takie skrzyneczki na warzywa mam, tylko jeszcze włókninę dostaną do środka. Kupiłam nasiona rukoli, szpianku, cebulę, szczypiorek, rzodkiewkę, karłową fasolkę z myślą o moich dużych puszkach i słonecznik - bo Filip koniecznie chciał .
azalie nawet teraz ładne
prymulki się budzą
U nas temperatura + 1 utrzymuje się od dwóch dni, śnieg topnieje w ilościach zastraszających, wszędzie ooooogromne kałuże. Od dwóch dni pada też deszcz odsłaniając zamarznięty lód, przemieszczanie się po chodnikach to teraz taniec na lodzie. Podejrzewam, że na pogotowiu gęsty tłum ludzi a wielu mieszkańców naszego miasta wzbogaciło się o gipsowe buciki.
Na jutro zapowiadają 3 stopnie na plusie i malutkie słoneczko…czyżby już wiosna?
Od kilku dni mamy odwilż i zdecydowanie już czuć wiosnę w powietrzu, ale jeszcze dosłownie chwilę temu, w Walentynki, mglistym porankiem ogród przywitał mnie kryształkową biżuterią szadzi:
Pierwsza to Festiva Maxima a druga to któras z serii Coral , najprawdopodobniej Coral Charm. Pisałas u mnie że chcesz kupic Rubrę Plenę ale ze zdjec na poprzedniej stronie widac że ją masz- to 6 zdjecie a moze i 5 bo może było ostre słońce.
Resztki pobudowlane już sprzątnięte
Podzieliłam też mniej więcej działkę na strefy (zgodnie z radami p. Danusi . Zaznaczyłam też gdzie chciałabym zrobić rabaty. Mam nadzieję, że da się coś z tego odczytać
Działka położona jest prawie na szczycie wzniesienia. Wieją niestety mocniejsze wiatry. Z tego co zauważyłam to gleba jest bardziej kwaśna (ładnie rośnie mój jedyny Rh, świerki i tuje, trochę gorzej klon i niektóre warzywa na działce, za to zamiast selera rośnie skrzyp )
Mam problem z planem ciągów komunikacyjnych a szczególnie jeśli chodzi o front domu.
Działka i front domu są od zachodu i są dobrze (nawet za dobrze)nasłonecznione.
Na razie nie damy rady położyć kostki ale zależy mi żeby powolutku zacząć z rabatami. A w pierwszej kolejności chciałabym zacząć coś tworzyć przy altance.
Iwonko dokładnie tak samo zrobiłam i traw nie będę pikować. U mnie już prawie wszystkie trawy wykiełkowały (siałam w niedzielę )☺Że też zapomniałam werbeny wykopać buuu☺
Teraz ta rabata frontowa wygląda tak. Są tam tuje Danica, turzyce Evergold i cebulowe- krokusy i czosnki olbrzymie dlatego na razie nie mogę jej zmienić. Wysiana stipa też powędruje na tą rabatę.
Wysiałam dziś stipę, rozplenice Moundry i Hameln:
Część stipy od razu w wielodoniczki. To eksperyment. Liczę, ze nie będę musiała pikować. Zostawię w takich kępkach. Zebrane nasionka wyglądają jak kołtuny. Przy nasionkach są niteczki, które trochę utrudniają wysiewanie.
Przykryłam ziemią, zajęło to trochę czasu.
O wiele szybciej wysiewało się w pudełko po lodach, ale te trzeba będzie dzielić