Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:07, 20 gru 2020

Do góry
Ja mam ptaszki zielone, śliczniejsze, innej fotki nie znalazłam

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:04, 20 gru 2020

Do góry
Kaś - mam czyste zielone choinki w doniczkach. Sztuk 5. Co tu pokazywać, nawet fotki nie mam.

W zgodzie z aktualnymi trendami zamierzam je potem wsadzić do gruntu. Nawet jodłę kaukaską udało mi się kupić ukorzenioną w 100 %- wyjęłam z doniczki, żeby sprawdzić, bo nie wierzyłam.
Na niej wiszą ptaszki zielone z pierza. Takie z Niemiec kupiłam w 2019. I lampki.

A w bukszpanowym nie mam żadnych dekoracji. Przejadły mi się i idę w nicość.
Zobaczę co dalej.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:42, 19 gru 2020

Do góry
Nie o to chodzi, nie o jakość a o wymianę zdjęć na inne, które dobiera do danych rozdziałów kto inny (dałam więcej zdjęć niż trzeba), a które ja uważam za bardziej na temat.

Ta praca jest już zakończona.

No i z sukcesem lodówka naprawiona, wyleciał gaz.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:32, 18 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Plany jak wiadomo nie zawsze się udają, ale dążymy do tego, aby marzenia się spełniły, czego i Wam życzymy

Zrobiliśmy obwódki trawnika w ogrodzie wgłębionym, a moje zajęcia na ostatnie tygodnie: korekty i opisywanie ponad tysiąca zdjęć w książce
Także zamiana tych zdjęć na lepsze więc jestem nieco umordowana. Muszę wreszcie pojechać do ogrodu.

Tysiąc zdjęć to duża praca się szykuje. Można cudenko zrobić. Lepsze w sensie jakości foty? Dobry grafik komputerowy sobie poradzi z jakością.

Świerk serbski - Picea omorika 19:39, 18 gru 2020

Do góry
mazia_ku napisał(a)
[img

To może być osutka (oprysk Amistarem) ale też może być w glebie za mokro. Może też przenawoziłeś.
Świerk serbski - Picea omorika 19:37, 18 gru 2020

Do góry
Usuń szmatę plastikową, to pierwszy krok do zabicia świerków.
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 19:34, 18 gru 2020

Do góry
Torf kwaśny 2 części, obornik krowi przerobiony 1 część, kora sosnowa przekompostowana 1/2 części, próchnica kwaśna 1 część - taka moja rada.

Bez kamieni na wierzchu i bez szmaty, posadzenie na lekkim wzniesieniu, nie ściółkować przy nasadzie pnia.
Drzewa iglaste polecane 19:33, 18 gru 2020

Do góry
Jeśli gleba jest gliniasta to nie mam co polecić, jedynie zwykłe tuje. O choinie zapomnij, nie będzie wcale rosła, a co dopiero szybko.

Trzeba zrobić drenaż aby wodę odprowadzić. Wzbogacić glebę.
Wałowanie trawnika w grudniu 19:30, 18 gru 2020

Do góry
Powiem tak:

do maja przynajmniej nie da się wjechać samochodem na trawnik a dzieje się tak dlatego, że wiosną ziemia powierzchniowo rozmarnie, ale głębiej będzie zmarznięta jeszcze i po prostu taka braja się zrobi, że nawet rowerem nie przejedziesz.

Tak to natura trawnika. Zapomnij do maja a jak kwiecień mokry to i do lata nie wjedziesz.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:16, 18 gru 2020

Do góry
Witaj Becia, a my reperujemy lodówkę, że też na święta musiała zastrajkować
Przycinanie zaniedbanych drzew owocowych 11:29, 18 gru 2020

Do góry
Aby ciąć gruszę powinieneś ustalić jaki chcesz mieć typ korony.
W tym przypadku polecam koronę wrzecionowatą. Widać wyraźnie jeden przewodnik (główny pęd). Te pędy na dole rosną pod zbyt ostrym kątem. Po cięciu należy je delikatnie przygiąć (uważaj aby nie zbyt silnie to było, bo złamiesz gałąź - można to robić stopniowo).

Drzewko ma dość wysoko osadzoną koronę, gałęzi ma mało.
Skracasz je o 1/3 a te ostro osadzone musisz przygiąć albo skrócić silniej jeśli się nie da. Patrzysz gdzie mają tzw. "oczko" z którego wyrosną następne pędy, skracasz właśnie nad tym oczkiem.
Przewodnik lekko ucinasz 40 cm nad ostatnim pędem.

Termin cięcia gruszy od pocz. marca do końca kwietnia. Muszę być tzw. suche dni, bez deszczu

Drzewo w sezonie wypuści proste pędy tzw. "wilki" usuwasz je w sierpniu, gdy drzewo zakończy wzrost.
Wałowanie trawnika w grudniu 19:46, 17 gru 2020

Do góry
Może zaszkodzić jeśli źdźbła są zmrożone. Ale jaki widzisz sens tego wałowania?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:48, 17 gru 2020

Do góry
Dziękuję Wacławie, faktycznie nie widać, ogród zimozielony umie się obronić
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:11, 17 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak, to prawda, lustra i detale robią robotę, ale jest tak ciasno i cieniście, że trudno już roślinom rosnąć. To jest niestety zła strona tego ogrodu. Nie ma oddechu i nie ma możliwości dosadzania. Na szczęście mam nowy ogród, a ten powoli idzie w zapomnienie...

Tego "zapomnienia" nie widać.
Pięknie, elegancko
Ogród w dolinie 14:31, 17 gru 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Fajny pomysł z tym preparatem, muszę zapamiętać

Mąż dzik, dobre

Gardenarium napisał(a)
Nie mąż, tylko glebogryzarka

Tak Glebogryzarka nazywana przez nas dzikiem Ale przynajmniej wesoło się zrobiło
Mąż się uśmiał
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:39, 17 gru 2020

Do góry
A ja jednak kocham słońce i kolory. Ale może trzeba mieć taką alternatywę- i cień i słońce... mam to szczęście mieć te dwa, całkiem odmienne światy
zobacz pw.
Opuchlaki 12:18, 17 gru 2020

Do góry
Żeby odkryć przyczynę trzeba widzieć te okazy, trzeba też wiedzieć dokładnie po kolei co robiłeś z nimi i jakie były w fazie zakupu.

- czy korzenie miały 100% czy obcięte i w szmacie/balocie?
- gleba jaka była, czy glina
- głębokość sadzenia (czy zakopane za głęboko)
- czy była kładziona szmata (agrowłóknina) - zabójstwo (grzyb = opieńkowa zgnilizna korzeni)- najbardziej prawdopodobne
- czy były ściółkowane kamieniami (drugie zabójstwo)
- jak były podlewane, zalane czy zasuszone
- czy jakieś zwierzęta typu karczownik nie miały tam gniazda lub terenu żerowania
itd itp

Jakie tuje miały korzenie podczas sadzenia. Jesli masz jakieś problemy, zanim wyrzucisz/spalisz zrób dokumentację. Nikt nie jest wróżką, żeby wiedzieć jaka była przyczyna. Mogło ich być kilka/wszystkie, albo tylko jedna - najbardziej prawdopodobna - kupiłeś tuje kopane w sklepie budowlanym w promocji, nie miały prawie wcale korzeni, wsadziłeś w glinę, zasypałeś kamieniami i do tego szmata i po sprawie. Wszystko zgniło i padły.

A jeśli tak nie było, to przepraszam, pozostaje zalanie albo karczownik. Albo zgnilizna, gdyby były za głęboko posadzone w glinie na ten przykład. Loteria. Za mało danych.
Ogród w dolinie 12:12, 17 gru 2020

Do góry
Nie mąż, tylko glebogryzarka
Wałowanie trawnika w grudniu 12:10, 17 gru 2020

Do góry
Tutaj samo wałowanie nie pomoże, potrzebne będzie dosypanie ziemi a to zrób na wiosnę, wtedy będą warunki do takiej roboty. Teraz sobie odpuść w tym zimnie.

Zapewne źle zrobiono przygotowanie, niwelację i wałowanie. Nie samo wałowanie.

A może ziemia na świeżo był, nie odleżała się poprawnie, gdzieś się zapadło, a gdzieś nie. Trzeba dosypywać, skoro są ślady, jak głębokie?
Opuchlaki 10:04, 17 gru 2020

Do góry
Nie, opuchlaki nie mogły tego zrobić. Za mało wiadomości, nie ma zdjęć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies