Ale ładna i ale ładnie
Tak się zastanawiam czy ona nie jest z pojedynczym kwiatem
Odnośnie tej drugiej- czasami tak mają
U mnie biała w tym roku ma pierwszy raz piękne wielkie pąki a na Sarze niektóre jakby niedorozwinięte.
Będą piwonie na tej rabacie, jedna już posadzona. Mam takie przemyślenia czy nie zaburzą mi później liście tej piętrowości, która jest w sezonie letnim. Jak myślicie? Ona jest do obejścia z każdej strony, ale oglądana z tej pozycji jak na drugim zdjęciu.
Rabata w trakcie sprzątania, siewki jezówek ogarnęłam ale szczawik się rozsiał okrutnie, muszę go dokładnie usunąć.
Były na giełdzie w Elizówce od pana, który ma szkółkę blisko Kurowa po 60 zł, ale średnica pnia mniejsza i niższe sporo. Te mąż akurat trafił w sklepie ogrodniczym w okolicy po 90 zł.
Czosnki - te w wąskich niższe o wiele choć z tych samych paczek brane.
Jak wspomniałam leje od dwóch dni- szczęście dla roślin - rozchodniki są ogromne, horty także - o piwoniach nie wspomnę
Ostatnio nawoziłam trawnik nawozem do kukurydzy zmieszanym z saletra - takiej trawy dawno nie miałam
Popadało wieczorem, w nocy była burza. Cieszę się bo podlało rośliny. Ale ilość ślimaków po deszczu jest porażająca. Ogórki będę siała na nowo, bo zeżarte do cna. Granulki się rozpuściły w deszczu i nie ma śladu po ok 30 roślinach...
Ekipa działa, jeszcze ze 2 dni i będziemy lali strop? Byłoby extra
Plan na dziś to znaleźć i zamówić kamień do gabionów do wypełnienia tyłów, żeby mi granitu nie zabrakło.
To drzewko oberwało od przymrozków? Odbije, tylko trzeba poczekać. U mnie platany średnio co dwa lata podmarzają, a po dwóch miesiącach jakby nigdy nic. Ze stratami w ogrodzie trzeba nauczyć się godzić, jak 'marudzenie' pomaga to ono jest jak najbardziej ok
Iryski cieszą mnie teraz bardzo .....a teraz w końcu cieszy mnie rabata przy domku -azalie zakwitły i od razu wygląda lepiej
obserwuję ją ciągle -co powywalać ,bo aż za dużo na niej naciapałam
Po kwitnieniu zaczynają powoli brzydnąć -ja jak są już takie rozłażące się i zżółknięte ścinam je do zera -badylki po kwiatach sobie zostawiam do suszonych dekoracji ( uwielbiam ) i dość szybko mi odrastają i wyglądają jak kępki traw
nie mam dobrej fotki ,ale to chyba z września -za psicą je widać już odrośnięte -ścinam chyba w lipcu ( nie pamiętam dokładnie )
u mnie rosną najlepiej tam ,gdzie jest mokro i byle jak
mam je podsadzone hakonkami i pomiędzy są hortensje i klony (na rabacie przy placyku basenowym )
a na rabacie przy placyku ogniskowym mam różne rośliny -kocimiętki ,bodziszki ,trawy hakone ,irysy -misz masz na całego