie w donicach.
Gardenia 2017 22:12, 04 mar 2017

Do góry
Cieszę się, że Przemek wyszedł z twarzą i kupił nóż
Ja miałam dzisiaj pierwszy zjazd i musiałam tam być.
Myślami byłam z Wami

Podmiejski ogródek 22:10, 04 mar 2017

Do góry
Teraz ten węższy, bardziej schowany fragment:

Rabata pod tarasem też w całości do zrobienia ale najwcześniej za rok. Najpierw musimy zrobić taras, który się powoli rozpada, ale w tym roku na pewno nie damy rady.

Rabata przed tarasem. Wymiana tui może w następnej pięciolatce, na razie pouzupełniać jedynie drobne nasadzenia rozjaśniające:, żurawki, hakone itp.

Nooo i część kominkowa

Trzeba zacząć od zmielenia tej górki z lewej strony (stroisz i susz świerkowy) i przerzucenia jej na górkę z prawj strony, gdzie dzisiaj rozpoczęłam robienie kwaśnego kompostu. Potem wycięcie całkiem zaduszonej wisienki, porządne umycie kominka karcherem, przemalowanie muru na szaro (ten biały rozjaśnia, ale też za bardzo zwraca na siebie uwagę), posadzenie na miejscu wisienki ostrokrzewu i wymyślenie kolejnych nasadzeń.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:06, 04 mar 2017

Do góry
JoannA napisał(a)

Mamy taki sprzęt 2 w 1, areator + wertykulator. Odkąd go kupiliśmy nie wyobrażam sobie ręcznego wygrabiania trawnika. Tylko kosza do zbierania suchej trawy nie używamy bo zbyt mały i często trzeba opróżniać. Suchą trawę zgrabiamy i do worów

Też planuję taki sprzęt na przyszły rokUpewniłaś mnie, że to dobry pomysł
Przerwa na kawę... 22:06, 04 mar 2017

Do góry
Znalazłam Danusi artykuł o robieniu sadzonek właśnie pelargonii. Obcięłam roślinkę mateczną dosyć mocno. Wszystkie zielone części.
Tyle tego wyszło.

Kupiłam ukorzeniacz. Niby na składnikach naturalnych. Zrobiłam papkę do oblepienia. Wygląda jak ziemia. Do zdrewniałych miałam ukorzeniacz taki w formie białego proszku. Ten jakieś dziwny. Jeszcze bardziej obskubałam sadzonki. Miały zostać 2-3 listki ale w niektórych wypadkach szkoda było.

Przygotowałam doniczki z kompostem, ziemią i z piaskiem. Sadzonki oblepiłam ukorzeniaczem. Wsadziłam w ziemię i podlałam.

Słoneczny Ogród 21:59, 04 mar 2017

Do góry
Aniu i Aurelio skalniak rozkopałam, to jest taka skarpa dosyć wysoka ponad metr myślę,że ma a długośc może ze 3-4 metry.
Wszystko zdarłam, kamienie odrzuciłam, prawie ich nie było widać już. Wszystko przerosło mi rogownicą i trawą trochę, której nie mogłam wyrwać, bo się uszczypywała.
Robiłam kilka ostatnich popołudni, a dziś miałam biegi w Kole- dla zdrowia biegam.
Po południu przesadziłam morelę i wiśnię takie 7 letnie, naszarpałam się z korzeniami. Wykopałam, bo robię szerszy przejazd, skoro mam zlikwidować drugi wjazd na działkę.
O oborniku nie będę pisała,że na warzywnik wywoziłam bo tam jest z górki, więc nie tak ciężko.
Patyczki hortensji dostałam duuużo więc jeszcze popikowałam.
Czuję już ogromne zmęczenie i idę spać

Nad skalniakiem jeszcze mi zejdzie długo, bo nawymyślałam sobie różnych pierdół do zrobienia, zobaczymy jak to mi wyjdzie.

I muszę zrobić na zamówienie dekoracje bo Pani już czeka i nie wiem kiedy... Mniej więcej pokażę co robię. Z tej dziedziny zdjęć mam chyba tysiące.

Tu narazie jest ściernisko... 21:58, 04 mar 2017

Do góry
Na targach było sporo fajnych rzeczy, które by mi pasowały.

I takich kompletnie nie w moim stylu.
Podmiejski ogródek 21:55, 04 mar 2017

Do góry
A ponieważ, jak każda szanująca się Ogrodowiczanka, zrobiłam dzisiaj porządki - akurat na tyle, żeby zdjęcia można był wstawić, to pokazuję zdjęcia:

rabata rodkowa, na której w zeszłym roku posadziłam większość roślin - teraz będę się przyglądać, gdzie są dziury i trzeba uzupełnić.

rabata lipkowa, którą niedawno omawialiśmy - do zrobienia w całości.
zacząć trzeba od przesadzenia dużego cisa z przodu, wywalenia lilaków i uzupełnienia żywopłotu.

rabata południowa, mój starszy syn w promocji
też w całości do zrobienia, ale ponieważ w zeszłym roku glupio się pospieszyłam z sadzeniem piwonii i cebul, to teraz na wiosnę wywalę jedynie tą wielką tuję i posadzę ciski kolumnowe. reszta będzie do zrobienia w sierpniu/wrześniu.

Rabata pod domem, to co jest - w całości do wywalenia, nasadzenia do zrobienia

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:51, 04 mar 2017

Do góry
tak to wychodzi

jest zdecydowanie lepiej niż było

pamiętacie jakie malizny sadziłam fajnie podrosły
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:48, 04 mar 2017

Do góry
i sypię korę

widać jak ubiegłoroczna wyblakła....też trzeba uzupełnić

już się ściemniało mocno
eM kanty zrobił ciekawe jak długo je utrzyma przy koszeniu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies