Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Muszelki 09:41, 16 lip 2023

Do góry
Kasya napisał(a)

Kupiłam właśnie ta odmianę na pniu ale jeszcze kwiatków nie widać
Co o niej możesz powiedzieć ? Masz fotki kwiatów późniejszych ?
U mnie hortki ogólnie bardziej w tyle

Kasiu, 'Fraise Melba' to przepiękna odmiana. Kwiatostany ma bardzo duże o zmieniającej się kolorystyce. Początkowo są limonkowe, potem śnieżno-białe, następnie malinowo-białe, różowe, ciemnoróżowe, purpurowe. Kochają stanowisko słoneczne. Tylko w pełnym słońcu doskonale przechodzą barwną metamorfozę. Mają BARDZO silne łodygi - po ulewie, a nawet huraganie trzymają pion.

Na pniu powinny wyglądać bosko. Będzie Pani zadowolona

Mam jedynie zdjęcia dwuletnich 'Fraise Melba" z przedogródka młodszej Córki i tylko z trzech faz kolorów. Zdjęcia nie obrazują ich rzeczywistego piękna i możliwości, bo to młode egzemplarze.

U siebie na rabatach mam pojedyncze sztuki, ale jakoś nigdy z bliska nie postawiłam ich przed oko obiektywu. W tym sezonie to zmienię
Ogród Basi i Romka 09:34, 16 lip 2023

Do góry
Ogórków też nie kupujemy ten ostatni zbiór chyba zaprawię
Te już się kiszą

I cały czas coś zaprawiam udało nam się trochę odstraszyć szpaki i mam zaprawioni i zamrożone wiśnie i czereśnie też udało się zerwać
Ogród Basi i Romka 09:26, 16 lip 2023

Do góry
Tymczasem w tunelu
Już nie kupujemy pomidorów
Ogród Muszelki 09:09, 16 lip 2023

Do góry
ryska napisał(a)
Porcja lodowca jak znalazł w ten upał dziękuję
Pochwalę powojniki(mam ochotę na tego Kacpra już od dawna) hortensje z patyczków, historię o kotku, zachód słońca i wypasione warzywa.
Bataty u mnie nie rosną, bo nie zadbałam. Wystawiłam w maju na balkon tak jak pomidory i im się to nie spodobało. Ani jeden listek od tamtej pory nie doszedł choć żyją.
U Ciebie mają nawet daszek

Rysko, powojnik 'Kacper' ma okazałe kwiaty (ok. 20-25 cm. średnicy), ale nie są tak liczne, jak u innych odmian.

Bataty posadziłam do skrzyni dopiero po 20 maja. Doczytałam, że nie lubią spadku temperatury poniżej 15°C. Maj był stosunkowo zimny, zwłaszcza noce. Dlatego nie zdjęłam ze skrzyni foliaka (w tuneliku na przedwiośniu przechowuję sadzonki np. pora, selera, sałaty itp.).

Pomyślałam, że skoro bataty lubią ciepełko, to niech sobie początkowo rosną pod folią. Maj był chłodny,  czerwiec też. Teraz, w lipcu są wysokie temperatury, ale nie zauważyłam żadnych niepokojących objawów, żeby ta folia batatom się nie podobała, więc jej nie zdejmuję.

Od czasu do czasu je podlewam i nic więcej. Rosną sobie. Póki co, pędy zaczynają szczelnie pokrywać ziemię.
Hortensjowo 08:29, 16 lip 2023

Do góry
I takie tamy

Kwitnący ciemiernik
Hortensjowo 08:27, 16 lip 2023

Do góry
Rozpuszczona hakone, raczej do wymiany na coś mniej ekspansywnego

Wszędobylski Rozanne, rosną dwie kępy w skrajnych donicach a wygląda, jakby rósł wszędzie

Miała być piękna kula a wyszła jakaś sfera

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 08:21, 16 lip 2023

Do góry
Cebula z jednego woreczka cebuli dymki

Hortensjowo 08:20, 16 lip 2023

Do góry
Dzisiejszy poranek

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 08:15, 16 lip 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Haha Dzik karłowy

Doświadczalnia bylinowo-różana 2 07:54, 16 lip 2023

Do góry
Czekałam już na zdjęcia z twojego ogrodu. Zawsze jakieś inspiracje znajdę. Teraz zwróciłam uwagę na te białe kwiatuszki - co to?
Cała reszta też mi się bardzo podoba.

Anda napisał(a)
April podbija las... 06:38, 16 lip 2023

Do góry
Idę do ogrodu póki w miarę chłodno. Dziś zapowiadają 32....

Serrata Blue Bird
April podbija las... 06:36, 16 lip 2023

Do góry
Wczoraj było tak gorąco jak wróciłam że nie dało się kopać. Wzięłam się więc za pielenie bo nie widać gdzie jest miejsce żeby jeszcze coś posadzić, tak się zielsko rozpanoszyło.
W szale ścięłam bodziszka Raven do zera. Trochę późno pytać o radę czy to był dobry pomysł ale tak mnie już wnerwiał tym bałaganem

Tu po ścięciu pierwszej kępy. Widać z tyłu jakie krzaczory utworzył.
Jak z nim postępujecie? Tniecie tylko kwiaty?

Tyle zielska z trzech sadzonek. Metrowe baty kwiatostanowe

Po wycięciu "odnalazły się" brunnery i paprocie
Może trochę teraz łyso

Ogród długi 02:01, 16 lip 2023

Do góry
Wieczorową porą

Magary Dramaty z Rabaty 01:16, 16 lip 2023

Do góry
Magara napisał(a)
Bożena, mówisz - masz

Izka już widziała, ale jeszcze raz dzięki Jej za inspirację

Serio są wygodne, co mnie nieodmiennie dziwi I, co dla mnie najważniejsze, stoją i stać będą, nie będzie nerwa, że deszcz pada i trzeba zwijać i się motać. I lekkie są, więc mogę przestawiać jak chcę żeby nie siedzieć na słońcu
Zadowolona jestem baaardzo
Pewnie bym teraz na sofce jeszcze siedziała, ale u mnie festyn od paru godzin. Jakieś trzy razy na godzinę "Miłość w zakopanem" leci, no nie dałam rady Stopery i laptop w domu, a to i tak mało

No i super
Są a prawie nie widać
Ogród Muszelki 01:06, 16 lip 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
I największe zaskoczenie. Szpaler 'Fraise Melba', który rok temu (sic!) był "patyczkami". Te hortki wysadzili z moich donic, w kwietniu.
Wiem, na co stać bukietówki, ale ta odmiana nieodmiennie mnie szokuje. Uwielbiam

Kupiłam właśnie ta odmianę na pniu ale jeszcze kwiatków nie widać
Co o niej możesz powiedzieć ? Masz fotki kwiatów późniejszych ?
U mnie hortki ogólnie bardziej w tyle
Magary Dramaty z Rabaty 00:22, 16 lip 2023

Do góry
Bożena, mówisz - masz

Izka już widziała, ale jeszcze raz dzięki Jej za inspirację

Serio są wygodne, co mnie nieodmiennie dziwi I, co dla mnie najważniejsze, stoją i stać będą, nie będzie nerwa, że deszcz pada i trzeba zwijać i się motać. I lekkie są, więc mogę przestawiać jak chcę żeby nie siedzieć na słońcu
Zadowolona jestem baaardzo
Pewnie bym teraz na sofce jeszcze siedziała, ale u mnie festyn od paru godzin. Jakieś trzy razy na godzinę "Miłość w zakopanem" leci, no nie dałam rady Stopery i laptop w domu, a to i tak mało
Grzebiuszka ziemna 23:40, 15 lip 2023

Do góry
Ta mi się podoba, nie jest ani różowa, ani czerwona, chyba najtrafniej - koralowa:

stado liliowców ruszyło do boju:

i rzut okiem o zachodzie:

Ogród pod lasem 23:27, 15 lip 2023

Do góry
mrokasia napisał(a)

Słuchaj, ja tam nie chcę nic mówić ale już wcześniej pomyślałam sobie, że fajnie by było może wyciągnąć ten brzuszek w stronę tarasu. Takim łuczkiem wzdłuż tej rabaty z rodkami po prawej.

Ja na obrazku świński ryj widzę

Ogrody bez patelni mają zdecydowaną przewagę Można ryć nawet w upał Ale ja dziś ładnie przebumelowałam całe popołudnie na nowych mebelkach W oparach disco polo, bo od 14tej w mojej wsi festyn, jeszcze trwa i muza gra...
Grzebiuszka ziemna 23:25, 15 lip 2023

Do góry
Cd:

Grzebiuszka ziemna 23:19, 15 lip 2023

Do góry
Cd - różne odcienie czerwieni i różu:

i trochę widoku ogólnego:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies