Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Borde Hill Garden - Anglia 13:51, 08 lut 2017

Do góry
trzeba po schodkach wejść ale jak tu się nie rozglądać pod nogi

tam u góry była ławeczka ale dowcipniś ciut przesłonił widok

Tu ma być ogród :) 13:45, 08 lut 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Gdyby miał się powtórzyć ubiegły rok, to jeszcze niecałe 2 tygodnie do takich widoków

A troszkę później było tak

Chyba nie ma szans w tym roku na takie widoki w lutym ... gdzie mozna kupic ładne ciemierniki??
Borde Hill Garden - Anglia 13:45, 08 lut 2017

Do góry

pośrodku piękna fontanna - liść raz przechylał się w jedną stronę raz w drugą - efekt wspaniały

widać że donice są wymienne - w zależności od pory roku

ponieważ basen był u stóp wzgórza nad tą częścią górowała piękność

Borde Hill Garden - Anglia 13:37, 08 lut 2017

Do góry

Dochodzimy do ogrodu włoskiego

wspaniale usytuowany basen z liliami, dookoła ławki i sporo donic z agapantami i pelargoniami

Borde Hill Garden - Anglia 13:25, 08 lut 2017

Do góry
Maleńka kawiarenka i spory upał zapraszały na tradycyjne ciasta i kawę lub herbatę - jak zwykle w takich miejscach w pięknej porcelanie.

Przerwa była dobra bo przed nami spacer alejką z rabatami bylinowymi po obu stronach - chyba jedna z najpiękniejszych jakie widziałam

Nie było tam dużych plam kolorystycznych, za to niesamowita różnorodność

tak to jest to piękno roślin nie podkreśla trawnik z nawet przyciętmi brzegami a ta ścieżka i swobodnie wylewające się na nią byliny

Podmiejski ogródek 13:23, 08 lut 2017

Do góry
Uuups I did it again...

Dziewczyny, czy to da się wyleczyć? Ograniczałam się jak mogłam, a i tak jak zwykle wyszedł busz.

Z niewielkimi wyjątkami, wyszła mi biało-zielona rabata

większość roślin albo ma biało-zielone liście, albo kwitnie na biało.

Starałam się dobierać rośliny na zasadzie kontrastu:
- jeżeli biało-zielony variegatus, to obok ciemne parzydło
- jeżeli delikatna paproć, to obok bergenia o dużych liściach
- jeżeli hosta, to obok bodziszek
- jeżeli ciemna jeddeloh, to obok biało-zielona brunnera jack frost.

Pewnie z niektórych roślin mogłabym zrezygnować. Np.: pod hortensjami, gdzie te paski i krzyżyki, wydaje się, że można by było ograniczyć się do jednego gatunku. Ale z drugiej strony - na trzech metrach długości to samo ma być? No i jak można odpuścić sobie takie zestawienie?!

Pytanie: przy środkowej lipie dałabym jedną, dużą roślinę. Lepsza byłaby brunnera alexander great czy hosta empress wu?
Tu ma być ogród :) 13:21, 08 lut 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Żółty o tej porze roku przyciąga jak magnes, ja niby nie lubię, a jednak w poniedziałek mimo, że były wszystkie możliwe kolory to zabrałam do koszyka żółciste Kalanchoe

Wiosna nie chce przyjść za oknem to trzeba ją przynieść do domu
Borde Hill Garden - Anglia 13:12, 08 lut 2017

Do góry

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 13:09, 08 lut 2017

Do góry
Dzieje się dzieje, Basiu! Zajrzałam dziś do mych nasion.
Czy wystarczy tego, czy co dokupić trzeba?
Na pierwszy ogień: pomidor! Bo to przecież nr 1 ogrodu!
Z ubiegłorocznych zakupów, pół paczuszki wykorzystane, a teraz drugie pół do wzięcia! Jak przeliczyłam, to i tak 100 szt rozsady będzie na bank! Wystarczy, szaleć nie będę!

No i innych nasion pudełko pełne! Kiedy ja to wszystko zbierałam? Chyba bezwiednie i mimochodem! Muszę w tym roku zwolnić chęci, i prawą rękę na temblaku umieścić podczas ogrodowych spacerów. Bo przecież niektóre roślinki same się wysiewają, więc po co im przeszkadzać?

Borde Hill Garden - Anglia 13:05, 08 lut 2017

Do góry
W ogrodzie wystawionych jest wiele rzeźb które są do kupienia

Ten ptak przy tej fontannie w ogrodzie różanym był chyba najdroższy bo kosztował 20.300 f.

W tym tłumie różanym była kolejna róża która aż wołała żeby do niej podejść. Oczywiście róże to kwestia gustu więc opisuje moje wrażenia.
Otóż

chodzi za mną długo już

W cieniu - zacieniona 12:55, 08 lut 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Bogusiu, jakby ci się ułamał kawałek skimii, to zamawiam patyczka kawałek.
Wiosną ukorzenię dla Ciebie...bo najlepiej rozmnażać z odkładów.To jednorocczny odkład i już kwitnie.

Borde Hill Garden - Anglia 12:55, 08 lut 2017

Do góry
Jest koniec czerwca ciepły dzień, róże pachną a spośród nich jedna przykuła naszą uwagę - gdy tak się dzieje to później takie róże rosną w naszych ogrodach
jest to

Moje zdjęcia nie oddają jej uroku niemniej kolor,zapach i kolor młodych listków bardzo zdrowych w czerwieni i bordzie musiał ją wyróżnić w tłumie.

Kiedy się tak brodzi pośród tylu róż miło zobaczyć róże z własnego ogrodu
Grace

Tu ma być ogród :) 12:43, 08 lut 2017

Do góry
Kupiłam córce na urodziny taki zestaw, ma ktoś? Ja słyszałam same dobre opinie.
Oczywiście jako dodatek, bo w pierwszej kolejności trzeba było spełnić jej marzenie, którym w tym roku była sprytna plastelina

Borde Hill Garden - Anglia 12:42, 08 lut 2017

Do góry
Ten ogród przypomina trochę ogród botaniczny a trochę park. Oczywiście są i rabaty bylinowe.
Obszar jest duży ok 80 ha łącznie z ogrodem, parkiem i lasami.
Całość podzielona jest na różne części mające swój odrębny charakter.
My ograniczamy się do terenów wskazanych mapką.

Jak to zwykle bywa w Anglii historia tej posiadłości sięga aż do 1534.
W centrum posiadłości znajduje się rezydencja zbudowany w 1598 roku.

Nas jednak interesuje historia od 1893 r kiedy to płk Robert Stephenson Clarke przejmuje posiadłość Borden Hill i rozpoczyna tworzenie ogrodu i sadzenie lasów. A potem 4 pokolenia po nim.

Ciekawostką jest to, że w ogrodzie rośnie wiele krzewów i drzew wyhodowanych z nasion które przywozili do Anglii zbieracze, poszukiwacze w dalekich krajach i na całym świecie. Wyprawy tak modne od 1900 r. miał sponsorować płk Robert Stephenson Clarke.

Rozpoczynamy zwiedzanie od części różanej z licznymi odmianami róż.

Ogród różany jest stosunkowo młody, został zaprojektowany w 1996 r przez Robina Williamsa i rośnie w nim ponad 500 róż Davida Austina.

Pan Maluśkiewicz 12:40, 08 lut 2017

Do góry
świnka i świnka

Tu ma być ogród :) 12:39, 08 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja dziś w Biedrze kupiłam 3 bukiety żonkili po 4.50 i teraz zerkam na nie. Nawet jeden hiacynt, ale ile daje radości. No i zapach się liczy Pozdrawiam.

Żółty o tej porze roku przyciąga jak magnes, ja niby nie lubię, a jednak w poniedziałek mimo, że były wszystkie możliwe kolory to zabrałam do koszyka żółciste Kalanchoe

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:36, 08 lut 2017

Do góry

Danusiu mam wiele wątpliwości dotyczących fragmentu ogrodu który chcę stworzyć pomiędzy bud.mieszkalnym a gospodarczym.Jest to miejsce bardzo nasłonecznione,ma szerokość 11m i utrudnieniem nasadzeń jest fakt że znajduje sie tam tunelowa oczyszczalnia drenażowa na głębokości 1,30m.
Rys.1 przedstawia widok z tarasu,w oddali posadziłam 5 Amanogaw.Moje pytanie brzmi:wzdłuż krawężnika i przed gospodarczym posadzić żywopłot bukszpanowy czy z cisa? i w jakiej odległości od krawęznika? i na jaką wysokość go prowadzić?
Rys.3 w kwadratach posadziłam 2 Buki Dawyck Purple i bukszpanową niską obwódkę

Co o tym sądzisz?czy idę w dobrym kierunku?
Z góry dziękuję
Pan Maluśkiewicz 12:35, 08 lut 2017

Do góry
kwiatulek dla gości

i zwierz

Gożdzikowa - wiejski ogród 12:20, 08 lut 2017

Do góry
trochę zimy

...uDany ogród 12:17, 08 lut 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Śliczności

Sylwuniu u mnie jest dużo ogromnych i bardzo starych lasów, leśnicy też sadzą nowe.
Jednak te co się same wysiały, zostały wykarczowane. Już stoją tam osiedla.
Cóż ludzie muszą gdzieś mieszkać
Ja uwielbiam las...jest taki magiczny
Dziękuję kochana!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies