Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To właśnie tu 19:15, 12 lut 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
jeszcze angielska mi sie marzy
k. Dawida nie znalam

Uzupełniam poprzednią odpowiedź o zimowy widok kaliny Dawida.

Mirkowy ogród (początki) 19:10, 12 lut 2017

Do góry
frezja napisał(a)
Dużo tego masz. Muszę przegląd nasion ubiegłorocznych zrobić...poczułam się zdopingowana do dalszych wysiewów )
Miło mi że Cię Frezyjko zdopingowałam. Ja teraz jestem w swoim zywiole.Lubię chodzenie koło roślin pikowanie,przesadzanie itd.☺Ewo tak mi urosła Kocimiętka zwykła z nasionka w jeden sezon.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:09, 12 lut 2017

Do góry
eda napisał(a)

Piękne widoczki wszyscy tęsknimy bardzo bardzo ale czekamy cierpliwie czas leci jak szalony zaraz pstryk będzie i wiosna i będziemy grzebać w ziemi sobie ha ha buziaki miłej niedzieli życzę

Jak miło że zajrzałaś Edyś
Grzebać w ziei to ja chyba zacznę w maju bo u mnie wszędzie biało i zaspy śniegowe.
Nawet nie moge podejrzeć jak przezimowały niektóre roślinki bo wszystko pod grubą warstwą śniegu. Niedziela niezbyt przyjemna bo wietrznie, a w nocy wietrzysko aż dudniło na dachu.
Miłego wieczorku
To właśnie tu 19:04, 12 lut 2017

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Dokąd prowadzi?

Agatko, Ewo, już pokazuję ten zakątek

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:01, 12 lut 2017

Do góry
Ewo, teoria mówi, że sadzonki liściaste na żywopłot tnie się na wysokość 30 cm zaraz po posadzeniu i w kolejnych latach też przycina się dosyć mocno. Chodzi o to, żeby żywopłot zagęszczał się od samego dołu i nie miał feleru w postaci łysej nóżki.
Wiem, że serce mocno krwawi, kiedy trzeba ostro ciąć, ale warto.
Ten na zdjęciu ma 4 lata.
Tak wyglądał latem 2013

a tak jesienią 2016- widać, że nie ma łysego dołu

Swój cięłam dwa razy w sezonie: w styczniu/lutym, a potem w czerwcu/lipcu.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:55, 12 lut 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Właśnie czytam jaka imponująca lista

Jak zima obędzie się tak ociągała to nie wiem czy lista się nie wydłuży
Ja już chcę do ogrodu
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:40, 12 lut 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Haniu, znalazłam Twój ogród i bardzo mi się spodobał czy ten żywopłocik bukowy?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:26, 12 lut 2017

Do góry
JoannA napisał(a)
A za takimi widokami coraz bardziej tęsknię

Red Leonardo da Vinci

Artemis

Leonardo da Vinci

Piękne widoczki wszyscy tęsknimy bardzo bardzo ale czekamy cierpliwie czas leci jak szalony zaraz pstryk będzie i wiosna i będziemy grzebać w ziemi sobie ha ha buziaki miłej niedzieli życzę
Wilcza Góra 18:20, 12 lut 2017

Do góry
WilczaGora napisał(a)
... a kiedy spadł śnieg ...

może grzane wino w ogrodzie ? stół nakryty, krzesła czekają

ale zaśniegowane cudnie u mnie już pusto a szkoda bee co robić to wszystko w przyrodzie się dzieje i nie pyta wiesz mi też i chyba nam wszystkim czas leci jak głupi może ziemia szybciej się kręci ? buziaki miłej niedzielki
Mirkowy ogród (początki) 18:11, 12 lut 2017

Do góry
Koniec cdn

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:00, 12 lut 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

jak sie nazywa ten zoltawy krzaczek? mam taki sam a nie wiem co to, dostalam od rodzicow

sliczna masz kotke
Typografia ogrodu 17:57, 12 lut 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Stromby. Szablony są nawet w Ikei za 10 zł ale możliwości jest dużo.trzeba tylko wyznaczyć os. Ja też mam do zrobienia jeszcze galeria na drugiej stronie ściany z plakatami.na jej plecach.prawie 6mb do zagospodarowania i nawet od dwóch lat plan na biurku leży

A tu trochę inspiracji
http://pin.it/SiEn8YG

o dzięki wielkie
widzę że wnętrzarsko ciągnie Cie do PRL-u
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:56, 12 lut 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Drażnisz moją wiosenną potrzebę, u mnie zbita biała skorupa

Dolny Śląsk ma tę zaletę, że wiosna przychodzi tu stosunkowo najwcześniej. Choć i tam jestem dwa tygodnie w tyle za Wrocławiem. Ale za to do stolicy masz bliżej.

Okolice tarasu i długa prosta, Fajną poświatę daje grupa dereni.

I takie tam na koniec

Migdałek kulturalnie i po cichu zszedł był do migdałkowego nieba. Bardzo mnie kusi, żeby wzdłuż trawiastej ścieżki przy brzegu rabaty dosadzić jakieś niewielkie drzewa. Może wiśnię Kanzan? A może wykopać z zapłocia klony ginnala? Na zapłocie w ich miejsce wsadzić graby... Myślę intensywnie.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:55, 12 lut 2017

Do góry
vanilia napisał(a)
Witam serdecznie,
bardzo proszę o poradę.
Wiosną posialiśmy trawę w ogrodzie, gdzie wcześniej rosły warzywa. Niedawno zaczęto budowę bloków, więc zrezygnowaliśmy z prowadzenia ogrodu na rzecz trawy. Staraliśmy się dobrze oczyścić ziemię, przekopaliśmy i posialiśmy trawę z Iławy. Po jakimś czasie dosialiśmy. Może nie była idealna, ale tez nie wyglądała najgorzej, lecz to co się dzieję z nią teraz widac na załączonych miejscach. Trawa żółknie i wysycha. Dodam, ze przy dosiewa nawieźliśmy i dosypaliśmy lepszej ziemi. Początkowo żółte plami były miejscami, lecz teraz atakują całą działke, trawa strasznie się przerzedziła i schnie. Miejscami jest bardzo płytko ukorzeniona, że bez wysiłku można ją wyjąć z korzeniami.

Bardzo proszę o poradę, czy da się jeszcze to odratować?
dodam, że trawę podlewaliśmy w miarę regularnie, ostatnio ciągle pada, więc ziemią się porządnie napiła, a dziś po skoszeniu się załamaliśmy ( zdjęcia)
Nawóz jaki użyliśmy to Substral długo działający.( do 180 dni). Czy może być tak, że za dużo go użyłam? Przyznam, że zużyłam trochę ponad normę i sypałam nieregularnie, ale zaraz po obficie podlałam, a to schnięcie zaczęło się juz przed nawozem.
Jakiś czas temu rozstawiliśmy trampolinę, a po kilku dniach pod nią trawa wyschła, przerzedziła się i umarła.

Dodam jeszcze, iż trawa usycha w miejscach gdzie wcześniej była bardzo gęsta i ładna. Na początku zakupiliśmy podkaszarkę, po skoszeniu nie zebraliśmy trawy i tam gdzie leżała skoszona trawa, w tych miejscach uschła, lecz z tym się pogodziliśmy. Zakupiliśmy kosiarkę i mimo,że na trawniku nie pozostaje nawet jedno źdźbło dzieje się z nią coraz gorzej.

zdjęcie ostatnie predstawia większy obszar trawnika
Mirkowy ogród (początki) 17:48, 12 lut 2017

Do góry
Cd.wysiewów.

Chwasty w trawniku 17:48, 12 lut 2017

Do góry
ręcznie!!!? nawet tak sobie nie żartuj

Do góry
wireless napisał(a)
witam,
założyłem nowy trawnik, wiele cennych informacji wykorzystalem czytając ogrodowisko.pl, dziękuję

trawnik powstawał od wiosny w miejsce 40 letniego trawnika na którym rosła głównie koniczyna.

Wymieniłem wierzchnią warstwę ziemi, jakieś dobre 10 cm, założyłem nawodnienie firmu Hunter i posadziłem trawę firmy Barenbrug na zacienione miejsca, bo to podstawowy problem mojego
trawnika, nie szczędzilem pieniędzy, ani sił, wszystko moimi ręcami

No i byloby ładnie i pięknie, gdyby nie gość, który pojawił się po ok 2 tygodniach ni stąd ni zowąd

Co robić? Jestem jeszcze przed pierwszym koszeniem
Na starym trawniku nie widziałem chyba tego osobnika[/quoteWitaj Wireless]Na tak młody trawnik nie stosuje sie herbicydów ,trzeba recznie sie pobyc albo czekać

Do góry
wireless napisał(a)

Witam,
założyłem nowy trawnik, wiele cennych informacji wykorzystalem czytając ogrodowisko.pl, dziękuję

trawnik powstawał od wiosny w miejsce 40 letniego trawnika na którym rosła głównie koniczyna.

Wymieniłem wierzchnią warstwę ziemi, jakieś dobre 10 cm, założyłem nawodnienie firmu Hunter i posadziłem trawę firmy Barenbrug na zacienione miejsca, bo to podstawowy problem mojego
trawnika, nie szczędzilem pieniędzy, ani sił, wszystko moimi ręcami

No i byloby ładnie i pięknie, gdyby nie gość, który pojawił się po ok 2 tygodniach ni stąd ni zowąd

Co robić? Jestem jeszcze przed pierwszym koszeniem
Na starym trawniku nie widziałem chyba tego osobnika
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:40, 12 lut 2017

Do góry
Zachodnia rabata wciąż w jesiennej odsłonie

Uporządkowany wstępnie prawy i lewy półksiężyc

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies